Koenzim Q10’nun fantastik yararları! Herkes kullanmalı zira…

30.03.2019
386
Koenzim Q10’nun fantastik yararları! Herkes kullanmalı zira…

Süper gıda yardımı koenzim Q10 ihtiyarlamayı durdurucu, kalbe giden damarları ve beyni gözetici, hatta kanseri önleyici tesirleri ile öğreniliyor. Peki bütün olarak nedir koenzim Q10, gıdalarda bulunur mu, bu yardımı hepimiz kullanmalı mıyız, yan tesirleri var mıdır? Bu hafta tüm bu sualleri cevaplayacağım. İşte koenzim Q10’nun yararları…

Vücudumuz şahane bir mekanizma, cildimizi sıkı ve enerjik yakalayan, hastalıkları önleyen antioksidan bileşenleri natürel olarak üretiyor. Ancak kasvet şu ki bu yapım ilerleyen yaşlarda, bazı hastalıklarda ve ilaçların kullanımıyla eksiliyor. Bu vaziyetlerde bedenimizde üretilen bu bileşenleri yardım olarak dışarıdan almak fayda sağlayabiliyor. Son zamanlarda oldukça gündemde olan gıda takviyelerinden biri de koenzim Q10.

Koenzim Q10 hemen hemen tüm hücrelerimizin çeperinde bulunan yağda çözünen, vitamine benzeyen bir madde. Gıdalardan enerji üretmek için gereken ve bedene zarar veren molekülleri arınan eforlu bir antioksidan. Bedenimizde en çok kalp, karaciğer ve böbrekler gibi enerji lüzumu yüksek uzuvlarımızda bulunuyor. İlk kere 1957 senesinde Wisconsin Üniversitesi’nde analist Frederick Crane tarafından keşfedilmiş ve bulgusundan bu yana sıhhat üzerindeki potansiyel bereketleri çok rakamda araştırmayla gösterilmiş.

GIDALARLA ALIM YETERSİZ

Koenzim Q10 bir hayli hayvansal ve nebatsal kaynakta da bulunuyor. En zengin kaynakları somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, kırmızı et ve yumurta. Nebatsal gıdalardan ise ıspanak, brokoli, karnabahar, portakal, çilek ve Antep fıstığı en fazla koenzim Q10 içeriğine sahip olanlar. “Hem gıdalarda var olan hem de natürel üretilen koenzim Q10 neden tablet biçiminde alınmalı?” sualinin yanıtı ise şöyle: Gıdalardan aldığımız bu bileşik, büyük moleküler kütlesi ve suda çözünürlüğünün düşük olması sebebiyle beden dokularındaki bu maddenin çok azına katkıda bulunur. Bir başka deyişle bu bileşen gıdalarla alındığında dokular yeterince fayda sağlayamaz. Ayrıca gıdalardan günlük ancak 3-5 miligram kadar koenzim Q10 alabiliriz ki bu ölçü önerilenin yüzde 10’unu dahi karşılamaz.

HERKESE ÖNERMİYORUM

Vücudun natürel koenzim Q10 imali yaşa ve hastalıklara bağlı olarak eksilir. 40 yaş üstündeki fertlerde, şeker hastalarında, kalp yetmezliği yaşayanlarda, kanser hastalarında ve kolesterol ilacı kullananlarda koenzim Q10 daha düşük ölçüde bulunur. Yapılan bilimsel çalışmalar sıhhatli erişkinlerde yeterli koenzim Q10 üretildiğini ve ek dayanak kullanımına gerek dinlenmediğini göstermekte. Bu sebeple herkesin koenzim Q10 kullanmasını önermiyorum.

SÜPER YARDIM NE ZAMAN KULLANILMALI?

KALP HASTALARI KULLANABİLİR

Kalp yetmezliği yaşayan hastaların kalp adalesinde koenzim Q10 seviyesi düşüktür, bu da kalp adaleyi hücrelerini hırpalayan hür radikallerin daha fazla oluşmasına neden olur. Koenzim Q10 yardımı bu hastalarda radikaller ile savaşır, egzersiz kapasitesini ve kalp işlevlerini artırır. Kalpte plak birikimi ve atar damarlarda daralmayla büyüyen koroner kalp hastalığına sahip fertlerde de koenzim Q10 damarları genişletir ve böylece kalp krizi geçirme tehlikesini eksiltir. Ancak unutmayın ki bu gıda yardımı ilaç yerine geçmez ve bu yardımı kullanmak tek başına mucize yaratmaz.

KAN ŞEKERİ HAKİMİYETİNİ SAĞLAR

Şeker hastalığı pankreastan üretilen ve kan şekerini tertip eden hormon olan insülinin noksanlığı veya aktif kullanılamaması neticeyi ortaya çıkan bir hastalık. Sıhhatsız beslenme, stres gibi dış etkenler pankreas hücrelerine zarar verir, şeker hastalığının yaradılışını ve ilerlemesini takviyeler. Koenzim Q10 bu hastalarda zarar yaradılışına neden olan bileşikleri sanki civardan süpürür atar. 12 hafta süren kapsamlı bir çalışmada şeker hastalarında koenzim Q10 takviyesinin kan şekerini tertip ettiği bulunmuştur. Ayrıca yağları enerjiye dönüştürür, böylece yağ hücrelerinin birikimini eksiltir ve şeker hastalığının başlıca tehlike etmeni olan obeziteyi önler.

KOLESTEROL İLACININ YAN TESİRLERİNİ EKSİLTEBİLİR

Bedenimizde koenzim Q10 birleşimi kolesterolün imali ile ortak bir yolda asıllaşır. Bu sebeple kolesterol düşürücü ilaç kullananlarda kolesterol ile birlikte koenzim Q10 imali de baskılanır. Tahlilciler bu noktadan hareket ederek bu gidişatın adale sızısı, bitkinlik gibi yan tesirler oluşturduğunu korunmakta. Koenzim Q10 bu hastalarda dayanak edildiğinde enerji üretimini artırarak bu yan tesirleri eksiltebilir. Yapılan ehemmiyetli bir çalışmada kolesterol düşürücü ilaç kullanan hastalarda bir ay süresince günde 100 miligram koenzim Q10 yardımıyla katılımcıların adale sızısında yüzde 40 oranında eksilme bildirilmiş.

BEYİN SAĞLIĞINDA DA AKTİF

Beyin hücrelerimizin enerji yapım merkezleri olan mitokondriler ilerleyen yaşlarda hem uyuşuklaşır hem de rakamları eksilir. Koenzim Q10 mitokondride işlev kaybını önler, enerji üretimini takviyeler ve beynimiz için sanki bir kalkan oluşturur. Bunun yanında beyin dokusu bol ölçüde yağ asidi kapsar ve oksijen lüzumu fazladır, bu sebeple beynimiz zararlara karşı çok duyarlıdır. Koenzim Q10 antioksidan tesiriyle zarar oluşmasını önleyerek bunama, Alzheimer ve Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.

SÜPER BİR KANSER SAVAR

Vücutta hücre zararına neden olan ve hücrelerin vazifelerini yerine getirmesini yasaklayan hür radikaller ismi verilen kötü hücrelerin çoğalmasıyla kanser tehlikeyi çoğalır. Koenzim Q10 hür radikallerle savaşır, sıhhatli hücrelerde ise enerji üretimini mukavemetini de artırır, böylece kanserden korur.

İHTİYARLAMA KARŞITI

Cildimiz soğuk, sıcak, hormon başkalaşımları, stres gibi bir hayli etkene maruz kalır. Bu hasarlı etkenler cildin yaşlanmasını süratlendirir. İhtiyarladıkça cildimizin nem seviyeyi eksilir, cilt kurur ve sarkmaya başlar. 40 yaş sonrasında koenzim Q10 yardımı alınması veya koenzim Q10 kremlerinin cilde uygulanması antioksidan sistemi takviyeler, hasarlı etmenlerin tesirlerini ortadan kaldırır, nemli ve diri bir cilt sağlar, buruşukları eksiltir. Ayrıca koenzim Q10 yardımı cildin sıkı olmasını sağlayan kolajen liflerini etkin hale getirir.

İHTİYARLAMA KARŞITI FORMÜL

Vücutta kolajen imalini artırmak için kırmızı et, tavuk, hindi eti, balık, yumurta gibi proteinden zengin yiyecekleri harcayın. C vitamini, çinko ve sülfür mineralleri de kolajen imalini takviyeler. Bu sebeple etinizi sülfürden zengin soğan ve sarımsakla hazırlayın, yanına yeşil biber, maydanoz, tere, roka gibi C vitamininden zengin gıdalarla hazırladığınız bir salata koyun ve yoğurt ile çinko içeriğini de artırarak ihtiyarlama karşıtı süper bir kombinasyon oluşturun. Balanslı ve muhtelif öğünlerinizi her gün bir tablet koenzim Q10 ile destekleyin.

HAMİLELER DİKKAT

Genellikle günlük 100-300 miligram aralığında koenzim Q10 yardımı önerilir. İhtiyarlamaya karşı 100 miligram kadar yeterli olur ancak hastalıklarda doktorların önerdikleri doz fertsel olarak değişebilir. Bu sebeple hekiminize danışarak bu gıda dayanağının dozunu tanımlamanızı öneririm. Ancak çocuk, hamile ve gebelere bu yardımı netlikle önermiyorum zira bu mevzuda yapılmış hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ilacın aktifliğini eksilttiği için bu hastalar da koenzim Q10 yardımı almamalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.