Hekimler şifayı kaptığında bu 13 süper gıdaya sarılıyor!

20.03.2019
29
Hekimler şifayı kaptığında bu 13 süper gıdaya sarılıyor!

Mevsim geçişlerinin olduğu yarıyılda hastalıklar çoğalış gösteriyor. Bu vaziyette yiyeceklerden destek almak ehemmiyetli oluyor. Hekimler dahi bu 13 süper yiyeceği kendilerini kötü sezdiklerinde şifa kaynağı olarak görüyor. Bağışıklığınız düştüğünde ve hastalık bulguları baş gösterdiğinde bu gıdalara mutfağınızda yer açmanızı öneriyorlar. İşte hekimlerin dahi hastalandığında müracaat ettiği en ehemmiyetli 13 yiyecek…

Hastalandığınızda bedeniniz mikroplara karşı savaşmak için daha fazla kaloriye lüzum dinler ve beslenme biçiminiz en tesirli silahlardan bir tanesi haline kazanç. Doğru yiyecekler bağışıklık sisteminizin lüzum dinlediği yardımı sağlarken aynı zamanda hastalığın rahatsız edici semptomlarının yok olmasına da destekçi olur ve daha süratli bir biçimde iyileşmenizi sağlayabilir.

Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında ve hastalığa tutulduğumuzda yardım almamız gereken 13 yiyecek! Üstelik bu yiyecekler hastalık gidişatlarında hekimlerin kendileri tarafından da seçim ediliyor.

SOĞAN

Lezzetli yemeklerin bırakılmazı olan soğan antiviral ve antienflamatuar özelliklere sahip bir antioksidan olan kuersetini içeriyor. Bu özelliğinden dolayı da hastalandığınızda semptomların gevşetilmesinde ve bedendeki iltihaplanmanın eksiltilmesinde tesir gösteriyor.

SARIMSAK

Bu eforlu yiyecek soğuk algınlığıyla gayrette destekçi, ayrıca antibiyotik özelliği gösteren ve eforlu bir antioksidan olan allisin maddesini kapsıyor. Advances in Therapy’de yayımlanan bir çalışmaya göre de sarımsak dayanağı alan bireylerin almayanlara mukayeseyle 4 ay süresince daha az soğuk algınlığı yaşadığı ortaya kondu. Sarımsaktan maksimum biçimde fayda alabilmek ve bileşiği aktive edebilmek için kullanılabilir hale getirdikten sonra birkaç dakika bekletmelisiniz.

TAVUK ÇORBASI

Çoğumuzun en beğendiği çorbalardan olan, özellikle de kış aylarının olmazsa olmazı tavuk çorbası bir mecmuada yayımlanan bir çalışmaya göre üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha kısa müddette atlatılmasına destekçi oluyor. Tavuk çorbasındaki bazı bileşenlerin kombinasyonu bedende enflamasyona neden olabilen beyaz kan hücrelerinin etkin hale gelmesini engelleyebiliyor.

BAL

Doğal bir tatlandırıcı olan bal öksürüğün rehabilitasyonunda oldukça tesirli. Ayrıca nebat çaylarına ilave edildiğinde bu çayların antioksidan kapasitelerini yükselttiği de biliniyor.

ÇİLEK

Çilek zati bütün bir antioksidan ambarı olmasıyla tanınıyor. Antioksidan özellik gösteren en iyi 20 yiyecek arasında yer alan bu meyve sahip olduğu C vitamini sayesinde soğuk algınlığının atlatılmasında ve boğaz sızılarının gevşetilmesinde pozitif rol oynuyor.

HAVUÇ

Havuç ve turuncu renkli yiyecekler beta-karoten kapsıyorlar ve bedeniniz bu bileşiği bağışıklık sisteminizin yapı taşı olan A vitaminine dönüştürüyor. Bu ise bedeninizin soğuk algınlığı ve griple savaşmasına dayanak oluyor.

MANTAR

Yaz aylarında güneş ışığı sayesinde aldığımız D vitaminini kış aylarında karşılamak ne yazık ki oldukça güç olabiliyor. Mantar bu noktada D vitamini yetersizliğinin giderilmesine destekçi oluyor ve böylece bağışıklık sisteminde oluşabilecek cılızlıklara karşı savaşıyor.

BİBER

Yapılan araştırmalara göre soğuk havanın negatif etkilediği bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin bir yolu da C vitamini açısından zengin olan gıdalara ağırlık vermekten geçiyor. Takribî bir bardak doğranmış biber portakaldan daha fazla C vitamini içeriyor. Bu surattan kış aylarında beslenmenizde bibere bol bol yermeyi umursamama etmemelisiniz.

YEŞİL ÇAY

Sıcak bir meşrubatın soğuk algınlığı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, boğaz sızısı ve titreme gibi soğuk algınlığı semptomlarının gevşetilmesinde tesirli olduğu Rhinology mecmuasınca yapılan bir çalışmayla da ispatlandı. Gerçekten de akışkan alımı hastalık yarıyıllarında çok daha ehemmiyetli hale geliyor. Yeşil çay da sıcak meşrubat seçimlerinin en iyilerinden. Antioksidan özelliğe sahip kateşin bileşenlerini ve bir aminoasit olan teanin maddesini kapsayan yeşil çay bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu iki bileşiğin de tesiriyle hastalıklara karşı ciddi miktarda tesir gösteriyor.

ACI SOS

Acı sosların hastalanmadığınız zamanlarda dahi sinüslerinize temizlediğini sezebilirsiniz. Araştırmalar da acı biberdeki kapsaisin maddesinin antienflamatuar tesiri sayesinde tıkanıklık, aksırma gibi alerjik işlevlere iyi geldiğini ortaya koyuyor. Acı biber ayrıca çok iyi bir C vitamini kaynağı ve sızıların eksiltilmesinde oldukça tesirli.

ZENCEFİL

Bulantı karşıtı özelliğiyle öğrenilen zencefil de antienflamatuar tesire sahip olan ve gingerol olarak öğrenilen bileşikleri içeriyor. Zencefilli tanımlardan özellikle boğaz sızılarınızın rahatlaması için yardım alabilirsiniz.

YOĞURT

Yoğurt gibi probiyotik kapsayan fermente süt mahsulleri bağırsaklardaki sıhhatli bakterilerin rakamının çoğalmasını sağlayarak bağışıklığı kuvvetlendiriyor. 2017 senesinde yapılan bir çalışma da kumpaslı yoğurt harcayan bireylerin bedenlerindeki enfekte hücreleri yok etmekle vazifeli olan T hücrelerinin etkinliğinin çoğaldığını tespit etti.

ZERDEÇAL

Zerdeçal kurkumin ismi verilen etkin bileşik ile antienflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip bir yiyecek. Bağışıklık sisteminiz zayıfladığında ve hastalıkların hamlesine uğradığında bedeninizdeki oksidatif stres çoğalıyor. Bu gidişat mikropların neden olduğu zarara ek daha fazla zararın oluşmasına neden oluyor. Zerdeçalsa oksidatif stresin eksiltilmesine destekçi oluyor.

Kaynak: Diyetkolik

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.