Uyurken Kollarımız Neden Uyuşur

20.09.2021
291
Uyurken Kollarımız Neden Uyuşur

Çoğumuz gecenin bir yarısında uyandığımızı, ancak kolumuzun veya elimizin uyuştuğunu veya “ uykuya daldığını ” fark ederiz. Bazen, sanki küçük “iğneler” cildimizi delip geçiyormuş gibi bir karıncalanma hissi de hissederiz. Bunun tıbbi terimi parestezidir, buna neden oluyor ve endişelenmemiz gereken bir şey mi?

Nörolojik Bozukluklar ve İnme Ulusal Enstitüsü parestezisi vücudun çeşitli yerlerinde gerçekleşebilir söylüyor. Herhangi bir uyarı olmadan meydana gelir ve normalde sinirler üzerindeki sürekli baskı ile tetiklenir. Parestezi kısa süreli olduğunda genellikle zararsızdır, ancak sıklıkla yaşandığında altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Parestezinin olası nedenleri

  • uyku pozisyonu

Uyku, vücudumuzda aşağıda gösterilen elleriyle karnına başımızı elimizin altında sırt üstü yatarken, gerek bizim tarafımızda dozing ve kol büküm vardır sinir genişletilmiş baskıyı neden olabilir kötü uyku pozisyonları. Bunlar kan akışında bozulmaya neden olur ve sinir sistemimiz karıncalanma hissi ile tepki verir.

  • Sinir sıkışması

Ulnar sinir dirsek omuzdan çalışır ve ellerimize hissi sağlamaktan sorumludur. Bilek ağrısı, zayıf tutuş ve elde uyuşma, ulnar sinirin sıkışmasının veya sıkışmasının olası belirtileridir. Ağrı genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak 2 günden fazla sürerse, bir doktora görünmeniz gerekir.

  • B12 vitamini eksikliği

Et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunan B12 vitamini sinirlerimizi ve kan hücrelerimizi sağlıklı tutar. Vücuttaki B12 Vitamini eksikliği, azalma veya karıncalanma hissi ile kendini gösterebilen sinir sorunlarına neden olabilir.

  • Stres ve kaygı

Endişeli veya stresli olduğumuzda, vücudumuz algılanan tehditle başa çıkma yeteneğimizi geliştirmek için stres hormonlarının hedeflenen noktalara salındığı savaş ya da kaç tepkisini harekete geçirir. Bu fizyolojik reaksiyon, kan akışını, hayatta kalmamız için daha hayati olan diğer vücut bölgelerine yönlendirmeyi içerir. Bazı bölgelerdeki dolaşımın azalması, karıncalanma hissine neden olur.

Stres ayrıca kaslarımızda gerginliğe neden olabilir ve bu da karıncalanma ağrısına neden olabilir.

  • Altta yatan tıbbi durumlar

Kronik parestezi , vücudun sinir sistemini etkileyen tıbbi bir durumun belirtisi de olabilir. Uyuşukluğa kas güçsüzlüğü veya diğer semptomlar eşlik ediyorsa, derhal doktorunuzu veya sağlık uzmanınızı görmek en iyisidir.

Parestezi nasıl önlenir veya en aza indirilir

  • Kolunu uyandır

Kol hissi genellikle basınç ortadan kalkar kalkmaz geri gelir, ancak eli sallamak kan akışını artırmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca kollarınızı yukarı doğru uzatabilir, başınızı iki yana sallayabilir ve boyundaki gerginliği gidermek ve sinirleri gevşetmek için omuzlarınızı yukarı ve aşağı hareket ettirebilirsiniz.

  • Uyku pozisyonunuzu değiştirin

Kolları ve elleri uygun şekilde konumlandırın ve vücudun altına katlamaktan kaçının. Düzgün kan akışını sağlamak için bilekleri düz tutmaya çalışın. Ellere doğru kan dolaşımının kesilmesini önlemek için başınızın üzerine kaldırılmak yerine kollarınız iki yanınızda olacak şekilde uyuyun.

Bükülmüş kollar ve dirsekler sinirlere baskı yapabileceğinden cenin pozisyonundan kaçının.

  • Uyurken bilek desteği veya havlu kullanın

Ateller veya diş telleri bilekleri düz tutmaya yardımcı olur, böylece uyurken onları bükme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Ayrıca dirseğe bir havlu sarabilir ve katlanmasını önlemek için bir bandajla sabitleyebilirsiniz.

  • Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin

Düzenli egzersiz genel kardiyovasküler sağlığımızı iyileştirir ve kan dolaşımımıza yardımcı olur. İyi beslenme alışkanlıkları ayrıca vitamin eksikliklerinden kaçınmamıza ve sinir ağrısını en aza indirmemize yardımcı olabilir.

  • Tıbbi problemler için tedavi arayın

Şiddetli veya kronik semptomlar için, uyuşma veya dikenli hissin mevcut bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulamak ve uygun tedavi veya ilacı tartışmak için doktorunuza danışın.

  • Acil müdahale gerektiren uyarı işaretlerine dikkat edin

Ani uyuşukluk felç belirtisi de olabilir , bu nedenle paresteziye baş dönmesi, felç, konuşma güçlüğü, denge kaybı ve şiddetli baş ağrısı eşlik ediyorsa acil yardım isteyin.

Uykuyla ilgili başka ne gibi sorunlar yaşadınız? Yorumlarda bize bildirin ve belki onlar hakkında da bir makale yazabiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.