Migrenle başa çıkmanın yolları bakın neler?

25.01.2019
177
Migrenle başa çıkmanın yolları bakın neler?

Bir Hayli insanın en büyük tasalarından olan migren sızılarından, kumpaslı beslenme, egzersiz ve hayat biçiminde yapacağınız farklılıklarla kurtulabilirsiniz. Herkes için tek bir migren tipi olmadığını ve hastalığın değişik özellikler taşıyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Nebil Yıldız dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Migren Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıklar arasında. En sık 25-55 yaş aralığında görülmekle beraber çocuklarda da, daha yaşlı hastalarda da görülebiliyor.

KUSMA DA GÖRÜLEBİLİR

Migren yineleyici, zonklayıcı, şiddetli yarım baş sızıları olarak öğrenilir. Ancak iki yanlı, sıkıştırıcı ya da biçiminde de olabilir. Üçte bir migrenlide kusma görülür, yüzde 30-40 kadarında da baş sızısı iki yanlıdır. Haftada ya da ayda bir/birkaç kere daha sık ya da daha seyrek hücumlarla gelebilir, ancak yüzde 5 kadar olguda, hemen her gün baş sızısı olabilir.

SIZI EVVELİNDE BAZI BULGULAR OLABİLİR

Migrenliler saatler ya da 1-2 gün evvelinde, kendilerinde prodrom denilen değişiklikler ve hemen evvelinde aura denilen bazı bulgular fark edebilirler. Prodrom, sıcak soğuk algısında farklılık, susama, sık idrara çıkma, iştah farklılığı, midede kazınma, esneme, ses/ışık/koku hassasiyeti, kabızlık, acele öfkelenme ya da sakinlik, bitkinlik, konsantrasyon eforluğu biçiminde fark edilebilir. Sızı sonrasında saatler ve gün içinde de prodroma eş bulgularla karşılaşabilirler. Aura ise bazı sızıların hemen evvelinde, başlangıcında ya da içinde genellikle 1 saatten uzun, seyrek daha uzun görme alanında bulanma, kararma, ışıklar, zigzag, geometrik biçimler, görüntülerde küçülme, sihrime, hayal görme, yüzde elde beden yarısında anlaşma, iğnelenme, denge kaybı, baş dönmesi, bayılacak gibi olma, çift görme, afallamışlık, konuşma – kavramada – düşünmede eforluk, garip kokular dinleme yaşanabilir. Bazen bunlar sızı olmaksızın olabilir.

MİGREN ATAKLARINA KARŞI GARDINIZI ALIN

Aç kalmayın, öğün sıçramayın, kumpaslı yemek yiyin.

Bol akışkan harcayın. Kahve, içki ve tatlandırıcı kapsayan meşrubatların tüketimini sınırlayın. Az ölçüde kahve baş sızısı başlangıcında pozitif tesir yapabilir, sızı kesici tesirini artırabilir ancak ölçü çoğaldıkça negatif tesirler görülebilir.

Sürekli sızı kesici kullanmayın. Bu gidişat alışkanlık yaratabilir, ilaç alınmadığında “İlaç fazla kullanım baş sızısı” denilen baş sızıları gelişebilir.

Kumpaslı yatın. Yatağa gitmeden evvel çok TV izlemeyin, bilgisayar kullanmayın, her gün aynı saatte kalkın Kendi ortalamanızı bulun, 7-9 saat

Her gün pak hava alın ve kumpaslı egzersiz yapın.

Parlak ışıklardan, güneş ışığından korunun.

Çalışırken dinlenme molaları verin.

Gerginlik vaziyetlerinde hafifleme tekniklerini kullanın. Sızınızın büyüklüğünü hayal edin ve her solukta eksildiğini düşünün, tekerrür gelişse de sınamaya devam edin, adalelerinizi hafifletin, güzel hatıralarınızı andırın.

Sızı kesicinizi erken, başladığını düşündüğünüz anda alın. Işığı eksiltin, olasıysa karanlık bir odaya geçerek dinlenin. Baş sızınız geçene kadar yatmaya/dinlenmeye devam edin.

Güçlü kokulardan uzak durun.

Kaynak : Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.