Yemek yemeyi beğenenlere müjde! Bu gıdalar hem sıhhatli hem mutluluk veriyor…

18.03.2019
146
Yemek yemeyi beğenenlere müjde! Bu gıdalar hem sıhhatli hem mutluluk veriyor…

Gıdalardaki karbonhidratların bedendeki serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarını artırdığı ispatlanmıştır. Harcanan yiyecek ve mutluluk arasındaki bu ilişki hangi gıdaları seçtiğimizle de ilgilidir. Bedenin gerçek lüzumu olan yararlı kompleks karbonhidratların seçim edilmesi ehemmiyetlidir. Beslenme ve Perhiz Kısmı’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “20 Mart Dünya Mutluluk Günü” dolayısıyla mutluluk veren sıhhatli gıdalar hakkında bilgi verdi ve faydalarına söyledi. Sıhhatlı bir karbonhidrat perhizi nasıl olur bilgi verdi…

MUTLULUĞUN ESASINDA DOĞRU VE BALANSLI BESLENME YATIYOR

Gıdalardaki karbonhidratların bedendeki serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarını artırdığı öğrenilmektedir. Aynı zamanda bazı vitamin ve mineraller de mutluluğa katkı sağlamaktadır. Hem vitamin ve minerallerden hem de yararlı kompleks karbonhidratlardan zengin, balanslı bir beslenme şekli mutlulukla yakından ilişkilidir. Başka Bir Deyişle mutluluğun esasında doğru ve balanslı bir beslenme uyumaktadır. Ancak gereğinden fazla yağ ve protein alınması, kumpassız beslenilmesi, öğün sıçranması, karbonhidrat lüzumunun hep kolay karbonhidratlardan sağlanması gidişatında pozitif tesirlerden laf etmek çok olası olmamaktadır.

“SIFIR KARBONHİDRAT” PERHİZLERİ SIHHATLİ DEĞİL

Karbonhidratlar mutlulukla alakalı en ehemmiyetli makro yiyecek ögeleridir. Ancak karbonhidrat alırken dikkat edilmesi gereken şey hangi karbonhidratların alındığıdır. Şeker, bal, tatlılar, beyaz un, pirinç, patates gibi kolay karbonhidratlar alındığında o an geçici olarak kan şekeri yükselip mutluluk yaşansa da bir kısır döngü oluşacak ve sıhhate negatif tesirleri uzun süreçte mutsuzluk getirecektir. Bu sebeple ilk dikkat edilmesi gereken şey mutluluk veren gıdaların doğru kaynaklardan alınmasıdır. Kompleks karbonhidratlar dendiğinde ise akla başta kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, bütün hububatlı ekmekler, bütün hububatlı undan yapılmış mamuller gelmektedir. Hiç karbonhidrat almamak doğru değildir. Son yarıyıllarda sıkça karşılaşılmaya başlanan “sıfır karbonhidrat” perhizleri sıhhatli değildir. Ehemmiyetli olan hiç karbonhidrat almamak değil doğru kaynaklardan karbonhidrat almaktır. Doğru karbonhidratlar seçim edildiğinde serotonin ve dopamin hormonlarının salgılaması da desteklenmiş olur. Bu sebeple kompleks karbonhidratlar seçilmeli ve ölçüsüne dikkat edilerek tüketilmelidir.

VİTAMİN VE MİNERALLERLE MUTLULUĞUNUZU DESTEKLEYİN

B12, magnezyum, demir gibi vitamin ve minerallerin yetersizliklerinin bunalım, Alzheimer gibi psikolojik ve nörolojik hastalıkları tetiklediği aşinasından bunların testlerinin kumpaslı yapılması ehemmiyetlidir. Bu vitamin ve mineraller aynı zamanda serotonin ve dopamin salgılanmasına da destekçi olmaktadır. Seviyeleri çok düşük seviyedeyse beslenme ile klasik seviyelere gelmesi olası değildir. Bu sebeple uzman hakimiyetinde testlerinin kumpaslı yapılması ve dayanak rehabilitasyonu uygulanması gerekmektedir.

SIHHAT VE MUTLULUK SAÇAN BU 6 GIDAYA SOFRANIZDA YER AÇIN

Kinoa: İçerisinde yüksek oranda bulunan triptofan isimli aminoasit, serotonin ve dopamin salgılanmasını artırmaktadır. Aynı zamanda stresi eksiltmeye de yarayan bir gıdadır. Çorbaların içinde, salatalarda, pilavlarda kullanılabilmektedir. Her gün kinoa yemek yerine belli aralıklarla ve günlük harcanacak karbonhidrat hakkı yerine değerlendirilebilir. Kinoa yerine mercimek, bulgur, buğday da aynı misyonu görmektedir.

Kabak çekirdeği: Kabak çekirdeği de kapsadığı yüksek triptofan aminoasidi sayesinde serotonin ve dopamin salgılanmasına destekçi olmaktadır. Triptofan özelliği dışında kapsadığı sıhhatli yağlar kalp damar sıhhatini gözetmeye destekçi olmaktadır. Bunun yanında kabak çekirdeğinin şeker balansını gözettiğini gösteren çalışmalar da var. Bu sebeple günlük tüketimi fayda sağlayacaktır. Ancak kapsadığı yağ oranı fazla olduğu için ölçüsüne dikkat edilmelidir. Bu ölçü günlük 1 avuç olabilir. Ya da değişik kavrulmamış, ham kuruyemişlerle karıştırılıp harcanabilir.

Amaranth: Adı yeni dinlenmeye başlayan kinoaya eş bir tohumdur. Günlük 1-2 yemek kaşığı kadar çorbalarda, pilavlarda kullanılabilir. İçerisindeki triptofan ölçüyü yüksektir. Dolayısıyla serotonin salınımını artırarak mutluluk seviyesinin çoğalmasına destekçi olmaktadır.

Yumurta: Yumurta anne sütünden sonra en ehemmiyetli protein kaynağıdır. Yumurtadaki proteinlerin tamamı beden tarafından emilmektedir. Dolayısıyla bütün protein ismi verilen tam aminoasitleri kapsayan bir protein kaynağıdır. Bu proteinlerin de serotonin salınımına katkısı vardır. Rastgele bir sıhhat meseleyi olmadığında güne yumurtayla başlanabilir. Sabahları 1 yumurtanın yanına lor peyniri ve içerisine 1 kaşık yulaf koyarak; çörek otu, keten tohumu gibi sebzelerle renklendirip güne şahane bir kahvaltı ile başlanabilir. Bu, aynı zamanda güne mutlu başlanmasına da destekçi olur.

Hindi eti: Tüm etlerde belli ölçüde triptofan aminoasidi vardır ancak hindi etindeki ölçü çok daha fazladır. Üstelik hindi etinde selenyum, B12 gibi vitamin ve mineraller de yüksektir. Dikkat edilecek nokta ise pişirme usulüdür. Hindi etini pişirirken tıpkı diğer etler gibi kendi yağında pişirmek, tenini ayırmak ve aşırıdan yağ ilave etmemek çok ehemmiyetlidir. Aksi halde sıhhatli bir yiyecek harcamaya çalışılırken sıhhatsiz neticeler alınabilir. Mutsuz sezilen bir gün öğle yemeğinde; hindi eti, yanında rokalı narlı bir salata hafif limonla lezzetlendirerek harcanabilir. Böylece gün içerisinde serotonin salınımı artırılmış olur.

Fast food: Gerçek ehemmiyetli olan hangi fast foodun harcandığıdır. İçeriğindeki katkı maddelerinin ne olduğu belli olmayan mahsuller ve bunların yanlış pişirme stilleri sıhhati negatif etkilemektedir. Ancak buğday ekmeği gibi iyi bir ekmekle yapılan, iyi bir et kullanılan, hijyenik ve sıhhatli yeşilliklerle renklendirilen emin bir burger hem sıhhatli olacak hem de mutluluk verecektir. Böyle bir fast food ile haftada 1 gün kendinizi mükâfatlandırabilirsiniz. Yanında yeşillik, karamelize soğan ve nitelikli undan yapılan bir ekmekle birlikte harcayabilirsiniz. Ancak yanında kola ve patates kızartması harcamamak gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.