Tüm şeker uyarılarına rağmen meyveden vazgeçemiyorsanız… İşte en sağlıklı meyveler ve faydaları…

16.04.2019
144
Tüm şeker uyarılarına rağmen meyveden vazgeçemiyorsanız… İşte en sağlıklı meyveler ve faydaları…

Uzmanların sıklıkla ihtarlarda bulunduğu meyvelerde bulunan fruktozun aşırısı karaciğerde yağlanma ve fazla kilo alımına sebebiyet veriyor. Peki bu hiç meyve harcanmamalı anlamına mı geliyor? Tabi ki hayır. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu söylemelerinde “Meyve düşmanı olmanın haklı bir yanı yok. Bütün mesele meyveleri de kararında harcamakta. Her gıdayı olduğu gibi meyveleri de “mantıklı ölçüde” yemekte. Meyvenin suyunu, püresini, reçelini, salatasını değil kendisini beğenmekte.” diyor. İşte Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun öneri ettiği sıhhatimize yararlı fantastik gıdalar arasında yer alan 10 meyve ve yararları…

Daha çok posa, daha fazla antioksidan, daha eforlu vitamin, mineral kazanmak istiyorsak meyvelerden bırakmamalıyız. Peki özellikle hangi meyvelere öncelik verilmeli? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu en sıhhatli 10 meyveyi açıkladı…

1- GREYFURT

Turunçgillerin her biri sıhhatli. Ama greyfurt ötekilerine göre azıcık imtiyazlı. Vitamin ve mineral zengini olması yanında greyfurtun insülin mukavemetinin eksilmesi ve kilo balansının basitleşmesi bakımından da ciddi bereketleri var.

Düzenli greyfurt tüketiminin böbrek taşlarının önlenmesinde, kolesterol seviyelerinin dengelenmesinde, iştahın frenlenmesinde de işe yaradığı söylenebilir. Özellikle sabah kahvaltısında yarım greyfurt sıhhate iyi gelir.

2- ELMA

Elma eforlu bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı. Bol ölçüde posa, C ve K vitamini ve bazı B vitaminlerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca çok ehemmiyetli bir antioksidan olan kuvarsetinden de çoook zengin. Kuvarsetin elmanın özellikle kabuk kısmında bol bulunuyor. Bu sebeple iyice yıkanmış bir elmayı kabuğu ile beraber yemek daha yararlı.

Yeniden bir öteki ehemmiyetli doğal kimyevi pektin de elmada bol ölçüde yer alıyor. Pektin, tesirli bir kanser savar. Ayrıca bağırsaktaki “iyi bakterileri” başka bir deyişle “probiyotikleri” besleyen muhteşem bir prebiyotik besin.

3- LİMON

Bilinen en eforlu C vitamini kaynaklarından biri. Bilinen en eforlu alkalen gıdalar arasında da yeniden o var! Suyundaki sitrik asitin böbrek taşlarının önlenmesi ve rehabilitasyonunda tesirli olabileceği biliniyor.

Öteki taraftan ılık bir bardak suya ilave edilen limon kan yağlarının ve tazyikinin dengelenmesinde, kalp sıhhatinin desteklenmesinde de işe yarayabiliyor. Bazı araştırmalarda yapısındaki bileşenlerin kilo almayı önleyebileceği de ileri sürülmüş. Kısacası “şahane meyveler” listenize limonu da ekleyin.

4- NAR

Nar muhteşem bir antioksidandır.

Öteki taraftan çekirdeğindeki omega-5 yağı da purnisik asit muhteşem bir doğal ilaç.

Narın vitamin eforu da oldukça fazla. Kısacası “meyvelerin kralları” ekibinde nara da yer vermek boynumuzun borcu.

5- KARPUZ

A ve C vitaminlerinden zengin. Tıka basa kırmızı mucize likopen dolu.

Kırmızının bittiği yerdeki beyaz kısım ise damarlarınızın ya da cinselliğinizin arkadaşı sitrulin kaynıyor.

Karpuzun karetenoidlerden ve kukurbitasin E’den de zengin olduğunu bir kenara anekdot edin.

Ve kukurbitasin E’nin antitümör bir madde olduğunu da o anekdotun yanına ekleyin.

6- ZEYTİN

Zeytin bir meyvedir ve içindeki su dünyanın en lezzetli ve en yararlı yağını da kapsar. Kalp hastalıklarından korunmada, kronik cerahatleri önlemede, başta meme kanseri olmak üzere bazı kanserlerle gayrette mucizevi işlere imza atar.

Zeytinde yalnızca zeytinyağı yok. Çok eforlu bazı antioksidanlar da var. Özellikle siyah zeytin muhteşem bir antioksidan ambarı. Zeytinin demir, bakır, kalsiyum ve E vitamininden de zengin olduğunu bir kenara anekdot edin.

Özeti şudur:
Yalnızca kahvaltılarınızı değil, öğle ve akşam yemeklerinizde salatalarınızı zeytinle zenginleştirin.

7- MUZ

Yalnızca mucizevi yüksek potasyum içeriği dahi onu anında “imtiyazlı meyvelerden biri” haline getiriyor. Öteki taraftan yarı olgun yeşil sarı muz çok eforlu bir prebiyotik.

Aynı zamanda tokluk hissi de veriyor. Kan şekerinin hakimiyetini iyileştiriyor. Sebebi bütün olgunlaşmamış yarıyılda mukavemetli nişastadan zengin bir yapı kapsaması. Kısacası muzu öyle iyice olgunlaştırıp yemenin pek bir anlamı yok.

Muzun, özellikle B vitamininden ve sıhhate yararlı posalardan özellikle de pektinden zengin olduğunu da hatırlatalım.

8- PORTAKAL

Portakal da greyfurt ve limon gibi eforlu bir flavanoid ve karetenoid kaynağı. Onun da sitrik asitten zengin yapısı böbrek taşı tehlikesini azaltabiliyor.

C vitamini zenginliği ise bağışıklığı destekliyor, demir emilimini basitleştirerek kansızlık problemini önleyebiliyor. Portakalda bol ölçüde tiamin ve folat gibi vitaminler de var.

9- TRABZON HURMASI

Trabzon hurması çok eforlu doğal molekülü barındıran bir meyve.

Karetenoidlerden, vitamin ve minerallerden ve natürel ki posa yapılarından çok ama çok eforlu.

Özellikle karetenoid eforu bu mevzuda pek şanlı olan mangoyu netlikle yolda bırakır.

10- HÜNNAP

Hünnap her şeyden evvel A ve C vitamini zengini. Ayrıca içinde bol ölçüde kalsiyum ve magnezyum da var ki bu ikili kemiklerin ve damarların vazgeçilmezi.

Ayrıca eforlu posa yapısı sebebiyle kabızlık problemine de çözüm üretebiliyor.

Hünnapın bağışıklığı kuvvetlendirdiği belirtiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.