Uzun Yaşamanın Sırrı o Besinde Saklıymış !

14.05.2019
299
Uzun Yaşamanın Sırrı o Besinde Saklıymış !

İnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.

PROBİYOTİK

Bir rivayete göre Hipokrat’ın “insan nasıl hiç hastalanmaz?” sorusuna kinayeli bir cevap verdiği söylenir. Cevap basittir. “Eğer hiç yemek yemezse hastalanmaz.” Aslında burada vurgulanmak istenen konu hastalıkların çoğunun bağırsaklarda başladığı ve beslenme alışkanlığımızdan kaynaklandığıdır. Temelde mükemmel bir bağışıklık sistemi bağırsaklarda başlar. Bağışıklık sistemini dengeleyen en önemli unsur ise probiyotiklerdir ki bunlar özellikle doğal yoğurtların içerisinde bolca bulunur. Probiyotikler, bağırsaklarda mikrobiyal dengeyi düzenleyen, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan canlı, faydalı bakterilerdir. Bir başka deyişle probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan, sağlığımızı koruyan faydalı canlı mikroorganizmalardır.

SOFRASINDAN YOĞURT VE AYRANI EKSİK ETMEDİ

Dünyada en uzun yaşayan Türk olarak anılan Zaro Ağa, erken yediği akşam yemekleri sofrasında sadece yoğurt ya da sadece ekmekle ayran bulundururdu. Tam 100 yıl bu alışkanlığını değiştirmedi ve 157 yaşına kadar yaşamayı başararak hayata veda etti. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Üre, probiyotiklerle ilgili verdiği şöyle diyor: “Probiyotikler insan vücudunda pek çok organda özellikle de kalın bağırsaklarda (kolonda) yoğunlukta bulunmaktadır. Bu sayı inanılmaz rakamlardadır. Vücudumuzda tüm hücre sayısının 10 katından çok yani yaklaşık 100 trilyon civarında probiyotik bakteriler bulunmaktadır.

PROBİYOTİK YOĞURT MAYALARI

Doğduğumuz andan itibaren bağırsaklarımıza yerleşen ve ölene kadar kalan bu mikroorganizmalar, hastalık etkeni bakterilerden korunma, immün yanıtın dengelenmesi, vitamin yapımı ve çeşitli besinlerin sindirimi için gereklidir. Probiyotik bakterilerin en zengin kaynağı ise evde yaptığımız yoğurtlardır fakat dikkat etmemiz gereken en önemli husus ise yoğurdun mayasıdır.” Diyetisyen Şengül Üre, probiyotiğin doğal yollarla alınmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Probiyotik yoğurt mayalarının eczanelerden alınmasını öneren Üre; Biodesis probiyotik yoğurt mayası ile marketlerden alınan şişe süt hatta kutu sütle dahi evde probiyotik yoğurt yapılabileceğini belirtti.

NEDEN PROBİYOTİKLİ YOĞURT MAYASI?

Fabrikasyon olarak üretilen yoğurtlarda uygulanan UHT veya pastörizasyon işlemi bazı vitamin ve mineral değerleri ile probiyotik bakterilerin kaybına neden olur. Biodesis probiyotikli yoğurt mayasıyla mayalanan yoğurtlarda probiyotik bakteriler yoğurdun içinde çoğalmaya devam ederler. Bu bakteri artışı evde mayaladığımız yoğurdu çok daha kıymetli ve sağlık açısından önemli bir besin yapmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.