Karaciğer sıhhati için harcanması gerekenler

08.02.2019
878
Karaciğer sıhhati için harcanması gerekenler

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, karaciğer sıhhatini pozitif ve negatif etkileyen yiyecekler hakkında ehemmiyetli bilgiler verdi.

Paketlenmiş abur-cubur gıdaları sınırlayın!

“Cips ve unlu mamuller ile alakalı problem genellikle şeker, tuz ve yağ ile doldurulmuş olmalarıdır” diyen Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, “Çalışmak için yanınızda sıhhatli atıştırmalık bulundurun. 10-12 adet yer fıstığını robottan sürükleyip, natürel bir fıstık ezmesi elde edip yanında bir dilim elma ile yiyebilirsiniz. Ya da kuru kayısı veya hurma arasına ceviz yerleştirerek mini sıhhatli atıştırmalık sandviçler elde edebilirsiniz. Bu tanımlar, tatlı krizlerinize de birebir” teklifinde bulundu.

Lifli gıdalar, karaciğer arkadaşı!

“Lif oranı çok fazla olan gıdalar karaciğerinizin en iyi biçimde çalışmasına takviyeci olabilir” diyen Özden Örkcü, “Güne şahane bir biçimde başlamak için yulaf ezmesini deneyin. Araştırmalar, karaciğer hastalıklarından uzak durmanın yollarından birinin bazı ekstra kilo ve karın yağlarını atmanız olacağını söylüyor” biçiminde konuştu.

Patates kızartması ve hamburger siroza yol açıyor!

Patates kızartması ve hamburgerin karaciğer sıhhatini tehdit eden yiyeceklerden olduğunu belirten Örkcü, “Doymuş yağ oranı yüksek gıdaları çok fazla yemek, karaciğerinizin işini yapmasını güçleştirebilir. Zamanla siroz olarak öğrenilen karaciğerde iz kalmasına yol açabilecek iltihaplanmalara neden olabilir.” dedi.

Şekeri eksiltin!

Çok fazla tatlı tüketiminin karaciğere hasar verebileceğini ifade eden Özden Örkcü, “Zira karaciğerin işinin bir parçası şekeri yağa dönüştürmek. Şayet fazlaya kaçarsanız, karaciğeriniz çok fazla yağ yapar. Uzun vadede, yağlı karaciğer hastalığı gibi bir gidişatla karşılaşabilirsiniz.” dedi.

Suyun bereketlerine donakalacaksınız!

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Özden Örkcü, “Karaciğeriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri sıhhatli kilonuzu gözetmektir. Gazlı meşrubatlar veya sporcu meşrubatları gibi şekerli meşrubatlar yerine içme suyu alışkanlığı edinin. Her gün kaç kalori kazanacağınıza donakalacaksınız” diyerek, tekliflerini şöyle sıraladı:

“Tuzun üzerine bir kapak koyun”

Vücudunuzun azıcık tuza gereksinimi var; fakat yapılan araştırmalar, sodyumdan yüksek bir perhizin karaciğer izinin ilk safhası olan fibrozise yol açabileceğini öne devam ettir. Tuzu kesmek için ise yapabileceğiniz bazı basit şeyler var. Pastırma ya da şarküteri gibi işlenmiş gıdalardan kaçının. Konserve sebzeler yerine taze seçin.

Ara gizeme de olsa hasarlı:

Çok fazla içki tüketimi karaciğerinize hasar verebilir ve zamanla sirozlara neden olabilir. Arada sırada dahi olsa alkol almak hasarlı olabilir. Şayet bir bayansanız, günde bir ya da erkekseniz günde iki alkolle kendinizi hudutlandırmaya çalışın.

Kahve:

Kahve olmadan gününüzü geçiremiyorsanız, karaciğeriniz için bazı verimleri olabileceğini dinlemekten memnuniyet dinlersiniz. Araştırmalar, günde iki ila üç kadeh kahve içmenin karaciğerinizi çok fazla içki veya sıhhatsiz beslenmenin neden olduğu hasarlardan gözetebileceğini göstermektedir. Bazı araştırmalar, kahvenin karaciğer kanseri tehlikesini eksiltebileceğini öne sürüyor.

Yeşil çay:

Yeşil çay, ‘kateşin’ denilen bir çeşit antioksidanla doludur. Araştırmalar, yeşil çayın karaciğer de dâhil olmak üzere bazı kanser cinslerine karşı gözetebileceğini öne sürüyor. Şayet kendinize çay yaparsanız ve sıcak kapsasanız daha fazla kateşin elde edersiniz. Buzlu çay ve içmeye hazır yeşil çaylar çok daha düşük seviyelere sahiptir.

Badem:

Yemişler, iyi bir E vitamini kaynağıdır. Araştırmalar, yemişlerin karaciğer yağlanması ile alakalı hastalıklara karşı korunmaya takviyeci olabileceğini öne devam ettir. Bademler de kalbiniz için iyidir, bu surattan bir daha atıştırma isteği sezdiğinizde, günlük bir avucu geçmeyecek kadar alın. Ya da salataları hoş bir lezzet olarak ilave ederek deneyin.

Ispanak:

Yeşil yapraklı yeşillikler ‘glutatyon’ ismi verilen eforlu bir antioksidandır ve bu da karaciğerinizin doğru çalışmasını sağlar. Akşam yemeği salatası için şahane bir esas oluştururken, sarımsak ve zeytinyağı ile sote edilmiş hali çok lezzetlidir.

Yaban mersini:

İçerisinde ‘polifenol’ ismi verilen ve çoğu zaman obezite ve yüksek kolesterolle el ele giden, içkisiz yağlı karaciğer hastalıklarına karşı korunmanıza takviyeci olur. Polifenoller açısından zengin öbür gıdalar arasında bitter çikolata, zeytin ve erik sayılabilir.

Otlar ve baharatlar:

Karaciğerinizi ve kalbinizi aynı anda gözetmek için yemeklerinizin üzerine bir ölçü kekik, adaçayı veya biberiye serpin. Onlar iyi bir sıhhatli polifenol kaynağıdır. Ekstra bir yararı da bir hayli tasvirde tuzu eksiltmenize takviyeci olmasıdır. Tarçın, köri tozu ve kimyon da denenebilir.

Devedikeni:

Meryemana dikeni, boğa dikeni, kutlu dikeni gibi isimlerle de öğrenilen devedikeni Silybum marianum karaciğeri arınmak için en çok önerilen nebatlar arasında ilk sırada geliyor. Devedikeninin içinde bulunan “silymarin” ve “silyin” isimli kimyeviler yiyecekler yoluyla alınan hasarlı zehirli maddelerin beden tarafından emilmeden sistemden atılmasına takviyeci oluyor. Ayrıca Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından yayınlanan muhtelif dosyalarda devedikeni, mantar zehirlenmesine karşı tesirli bir nebat olarak yer alıyor.

Enginar:

Tüm yeşil ve sarı sebzeler özellikle; enginar İçinde bulunan Silymarin maddesi hücrelerin zarar görmesini maniler. İhtiva ettiği fiber, magnezyum, folat ve C vitamini karaciğer hastalıklarına olduğu kadar kanser büyümesini de önlemede bereketli olduğu bildirilmektedir, kabak, Brüksel lahanası broccoli, lahana, karnabahar, kereviz, sarımsak, maydanoz, fesleğen, havuç, nane, soğan, böğürtlen, anason, adaçayı, ıhlamur, papatya diüretik tesirli ile yaş ve kuru üzüm, yaş ve kuru incir, elma, portakal, turunç, limon gibi tüm meyveler ve yağdan yoksul, kolesterolü az, fiber ölçüyü çok yiyecekler tüm bedene olduğu kadar karaciğere oldukça faydalıdır.

Karahindiba:

Sindirim sistemini destekleyen bir ot olan karahindiba Taraxacum officinale safra yapımını artırarak karaciğerde biriken hasarlı zehirli maddelerin dışkı yoluyla atılmasına takviyeci oluyor. Aynı zamanda nebatın irin önleyici özelliği, karaciğer tahribatına yol açan iltihaplanmaların rehabilitasyonuna takviyeci olabilir. Karahindiba çayının öbür bereketleri arasında; kan şekeri seviyesini gözetmesi, kolesterolü düşürmesi, idrar söktürücü olması ve antioksidan olması gösteriliyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.