Beğeneni az ama yararı rakamsız… Sütun kanserine kalkan oluyor!

27.01.2019
117
Beğeneni az ama yararı rakamsız… Sütun kanserine kalkan oluyor!

Pırasa; ham ve pişmiş olarak harcanabilen mineral ve vitamin açısından zengin bir sebzedir. Bu verimli sebzeyi kumpaslı olarak harcamak için pek çok sebebimiz var! İşte prasanın sağlımıza tesirleri…

Diyetisyen Funda Tuzgöl, pırasanın bereketlerini şöyle özetliyor:

1. Pırasa bir prebiyotiktir. Prebiyotikler sütun bakterilerinin sayı ve etkinliklerini artırmakla beraber probiyotiklerin barsaklarda bulunan mikroorganizmaları tertip eden mikroorganizmaların etkinliğini artıran hazmedilmeyen karbonhidratlardır. Bu özelliği sayesinde barsak hareketlerini artırır ve kabızlığı düzenler.

Bir porsiyon pırasa yemeği, bir minik boy muz, bir minik boy soğan ve sarımsak, bir erişkinin günlük prebiyotik ihtiyacını karşılamaktadır.

2. Pırasanın antiseptik olduğuna dair muhtelif çalışmalar da yer almaktadır.

3. Yeşil yapraklı sebzeler, kapsadıkları kalsiyum sebebiyle süt ve mahsulleri ile başa baş gitmektedir. Hatta tüketimleri halinde kapsadıkları kalsiyum fosfor oranının 1’e denk olması sebebi ile yeşil yapraklı sebzelerin kalsiyumunun beden tarafından kullanılabilirliği süt ve mahsullerine oranla çok daha yüksektir.

Sebzelerin kalsiyum içeriklerini sıralayacak olursak 100g’ında 240Mg kalsiyum kapsayan azami maydanoz, ikinci sırada ise 100g’ında 120Mg kalsiyum kapsayan pırasa yer almaktadır. Bu demektir ki pırasa çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

4. Sebzelerden havucun 100g’ı 1100Mg A vitamini kapsamaktadır. Vitamin A kapsamasına göre sebzeleri sıraladığımızda havucun ardından ıspanak gelmekte ve üçüncü sırada da 100g’ında 330Mg A vitamini kapsayan pırasa yer almaktadır.

Bu sebeple zeytinyağlı yemekler arasında sıklıkla gördüğümüz pırasa tüketimi güçlü bir antioksidan ve göz sıhhatine pozitif tesirleri olan yağda eriyebilen A vitamini için çok iyi bir kaynaktır.

5. Kalori seviyesinin düşük olması sebebiyle de pırasa çok iyi bir sıhhatli beslenme ve perhiz sebzesidir.

6. Pırasanın fazla tüketimi ile alakalı ortaya çıkabilecek en ehemmiyetli risk barsak hareketlerinin fazla derecede hızlanmasıdır.

PIRASAYI BEĞENDİRECEK ÖNERİLER

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, pırasayı beğenmeyenlere tüketimi mevzusunda tekliflerde bulunuyor
• Salatalara soğan yerine doğranabilir.
• Patates ile beraber pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir.
• Aşikar tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.
• Omlet ve menemene ilave edilebilir.

Kaynak : Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.