Karaciğer ve böbrekleri zehirli maddelerden temizletmek muhtemel mi?

04.02.2019
91
Karaciğer ve böbrekleri zehirli maddelerden temizletmek muhtemel mi?

Karaciğer ve böbrekler hayatımızı nitelikli ve sıhhatli bir biçimde geçirmek için oldukça ehemmiyetlidir. Tüm bedenin zehirli maddelerden temizlemesine takviyeci olan uzuv karaciğerdir. Karaciğer ve böbrekleri zehirli maddelerden temizletmek muhtemel mi sualini uzman diyetisyen Şebnem Aldatalı Yıldırım’a sorduk. İşte karaciğer ve böbrekleri zehirli maddelerden temizletmenin yolları…

Zehirli Maddeler, tabiatta bulunan veya canlı organizmalar tarafından üretilen ve insan sıhhati üzerinde hasarlı tesirleri olan kimyevilerdir. Etrafsal toksik maddeler; kalıcı organik pisleyiciler, uçucu organik bileşikler, ağır metaller ve haşere ilaçlarını kapsar. Zehirli Maddelere ve toksik maddelere maruziyet çoğalmakta fakat temel mesele bizi bunlardan gözetmeye yardım olacak yiyecek bedellerinin çoğunu gıdalara ilave ettiğimiz renklendiriciler, gözeticiler, tatlandırıcılar vb. ile kaybetmemizdendir.

Vücudunuz tarafından etrafsal zehirli maddeler ve ilaçlar faal ve detaylı enzimatik detoksifikasyon yolları ile nötralize edilir ve doğru beslenme yüksek nitelik protein, kompleks karbonhidratlar, lif, esansiyel yağlar ile ilişkilendirilebilir ancak uzun süreli veya fazla zehirli madde maruziyeti ek yardım gerektirebilmektedir.

Zehirli Maddelerden temizleme sürecinde takviyeci olan ana uzuv karaciğerdir. Soluduğunuz veya yuttuğunuz, kan dolaşımına emilen her şey en büyük iç uzuv olan karaciğerden geçer. Beden, bir hayli ehemmiyetli protein ve yiyecekleri tertip etmek, birleşimlemek, depolamak, salgılamak ayrıca toksik veya ilaçlar, sindirim mahsulleri, ölü hücreler, lekelilik, bakteri kaynaklı kimyeviler ve içki gibi maddeleri saflaştırmak, dönüştürmek veya arınmak için karaciğere bağlıdır.

Birçok detoks mahsulü karaciğeri arındığını iddia eder, ancak sıhhatli fertlerde karaciğer zehirli maddelerin depolandığı bir yer değildir. Aksine, karaciğer hasarlı olabilecek kimyevi maddeleri, terle veya bağırsak ve böbrekler aracılığıyla bedenden atılabilecek suda çözünür kimyevilere dönüştürür.

Ancak, viral hepatit A, B, C veya içkiye bağlı karaciğer hastalığı gibi bazı karaciğer şartlarına sahip bireylerde sıhhatli karaciğer olmayabilir ve toksik maddeler bazen bedenlerinde birikebilir. A vitamini, demir ve bakır gibi yüksek dozlarda toksik olabilecek bazı vitamin/mineraller de karaciğer veya öbür uzuvlarda hastalık neticeyi birikebilir.

Detoks perhizlerinin veya karaciğer arınma perhizlerinin karaciğer hastalığının rehabilitasyonunda takviyeci olduğuna dair bilimsel bir delil yoktur. Bazı araştırmalar, bazı yiyeceklerin ve nebatsal yardımların karaciğer sıhhatini artırabileceği fikrini korunsa da, bu iddiaları destekleyecek ikna edici çalışmalar yoktur.

Vücudumuz kendini natürel olarak detoksifiye ettiğinden, sıhhatli olmak veya zehirli maddelerden temizleyebilmek için bir meyve suyu arınma perhizi veya akışkan detoks perhizi izlememiz gerekmez.

Toksik madde maruziyetini tamamen ortadan kaldırmak olası olmamakla beraber tüm kaynaklardan gelen dış tehlikeleri en aza indirmenin yolları vardır. Sigara içmemek, içki içmemek, yeterince yatmak, pak hava ve egzersiz yapmak destekleyicidir. Konutta rastgele bir toksik maddenin kaynağını öğreniyorsanız, kaldırın veya eksiltin. Bilinen rastgele bir toksik malzeme kullanırken uygun gözetici elbise ve/veya solunum aygıtı kullanın. Bol ölçüde muhtemelse organik taze sebze/meyve kapsayan sıhhatli bir perhiz takibi yapın.

Fazla yağ, arıtılmış şeker, katkı maddesi ve gözeticisi yüksek olan gıdaları yemekten kaçının. Kompleks karbonhidratların miktarını çoğaldırırken orta seviyede protein ve yağ harcayın. Olası oldukça organik olarak yetiştirilmiş hayvanların etlerini seçmeye çaba edin.

Kafein, şeker, işlenmiş et mahsulleri, trans yağlar, yüksek fruktozlu darı şurubu, gazlı meşrubatlar ve fazla ölçüde süt ve süt mahsullerinden kaçının, bol ölçüde saf su 1,5-3 lt için. Muhtemelse konutunuza su arıtma sistemi temin edebilir, ara ara sauna ve buğu odası gibi zehirli madde atıcı etkinlikler deneyimleyebilirsiniz.

Böbrekler ve Karaciğer sıhhati için beslenmenize ilave etmeniz gerekenler;

Meyve ve Sebzeler; elma, havuç, pancar, zencefil kökü, ıspanak, armut, kereviz, lahana, ananas, turna yemişi ve öbür koyu yapraklı yeşillikler…

Otlar/baharatlar; karahindiba, buğday çimi, tarçın, kekik, zerdeçal, kimyon, kişniş, zencefil, rezene, kırmızı biber, karabiber, karanfil, maydanoz ve biberiye…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.