Meme kanserinin 7 sinyali

11.03.2019
2.234
Meme kanserinin 7 sinyali

Meme kanseri, dünyada her sene 1 milyon 700 binden fazla bayanı etkiliyor. Ülkemizde de vaziyet çok değişik değil, çünkü her 8 bayandan biri; yaşamının bir yarıyılında meme kanserine yakalanıyor.

Meme kanseri hiçbir kadının usuna dahi getirmek istemediği bir sıhhat meseleyi. Bir Hayli bayan da bu sebeple bulguları gözden kaçırabiliyor. Gerçeğinde meme kanseri bazı sinyaller vererek geliyor. Bunları göz arkasını etmek ise yaşamı riske atmak dışında bir işe yaramıyor.

Tüm kanser cinslerine bağlı vefatlar arasında, meme kanserine bağlı vefatların akciğer kanserinden hemen sonra geldiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras erken tanı ve rehabilitasyon usullerinin yaşam kurtardığına bir defa daha vurgu yapıyor.

Prof. Uras, “Meme kanserinin erken tanısı için rutin hakimiyetler asla ilgisizlik edilmemeli. Ayrıca erken tanı için 20 yaşından sonra her bayan ayda bir defa kendiliğindene meme tetkiki yapmalı. Böylece meme kanseri ileri evrelere erişmeden fark edilebiliyor” diyor.

Prof. Uras, meme kanserinin 7 sinyalini şöyle özetliyor:

Memede kitle varlığı

Meme kanserinin en büyük sinyali; memede veya koltukaltında ele kitle gelmesi. Kanserli kitleler, diğer şişliklerden sert yapılı, kumpassız kenarlı ve pürtüklü yüzeyi ile ayırt edilebiliyor. Bunun için en tesirli usul ise; yatağa uzanarak elle tetkikin asıllaştırılması. Bir elinizi başınızın altına yerleştirin. Ardından öbür elinizin işaret ve orta parmağıyla diğer göğsünüze dokunun. Aynı harekâtı diğer taraf için de yapın. Meme başından etrafına doğru dairesel hareketler uygulayın. Ardından koltukaltlarına da aynı harekâtı tekrarlayın.

Meme başı akıntısı

Sıkmadığınız halde, tek memeden veya tek kanaldan kanlı ya da saydam renkli akıntılar geliyorsa, sebebinin kesinlikle incelenmesi gerekiyor. Bu cins meme başı akıntılarına, meme kanseri veya meme kanseri tehlikesini artıran bir lezyon olan ‘intraduktal papillom neden oluyor.

Meme başındaki biçim bozuklukları

Aynanın karşısına geçip kendinizi araştırdığınızda meme başlarınızda içe doğru çekilme, çökme veya biçim bozukluğu fark ediyorsanız, hemen bir hekime görünmenizde fayda var.

Meme başı teninde değişiklikler

Genel Cerrah Prof. Dr. Cihan Uras, aynı biçimde aynanın karşısında kendinize bakarken meme başı teninde atanma ve kabuklanma gibi bulgular gördüyseniz, bunların da bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Memede sihrime ya da biçim bozukluğu

Memede sihrime ya da biçim bozukluğunu en iyi aynanın karşısına geçerek görebilirsiniz. Ellerinizi belinize koyun ve bakın bakalım her iki memeniz simetrik mi? Memelerde bir sihrime var mı?

Meme cildinde yara veya kızarıklık

Eğer bir yere çarpıp yaralanmadıysanız, meme cildinde aniden ortaya çıkan kızarıklık ve yaralar ciddiye alınması gereken bulguların başında geliyor.

Memede ödem, şişlik ve içe doğru çekinti

“Elbette her ödem ve şişlik, meme kanserinin bulgusu değil. Bunlar regl ve gebelik yarıyıllarında da bayanların sıkça yaşadıkları kasvetlerin başında geliyor“ diyen Prof. Uras, “Ancak tabloya meme cildinde içe doğru çekintiler, portakal kabuğu gibi pürüzlü bir görünüm eşlik ediyorsa, hiç zaman kaybetmeden bir hekime müracaat etin” ihtarında bulunuyor.

ELLE MEME TETKİKİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN!

Mamografik ve ultrasonografik tarama usulleri sayesinde meme kanseri erken teşhis ediliyor ve bireye özel yaklaşımlar sayesinde rehabilitasyondaki galibiyet oranları çoğalıyor. Bayanların özellikle 40 yaşından sonra tarama periyodlarını sıklaştırmaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Cihan Uras, erken tanı için elle tetkikin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “20 yaşından sonra her bayan ayda bir defa kendini hakimiyet etmeli ve bu alışkanlık her genç bayana kazandırılmalı” diyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.