Ramazan’da çay tüketimine dikkat!

02.05.2019
40
Ramazan’da çay tüketimine dikkat!

Ramazan’ın yanaşmasıyla en çok merak edilen mevzulardan biri de; Sahurda ve iftarda nasıl beslenmeliyiz? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sahurda ve iftarda çay tüketimine dair ihtarlarda bulundu. Peki sahurda ve iftarda çay tüketimi nasıl olmalıdır? İşte cevabı…

İFTARDA ÇOK ÇAY İÇSİNLER AMA SAHURDA ÇOK ÇAY İÇMESİNLER

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, iftarda yemeğe birden yüklenmemek, sahurda ise netlikle karbonhidratlı gıdalar harcamamak gerektiğini belirterek, “İftarda çok çay içsinler ama sahurda çok çay içmesinler zira çay idrar söktürücüdür, su kaybettirir. Sahurda bir veya iki yumurta yesinler” dedi.

KALP KRİZİNDEN VEFATLARIN ARTMADI, HASTALIKLARIN ARKASIYDI

Bir program için Antalya’ya gelen Sönmez, Türkiye’de kalp krizinden vefatların çoğalmadığını, hastalıkların çoğaldığını söyledi.

Ülkenin her şehrinde artık bir kalp cerrahisi ve kardiyoloji merkezi olduğuna dikkati sürükleyen Sönmez, “Dolayısıyla anında müdahaleler çoğalıyor. Hastalık arkasıydı ama vefat rakamı eksildi zira ilk dört saat içinde başvuru eden her hastaya kesinlikle yaşam kurtarıcı stent konabiliyor. Daha sonra operasyonlar yapılabiliyor” diye konuştu.

KALP ŞİKAYETLERİ HER MEVSİMDE GÖRÜLÜYOR

Sönmez, 20 yıl evvel son derece kötü hastaları operasyon ettiklerini dile getirerek, şahsın sağlık kurumuna kalbi çok sefil olmuş halde geldiğini andırdırdı. Kalp krizinden sonraki ilk müdahalelerin yaşam kurtarıcı olduğuna işaret eden Sönmez, kalp şikayetlerinin her mevsimde görüldüğünü ve dikkat etmek gerektiğini aktardı.

ARKA ARKA SİGARA İÇMEK ANİ VEFATLARA NEDEN OLUYOR

Ramazan dolayısıyla özellikle kalp hastalarına çağrıda bulunan Sönmez, şunları kaydoldu:

“Önümüzde ramazan var. Bu mevzuda cüretkar bir beyanatta bulunuyorum; bazı meslektaşlarımız bunu söylemekten çekindikleri için gerçekten yanlış yapıyorlar. Şayet kalp krizi geçirmişse, stent konulmuşsa, by-pass operasyonu olmuşsa, bu hastalarımız lütfen oruç yakalamasınlar zira 16 saatlik susuzluk vaktinde kan çok koyulaşıyor. Kan koyulaşınca sıvılığı eksiliyor. Dolasıyla mevcut bir by-pass, stent veya yüzde 40-50 problem vermeyen damar pıhtılaşarak tıkanabilir ve kalp krizi geçirebilirler.”

Diyabet ve böbrek hastalarının, gebelerin ve süt verenlerin de oruç yakalamasını önermeyen Sönmez, “Bir başka problemimiz sigara içenler özellikle iştahla 4-5 sigarayı arka arkaya içiyorlar. Sahurda günlük stoklarını almaya çalışıyorlar. Bunlarda ani vefatlar her zaman görülebilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.