Çağlanın verimleri saymakla bitmiyor… Özellikle kalbinizi gözetmek için bu gıdayı bol bol harcayın!

16.03.2019
131
Çağlanın verimleri saymakla bitmiyor… Özellikle kalbinizi gözetmek için bu gıdayı bol bol harcayın!

İlkbaharın gelişini müjdeleyen badem ağaçları çiçeklenmeye başladı. Badem ağaçlarının meyvesi olan çağla yakında pazar tezgahlarına düşer. Henüz badem olmadan başka bir deyişle kurumadan bir araya gelen çağla meyveleri özellikle tuza daldırılıp yenilince tadına dolyum olmuyor. Peki bu lezzetli çağla meyvesinin verimleri neler? İnsan sıhhatine bir hayli bereketi olduğu öğrenilen çağla meyvesine dair öğrenilmesi gereken her şey haberimizde…

Çağla meyvesinin belirsiz öbür ismi badem ağacıdır. Badem ağaçlarının anavatanı İran ve Afganistan’dır. Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile birlikte olarak harcanır. İpek yolu ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu topraklarına getirilen çağla meyvesinin tarihçesi M.Ö senelere dayanıyor.

Soğuğa dayanıklı ağacı Mart ayının ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Yeşil haldeyken ekşi bir tadı olan çağla olgunlaşmaya vazgeçildikçe badem olur. Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri kapsar. Bazı yörelerde yeşil bademolarak geçer. İçeriğinde bol bol fosfor, azot ve potasyum barındırır.

ÇAĞLA MEYVESİNİN VERİMLERİ NELERDİR?

Kapsadığı E vitamini ile cilt sıhhatine oldukça bereketlidir. Cilt dermisinin yenilenmesini destekleyen E vitamini sivilce ve iltihaplı sivilce yaradılışını önler. Ayrıca çağla meyvesinden elde edilen maske buruşukluğu ve ihtiyarlamayı eksiltir.

Yüksek ölçüde selenyum ve fosfor kapsayan çağla meyvesi, bağışıklık sisteminin kıştan ilkbahara geçişi esnasında kuvvetlenmesini sağlar. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan çağla meyvesi C vitaminin antioksidan tesiri ile bedende biriken tüm özgür radikalleri idrar yolu ile atar.

Özellikle mevsim geçişlerinde bedende yaşanan akışkan balanssızlığı içinde birebir fayda saylar. Günlük su ölçüsünün yüzde 40’ını sağlayacak akışkana sahiptir. Bir tabak harcayarak bedenin bu gereksinimini basitçe karşılar.

Zeytinyağında bulunan tekli yağ asitlerine sahip çağla, kalp ve damar sıhhatini gözetmede takviyeci olmaktadır. Damarların tıkanmasını önleyen çağla kolesterol seviyesini dengeler.

Ayrıca metabolizmayı süratlendiren çağla, yüksek lif oranıyla da bağırsaklardaki bereketli bakterileri çoğaldırarak probiyotik tesir sağlamaktadır.

Çocukların kemik gelişiminde de tesirlidir. İçeriğinde yüksek kalsiyum bulunan çağla meyvesi, diş ve diş etlerinin sıhhatini gözetmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.