Margarindeki büyük risk!

12.02.2019
28
Margarindeki büyük risk!

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırma, margarin harcayanlarda ortaya çıkan sıhhat meselelerini açıkladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi DEÜ Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının “bilmeyi pozitif etkilediğini”, “margarinin ise “bunalımı tetiklediğini” tespit etti.

DEÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, “hindistan cevizi, ayçiçek, zeytinyağları ile margarin ve tereyağı ile beslenenlerde bunalım, evham ve bilme seviyeyi”ne ait yaptıkları “Sıçanlarda değişik yağlarla zenginleştirilmiş beslenmenin bilme-hafıza, anksiyete ve bunalım üzerindeki tesirleri” isimli araştırmanın neticelerini, Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.

Yetişkin sıçanları, deney kapsamında yüzde 10 oranla değişik yağlarla zenginleştirilmiş yemlerle beslediklerini ifade eden Harzadın, bu yağların hayvanların tavırlarına tesirini incelediklerini anlattı.

Bilme ve hafıza seviyesini ölçmek için “yer doğrultu bulma” modülünü kullandıklarını kaydolan Harzadın, bunalım seviyesini ise su tankında deney hayvanlarının yaşamda kalma mücadelesiyle değerlendirdiklerini anlattı.

Harzadın, evham seviyesini ise hayvanların hareketliliği ve anksiyete alanında geçirilen zamanla ölçtükleri bilgisini verdi.

Ayçiçek yağı harcayanlarda karar verme sıkıntısı

Ayçiçek yağının Türk mutfağında sıkça kullanıldığını andırdıran Harzadın, “Bilimsel çalışmada bizi en çok donakaltan yağlardan biri de ayçiçek yağı oldu. Ayçiçek yağı harcayanlarda bunalım seviyeyi de evham seviyeyi de yüksek. Ancak reel garip olanı, bu yağ, deney hayvanlarının karar verme yetilerini etkiledi. Hayvanları tertibata koyduğumuzda nereye gideceğine karar veremedi. Dolayısıyla, ayçiçek yağının beynin karar verme kısmı olan prefrontal korteksi negatif etkilediğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Zeytinyağı ile beslenenler “relaks”

Harzadın, tüm yağ çeşitleri arasında en pozitif neticelerinden birini zeytinyağında aldıklarını anlatarak, ekstra sızma zeytinyağı ile beslenen deney hayvanlarındaki bunalım seviyelerinin “oldukça düşük” çıktığını vurguladı.

Sıçanlarda deney süresi olan 2 ayın, insan hayatında 10 seneye tekabül ettiğini vurgulayan Harzadın, “Zeytinyağı ile beslenen hayvanların anksiyete seviyeyi son derece düşük. Bu hayvanlar rahat, son derece relakstı. Bilme kapasitesi de gayet iyiydi.” dedi.

Margarinle beslenenler “pes” etti

Margarin harcayan hayvanlardaki neticelerin “korkunç” olduğuna işaret eden Harzadın, şu bilgileri verdi:

“Margarinle beslenenler ve ayçiçek yağı ile beslenenler eş anksiyete seviyesine sahip. Onlar çok hareketli ve tertibatın anksiyete alanında çok zaman geçirdiler. Marifeti de bozuldu. Daha da kötüsü bunalım bulguları bu grupta azamiydi. Bunalım tertibatımızda bir kavanoz içinde su var. Bu suda hayvanın boğulmaması, hayata tutunması için hareket etmesi gerekiyor. Başka Bir Deyişle suyun üzerinde kalması için mücadele sarf etmeli. Margarin grubu son derece hareketsizdi. Hatta bazı hayvanları deneyi bitirebilmek için biz kurtardık.”

Mucize netice tereyağında

Harzadın, hür dolaşan inekten ananesel usulle elde edilen yayık tereyağında en iyi neticelerden birini elde ettiklerini ifade ederek “Ananesel usulle elde edilen yayık tereyağından mucize netice aldık. Tereyağı ile beslenenlerde evham seviyeyi düşük, bunalım bulgusu yok ve bilme seviyeleri de son derece pozitif.” dedi.

Araştırma neticelerinin beynelmilel kamuoyuna duyurulacağı bilgisini veren Harzadın, beslenmede evvel tereyağı ve zeytinyağının seçim edilmesi gerektiğine sözlerine ilave etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.