Karın kabarıklığı ve gaz sıkışması yaşıyorsanız çözümü çok kolay!

01.03.2019
1.632
Karın kabarıklığı ve gaz sıkışması yaşıyorsanız çözümü çok kolay!

Ne Yazık Ki kabarıklık çoğumuzun meseleyi ve çok tesirli rehabilitasyon usulleri henüz yok. Yeniden de gevşememizi sağlayabilecek bir hayli çözüm mevcut. Hepimizin bedeninde gaz, kaçınılmaz olarak var ve genelde mesele yaratmaz. Güçlük gaz ölçüsünün çoğalmasında ve çoğalan gazın tahliye edilememesi vaziyetimde ortaya çıkar. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan davacı olanlara tekliflerde bulundu.

Ne Yazık Ki kabarıklık çoğumuzun meseleyi ve çok tesirli rehabilitasyon usulleri henüz yok. Yeniden de gevşememizi sağlayabilecek bir hayli çözüm mevcut. Hepimizin bedeninde gaz, kaçınılmaz olarak var ve genelde mesele yaratmaz. Güçlük gaz ölçüsünün çoğalmasında ve çoğalan gazın tahliye edilememesi vaziyetimde ortaya çıkar.

Sistemde oluşan fazla hava uzuvların duvarlarında gerilmeye yol açar ki, uyarılan asap uçları sayesinde karın sızısı, kumpassız tuvalete çıkma, sık geğirme, hakimiyetsiz yellenme, soluk darlığı, çarpıntı gibi fonksiyonel bozukluklar otaya çıkmaya başlar. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan davacı olanlara tekliflerde bulundu.

FAZLA KABARIKLIK KALP ÇARPINTISI YAPABİLİR

Gün içerisinde sistemde takribî 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bunun takribî yarısı yuttuğumuz havadır.

Kalan kısmın takribî yarısı sindirim sırasında ortaya çıkan gaz, değişik yarısı ise bağırsak bakterilerinin ürettiği gazdır. Gazın çoğalması öncelikle mide ve bağırsaklarda kabarıklığa yol açar.

Kabarıklık ise karın sızısına, kapladığı hacimle soluk darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir. Bedenimiz tüm aksaklıklarda kendisini gözetmek üzere programlanmıştır.

Fazla gazı atmak için sık yellenme, sık geğirme kaçınılmazdır, ötesinde beden için faydalıdır, sualin gelişmesini engeller

KOLAY TEDBİRLERLE GAZ ŞİKAYETİNİ AZALTIN

Kabarıklık oluşmaması için öcelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız.Yemekleri yavaş yemek çok ehemmiyetli, süratli yediğimizde çok hava yutulması kaçınılmazdır. Ehemmiyetli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır,konuştukça hava yutulur.

Besinlerin çiğnenmesi sindirimin ilk basamağı olup çok ehemmiyetlidir, ama her çiğneme ile hava yutulduğu unutulmamalı, fazlaya kaçılmamalı, yeterince çiğnedikten sonra gıda yutulmalıdır.

STRESTEN UZAK DURUN

Dikkat edilmesi gereken çok ehemmiyetli bir nokta stres. Öğreniyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da fazla kasılmalara neden olabilir. Yeniden kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir.

Bütün bunlara karşın iyileşme sağlanamayan hastalarda bazen psikolojik olarak gevşetici bir rehabilitasyon ya da psikiyatri tetkiki planlanır

NEDEN GAZ OLUR?

Gün içerisinde yutulan hava
Besin ve içeçekler
Mide fıtığı

Mide hastalıkları Ülser, gastrit, fonksiyonel dispepsi..
Safra Kesesi Hastalıkları Taş…

Bağırsak hastalıkları İrritabl Bağırsak, Çölyak Hastalığı, Bakteri Flora bozulması..
Yanlış alışkanlıklar gaz çıkarılamaması, gegirilememe gibi..

GAZDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Yutulan hava eksiltilmeli
Gazlı besin ve meşrubatlardan uzak durulmalı
Altta uyuyan hastalık rehabilitasyon edilmeli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.