Sahurda Bu Besinleri Tüketmeyin ! Çabuk Acıkmanıza Sebep Olan Besinler..

03.05.2019
39
Sahurda Bu Besinleri Tüketmeyin ! Çabuk Acıkmanıza Sebep Olan Besinler..

Ramazan boyunca oruç tutarken gün içerisinde acıkmamak adına sahurda yenilen yemeğin önemi büyüktür. Sahurda yediğimiz besleyici ve acıktırmayan besinler sayesinde orucu daha rahat geçirebilme şansımız vardır. Peki oruç tutarken sahurda hangi besinleri tercih etmemeliyiz? Sahurda yediğimizde acıkmamazı sebep olacak besinler nelerdir? İşte çabuk acıktıran besinler…

ÇABUK ACIKTIRAN BESİNLER

Genel olarak karbonhidrat içeriği yüksek besinler çabuk acıktırıyor. Oruç tutanlar sahurda karbonhidratlı yiyecekler yerine protein içeriği yüksek, uzun süre tok kalmaya yardımcı olan ve susuzluk hissi vermeyen yiyeceklerle hafif ve doyurucu bir sahur yapmalıdır.

ŞEKER İÇERİĞİ YÜKSEK YİYECEKLER

Sahurda nişasta ve şeker gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan yiyecekler yiyenler tüm gün açlık hissediyorlar. İşte uzak durmanız gereken yiyecekler:

BAL, REÇEL, ÇİKOLATA

Her ne kadar sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı yiyecekler cazip gelse de hem kan şekerini hızla yükselmesine ve sonra yine hızla düşmesine sebep olarak çabucak acıkmanıza neden olur hem de susatır.

Şeker içeren besinlerden uzak durarak bir nebze de olsun gününüzü daha rahat geçirebilirsiniz.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan ayında satışları artan iftar sofralarının olmazsa olmazlarından ramazan pidesini iftarın aksine sahurda tüketmek gün boyu olumsuz etkilenmenize neden olur. Glisemik indeks yani karbonhidratların kandaki şeker miktarına etkisi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden oluyor.

Pide de glisemik indeksi yüksek bir besin. Bundan dolayı sahurda tüketmeniz tavsiye edilmez. Sahurda tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Pideyi ise haftada 2-3 kere az miktarda iftarda tüketebilirsiniz.

PATATES VE PATATES KIZARTMASI

Patates; içerdiği nişastadan dolayı yenildikten sonra kısa sürede yeniden acıktıran bir besin. Çabuk acıktırmasının dışında kızartma olarak tüketilmesi de sağlığa zararlı.

Kızartılmış patatesi öğünlerinizden tamamen çıkarmalısınız. Sahurda da yemekten kaçının.

KAVUN, KARPUZ, ÜZÜM

Meyveler içerdikleri vitamin, mineral, lifin yanında ciddi şekilde şeker içerir. Bu normalin üzerinde şekerin kana geçmesi çabuk acıkmayla sonuçlanır.

Özellikle; kavun, karpuz, üzüm gibi şeker içeriği yüksek olan meyvelerden uzak durmanız oruçlu olduğunuz süre boyunca acıkmamanızı sağlayacaktır. Bu meyvelerden sahurda uzak durun.

TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU

Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan meyveleri iftardan 1 saat sonra veya sahurda aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Buna rağmen taze sıkılmış dahi olsa meyve suyundaki yüksek orandaki şekerden dolayı meyve suları yarardan çok zararlı olabilir.

Çünkü meyve suyu içtiğinizde çok miktarda meyve şekeri hızlı bir şekilde kanınıza karışır hem de bu hızlı kan şekeri yükselmesinden dolayı çabuk acıkırsınız. Portakal, havuç ve elma suyu şeker içeriği yüksek içeceklerdendir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.