Soğuk havada sıcak basıyorsa dikkat! O hastalığın işareti olabilir!

27.02.2019
500
Soğuk havada sıcak basıyorsa dikkat! O hastalığın işareti olabilir!

Ülkemizde insanların sıhhat mevzusunda yaptığı en büyük yanılgı, kendiliğindene teşhis koymak ve başkalarının önerileriyle ilaç kullanmak! Başka Bir Deyişle sıcak basıyorsa, adaleleriniz ağrıyorsa ve halsizseniz soğuk algınlığı ilacı almadan evvel bir doktora müracaat etin. Aynı biçimde asaplı, gönülsüz, tahammülsüz ve iştahsız seziyorsanız, belki de ruhsal bir hastalık yerine tiroit bezi rahatsızlığınız olabilir. Tiroidin fazla ya da az çalışması bu misalleri arttırabilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit bezinin az çalışması veya tiroit bezinin fazla çalışması neticesinde bedenimizin verdiği sinyaller hakkında ihtarlarda bulundu…

HER KAS SIZISI VE ATEŞ SOĞUK ALGINLIĞI BULGUSU DEĞİL!

Sıcaklık bedellerindeki değişkenlik tiroit bezlerimizi de etkiliyor. Reelinde ‘havadandır’ diye geçiştirdiğimiz sıcak basması, üşüme, adale sızısı veya bunalım bulguları tiroit hastalıklarının işareti olabilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, “Bedeninizin sesine kulak verin” ihtarında bulundu.

METABOLİZMAMIZI O YÖNETİYOR

Tiroit, bir hastalık adı değildir. Tiroit bezi; herkeste bulunan, boynun ön kısmında ‘adem elması’ sınan çıkıntının hemen altında yer alan ve takribî 15-20 gram ağırlığında kelebek biçiminde bir uzuvdur. En ehemmiyetli misyonu tiroit hormonu yapımıdır ve bu da bedende bir hayli metabolik etkinliğin muntazam yapılabilmesi için lüzumludur. Tiroit hormonlarının balanssız yapımını öteki uzuv ve sistemlerin çalışmasını negatif etkileyebilir. Tiroit bezinin ne nedenle olursa olsun her türlü gelişmesine ‘guatr’ denir. Tiroit bezi işlev bozukluğuna yol açan hastalıklar ikiye böler:

Tiroit bezinin az çalışması hipotiroidi: En sık nedeni iyot yetersizliği ve kronik otoimmün tiroidit olan Hashimoto hastalığı.

Bulguları: Halsizlik, bitkinlik, cilt kuruluğu, kilo alma, soğuğa tahammülsüzlük, hafıza problemleri, adet kumpassızlığı, bunalım bulguları gönülsüzlük, mutsuzluk, adale ve kemiklerde sızı, saçlarda müesseseye ve dökülme, kısırlık…

Tiroit bezinin fazla çalışması hipertiroidi: En sık iki nedeninden biri toksik nodüler guatr, ötekiyi ise toksik diffüz guatr dediğimiz kronik otoimmün bir tiroit hastalığı olan Graves hastalığıdır.

Bulguları: Çarpıntı, terleme, adet kumpassızlığı, asaplılık-saldırganlık, tedirginlik, sıcağa tahammülsüzlük kilo kaybı iştahın iyi olmasına karşın zayıflama, kısırlık, saçlarda incelme, kırılma ve dökülme, ishal…

HANGİ GİDİŞATTA OPERASYON GEREKİR?

Tanıda uzman doktor tarafından yapılan fizik tetkik, tiroit bezinin ultrasonografik değerlendirilmesi ve kanda tiroit hormonu ve tiroit otoantikorları seviyelerine bakılması ve gereken vaziyetlerde tiroit sintigrafisi ve tiroit nodüllerine müteveccih ince iğne aspirasyon biyopsisi operasyonlarından yararlanılır.

‘Biyopsi neticeyi iyi mizaçlı çıkan bir nodülün ne sıklıkla takip edilmesi gerektiği’ de ehemmiyetli bir mevzudur. Genel olarak 6 ay aralıklarla fizik tetkik kan testleri ve tiroit ultrasonografi takibi yeterlidir. Alttaki vaziyetlerde ise operasyon ile nodülün alınması alternatifi düşünülmelidir:

Tiroit bezindeki nodüllere yapılan biyopsi neticeyi kanser kuşkusu varsa,

Tiroit bezinin kendisi ya da tiroit bezindeki nodül iyi mizaçlı da olsa, çok büyük olup hastada bası belirtisi yaratıyorsa,

Tiroit bezinde fazla hormon yapımı ilaçlarla hakimiyet altına alınamıyor ya da hastada ilaçlara karşı yan tesir sebebiyle ilaç kullanımı sakıncalıysa.

SOFRANIZDA YUMURTA VE SÜT OLSUN, EKMEĞİ AZALTIN!

Tiroit hastalarının kesinlikle yeterli seviyede iyot harcamaları gerekir. Yumurta, süt, yeşil yapraklı sebzeler, deniz mahsulleri, meyvelerden de kızılcık; C vitamini, K vitamini ve lif içeriği ile sıhhatinize fayda sağlarken iyot içeriği zengindir. Hipotiroidi ile beraber çoğu zaman kanda insülin hormonu da yüksek olabilir.

Bu gidişatta beyaz ekmek, şeker, makarna, patates, tatlı gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca guatr hastalığına neden olduğu düşünülen karalahana, şalgam suyu ve soya fasulyesi gibi besinler de öneri edilmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.