Ünlüleri zayıflatan ketojenik diyet nedir? İşte Şahan Gökbakar’a 28 kilo verdiren ketojenik diyet…

27.04.2019
551
Ünlüleri zayıflatan ketojenik diyet nedir? İşte Şahan Gökbakar’a 28 kilo verdiren ketojenik diyet…

Ketojenik perhiz, son yılların en popüler perhizlerinden. Şahan Gökbakar’ın da zayıflamasında büyük tesiri olduğunu söylediği ketojenik perhiz herkesin merak mevzusu oldu. Hollywood yıldızlarından sonra Türk namlıların da dikkatini sürükleyen ketojenik perhiz hakkında bilgileri sizler için topladık. Ketojenik perhiz nedir? Namlı adlarında uyguladığı ve sıhhatli kilo vermede oldukça tesirli olan ketojenik perhizin püf noktaları nelerdir? Ketojenik perhizde hangi besinler harcanmalıdır? Ketojenik perhizde hangi yiyeceklerden uzak durulmalıdır? İşte tüm bu suallerin yanıtları ve ketojenik perhizle alakalı öğrenilmesi gerekenler…

Namlı komedyen Şahan Gökbakar’ın 5 ayda 28 kilo verdiğini ve bunu ketojenik perhiz ile muvaffak olduğunu söylemesiyle en çok merak edilenler arasına giren ketojenik perhiz nedir? sualini sizler için araştırdık.

5 ayda 28 kilo veren namlı komedyen Şahan Gökbakar, kendisine en çok sorulan suale Instagram sayfasında cevap verdi.

Şahan Gökbakar “Son yıllarda en çok dinlediğim şey “zayıflamışsınız” ve birliktesi gelen bir hayli sual Kısa bir bilgilendirme sunim. Her hangi bir harekât geçirmedim mide ile alakalı, tamamen yeme içme farklılığı yaptım. Geçen Kasım ayı itibariyle ‘Ketojenik beslenme’ uyguladım. Nedir Ketojenik beslenme, internetten incelersiniz. Toplamda 27-28 kilo verdim 5-6 ay gibi bir müddette Fazla kasmadan devam edip, azıcık daha vereceğim. Azim, kararlılık ve istem dilerim tüm kilo vermek isteyenlere…”

Amerikan üniversitesi tarafından yürütülen yakın tarihli bir çalışma, Atkins perhizi ile daha popüler hale gelen ketojenik perhizin, fiziksel egzersizlerden daha fazla kilo kaybetmenize dayanakçı olabileceğini gösterdi. Kilo vermeye çalışan bir hayli birey spor yapmayı beğenmediğinden, ketojenik perhiz ve bunun ne kadar tesirli olduğu hakkında bazı bilgiler derledik. Bu perhizin size uygun olup olmadığını kavramak için ketojenik perhiz ilkelerini öğrenmeniz gerekiyor.

Genellikle bedenimiz, karbonhidrattan enerji alarak glikoza dönüşür. Ancak, karbonhidrat noksanlığı varsa, beden zorunlu enerjiyi elde etmek için yağları kullanmaya başlar. Ketojenik perhiz çok düşük karbonhidrat, orta ölçüde protein ve yüksek yağ alınan bir perhiz sistemidir. Böylece beden, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalıyor. Emeli bedenin enerji sistemini değiştirmektir.

Ketojenik perhiz özellikle yüksek dayanıklılık gerektiren triatlon yüzme, bisiklet ve koşu ve maraton sporcuları tarafından kullanılır.

Değişik çalışmalara göre, ketojenik perhiz açlık hormonu olan ghrelin imalini bastırmaya dayanakçı olur.

Ketojenik perhiz öbür perhizlerden değişiktir kaidelerine uyulduğunda, bir birey yalnızca yağ kaybı sebebiyle kilo kaybeder  başka bir deyişle adale kütlesi aynı kalır.

PROTEİNLER, YAĞLAR VE KARBONHİDRATLAR

Beslenmenin ana unsuru, tüm besin alımının % 75’i yağ, % 20’si protein ve %5’i karbonhidrattır.

NEYE İZİN VERİLİR NEYE VERİLMEZ

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu perhiz karbonhidratı neredeyse tamamen kapsamazken, beslenme tabanı yüksek oranda yağ ve protein kapsayan besinlerden oluşmalıdır.

İZİN VERİLEN YİYECEKLER:

Akışkan yağ ve tereyağı ketojenik perhiz beslenme uzmanları özellikle hindistan cevizi yağı ve tereyağı nasihat ediyorlar, fındık, yumurta, kümes hayvanları, deniz mahsulleri, mantarlar, lifli yiyecekler, domates, yeşil sebzeler, süt hariç bütün yağlı süt mahsulleri.

YASAK YİYECEKLER

Rastgele bir un mahsulü, işlenmiş et mahsulleri misalin sosis zira bunlar şeker kapsar, darı ve patates gibi yüksek oranda şeker ve karbonhidrat kapsayan sebzeler, taze meyveler ve kuru meyveler yalnızca bazı meyvelere izin verilir, şeker kapsayan rastgele bir içki ve hububat. İnternette bir hayli Ketojenik Diyettarifi bulabilirsiniz.

PERHİZ ÖZELLİKLERİ

Ketojenik perhizin ana avantajı, rastgele bir adale kütlesini kapsamayan yağ çözünmesinden dolayı süratli kilo kaybının alana gelmesidir. Ayrıca asla acıkmayacaksınız. İşte perhizin ana prensipleri…

Ketojenik perhiz, değişik gıdaları ayrı ayrı yemenizi istemez. İster mantar isterse yumurta olsun, izin verilen besinlerin rastgele biriyle et yiyebilirsiniz.

Gıdalara tat veren ve elektrolit dengesini yine kazanmaya dayanakçı olan tuzdan bırakmanız gerekmeyecek.

Kalori ölçüyü ile alakalı rastgele bir teklif olmamasına karşın, bir günde 5000’den fazla kalori almamalısınız

Perhiz, besin alım zamanını saat 18:00’a sınırlamaz. Her zaman yiyebilirsiniz, ama mantıklı miktarlarda.

Kurtulmanın en güç yanı karbonhidrattır. Yaşamınızı patates, makarna veya meyve olmadan hayal edemiyorsanız, bu perhiz size pek uymayabilir.

Perhiz yaparken, bedeninizdeki keton imalinin bir yan tesiri olan ağzınızdan asetona eş bir koku alabilirsiniz. Bu surattan su içmeye daha fazla itina gösterin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.