Halsizliğe iyi gelen inanılmaz gıdalar!

25.01.2019
426
Halsizliğe iyi gelen inanılmaz gıdalar!

Halsizlik, ruhsal veya fiziksel bitkinlik ile karakterize düşük enerji halidir. Uyku bozuklukları, uzun süreli stres veya grip gibi hastalıklarda dahil olmak üzere halsizliğin pek çok değişik sebebi olabilir. Gün boyu harcadığımız yiyecekler bedenimiz tarafından işlenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gereken enerjiye dönüştürülür. İşte halsizliğe iyi gelen süper gıdalar…

Halsizlik, ruhsal veya fiziksel bitkinlik ile karakterize düşük enerji halidir. Uyku bozuklukları, uzun süreli stres veya grip gibi hastalıklarda dahil olmak üzere halsizliğin pek çok değişik sebebi olabilir. Gün boyu harcadığımız yiyecekler bedenimiz tarafından işlenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gereken enerjiye dönüştürülür.

Noksan beslenme ise bu enerjinin bütün olarak sağlanamamasına ve halsizliğe yol açabilir. Doğru gıdaları harcayarak enerjinizi çoğaldırabilir ve halsizlikten kurtulabilirsiniz.

Protein: Protein adaleler için gereken enerjinin ana kaynağıdır. Yüksek protein kapsayan ve “tirozin” bakımından zengin yiyecekler norepinefrin ve dopamin yapımını çoğaldırarak motivasyon ve kurnazlık sağlar. Ancak sığır eti ve yumurta gibi protein kaynaklarının sık tüketimi makûs kolesterol seviyelerini yükseltebileceğinden, bereketten çok hasar verebilir.

Bunun yerine protein kaynağı olarak tensiz tavuk eti, fasulye gibi seçenek yiyecekleri kullanabilirsiniz.

Yoğurt: Sindirimi basit olan yoğurt iyi bir protein kaynağı olmasının yanı gizeme sindirimi basitleştiren “iyi” bakteriler olan probiyotik bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken kronik bitkinliğe iyi gelebilir.

Kompleks Karbonhidratlar: Kompleks karbonhidratlar bedenin ilk enerji kaynağıdır. Yeterli ölçüde enerji için nişastalı yiyecekler, sebze ve meyve, kepekli hububatlar yiyebilirsiniz.

Ayrıca uyku alışkanlıklarını tertip eden ve ruh halini geliştiren serotonin bakımından zengin olan kompleks karbonhidrat kapsayan yiyecekler kan şekeri seviyesinin korunmasına da dayanakçı olur.

Su: Su teknik olarak “besinler” kategorisinde yer almasa da enerji ve kronik bitkinlikle savaşınızda en büyük dayanakçınızdır. Bitkinlik bedenin susuz kaldığının ana göstergesidir.

Gün boyu hiç bir fiziksel etkinlikte bulunmasanız dahi terleme yoluyla su kaybedersiniz. Bu suyu yerine koymak için 8 kadeh su içmeye itina gösterin. Sade suyun dışında kafein kapsamayan nebat çayları, meyve suları ve elektrolit yardımı sağlayan sporcu meşrubatlarından fiziksel etkinlikler sırasında faydalanabilirsiniz.

Demir: Demir yetersizliği kansızlığının bulguları arasında kronik bitkinlik bulunmaktadır. Bazen demir yetersizliği noksan beslenme neticeyi geçici olarak da yaşanabilir.

Demir noksanlığında kandaki oksijen eksilerek uzuvlara oksijen akışı sekteye uğrar ve bunun neticesinde halsizlik görülür. Demir bakımından zengin et, balık ve yeşil yapraklı sebzeler yiyerek bunu engelleyebilirsiniz.

Her sabah kesinlikle kahvaltı edin ve kahvaltı listenizde kompleks karbonhidratlar kapsayan yulaf ezmesi gibi yiyecekler harcayın. Meşrubat olarak bir kadeh taze bunalmış portakal suyu içebilirsiniz. B ve C vitaminlerinin bu karışım size gün boyu lüzum dinleyeceğiniz enerjinin büyük bir kısmını sağlayacaktır.

Öğle yemeklerinde kesinlikle protein kapsayan bir yiyecek harcayın. Bu saatlerde alınacak protein günün geri kalanında daha zinde olmanızı sağlayacaktır. Tavuk eti, balık, fasulye gibi protein kaynaklarını kullanabilirsiniz.

Kahve içmek geçici bir enerji verebilir ancak kafein tesirini kaybettikten sonraki halsizlik daha şiddetli olacağından kafein tüketimini hakimiyet altında tutun.

Kaynak : Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.