Sağ yumruğunuzu 90 saniye süresince sıkarsanız…

12.02.2019
352
Sağ yumruğunuzu 90 saniye süresince sıkarsanız…

Uzmanların bu ihtarı sizi çok şaşırtacak…Amerikalı uzman psikologlar, sağ yumruğun 90 saniye vakitle bunalmasının beyni nasıl harekete geçirdiğiyle alakalı çok enteresan bilgiler paylaştı.

BBC’nin haberine göre; tahlilciler, yumruk sıkmanın beyinde hafıza ile alakalı bazı özel bölgeleri harekete geçirdiğine inanıyor.

50 erişkin ile yapılan deneyde, bireylerin bu yolla uzun bir kelime listesini andırmaya çalışırken daha iyi performans sergilediği görüldü.

New Jersey’deki Montclair Üniversitesi’nden Ruth Propper’a göre bu araştırma, bazı kolay beden hareketlerinin beynin işleyişini geçici olarak değiştirip belleği geliştirebileceğini gösterdi. Dr Propper BBC’ye yaptığı söylemede, “Bir şey bilmeden hemen evvel sağ yumruğun, andırmaya çalışırken de sol yumruğun bunalması belleği geliştiriyor.” dedi.

Daha evvelki araştırmalarda, sağ yumruğun bunalması ile beynin sol yarısının, sol elin bunalması ile de sağ yarısının harekete geçtiği kollanmıştı. Bu eylemin duygularla irtibatı kurulmuş, misalin sağ yumruğun mutluluk ve hiddet ile, sol yumruğun ise yeis ve kaygı ile irtibatına dikkat çekilmişti.

Hafıza ile alakalı süreçlerde beynin iki yarısının da kullanıldığı, sol yarısının hafıza kaydında, sağ yarısının ise andırmada tesirli olduğu düşünülüyor.

DENEY ŞÖYLE:

Sağ elini kullanan 50 talebeye ezberlemeleri için bir kelime listesi verildi.
Talebeler beş gruba böldü.
Bir grup, ezbere başlamadan evvel 90 saniye sağ yumruğunu, sözcükleri andırmadan evvel de 90 saniye sol yumruğunu sıktı.
İkinci grup ise aynı deneyi sol yumruğu sıkarak yaptı.
Öteki iki grup ise ezberden evvel istedikleri yumruklarını, andırmadan evvel de öteki yumruklarını sıktı.
Son gruptakiler ise yumruk sıkmadı.
Listeyi ezberlemeden evvel sağ yumruğunu, andırmadan evvel de sol yumruğunu sıkan grubun performansının öteki gruplardan daha iyi olduğu kollandı.
Bu grup, hiçbir yumruğunu sıkmayan gruptan da daha iyi performans sergiledi; ancak aradaki farkın istatistik bakımından kayda kıymet olmadığı belirtiliyor.

Yapılacak yeni araştırmalarla yumruk sıkmanın sözel ya da uzamsal, sözcüklerin yanı gizeme fotoğraf ve yerlerin de anımsanması ile alakalı öteki zekasal işlevleri de etkileyip etkilemediği araştırılacak. Ancak araştırma neticelerini kesin bir dille ifade etmek için daha fazla mevzu üzerinde daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği belirtiliyor.

Londra Üniversitesi Öğrenişsel Sinirbilim Enstitüsü’nden Profesör Neil Burgess, hafıza üzerindeki özel tesirin kesin olarak belirtilmesi için daha geniş bir araştırma gerektiğini, misalin taram yoluyla beynin sol ve sağ yarısına kan akışının araştırılması gerektiğini ifade etti.

Araştırma PLOS ONE mecmuasında yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.