Kansızlık bulguları nelerdir? İşte anemiye iyi gelen süper besinler!

07.03.2019
273
Kansızlık bulguları nelerdir? İşte anemiye iyi gelen süper besinler!

Ulus arasında anemi olarak öğrenilen demir beceriksizliği kansızlık hastalığı, kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapısında oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin ölçüsünün eksilmesiyle ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Kansızlık başka bir deyişle demir beceriksizliği kansızlığı öncelikle mide ve bağırsak kanseri olmak üzere pek çok ehemmiyetli hastalığın da bulgusu olabilir. Peki aneminin başka bir deyişle demir noksanlığının bulguları nelerdir? Kansızlık neden olur, beslenmeyle ilgisi var mıdır? Kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir? İşte tüm bu suallerin yanıtını haberimizde bulabilirsiniz…

Kansızlık Demir Beceriksizliği Neden Olur?

Demir noksanlığının bir hayli sebebi vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamıni beceriksizliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve rehabilitasyon edilmediğinde büyük meselelere neden olabilir. Demir noksanlığının sebeplerinden biri olan demirin noksan alımı, yanlış perhiz programları sebebiyle noksan kalabilir. Ayrıca hamilelik, emzirme, sihrime çağındaki çocuklar, düşük doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde de demire olan lüzum fazladır. Çocukların anne sütü yerine demir takviyeyi olmayan mamalarla beslenmesi, inek sütünde 1 yaşından evvel geçilmesi, hazır yiyeceklerle beslenme ve hayvansal yiyeceklerin yeterli alınmaması demir beceriksizliğine neden olabilir.

Kansızlık Demir Beceriksizliği Neden Olur?

Demir noksanlığının bir hayli sebebi vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamıni beceriksizliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve rehabilitasyon edilmediğinde büyük meselelere neden olabilir. Demir noksanlığının sebeplerinden biri olan demirin noksan alımı, yanlış perhiz programları sebebiyle noksan kalabilir. Ayrıca hamilelik, emzirme, sihrime çağındaki çocuklar, düşük doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde de demire olan lüzum fazladır. Çocukların anne sütü yerine demir takviyeyi olmayan mamalarla beslenmesi, inek sütünde 1 yaşından evvel geçilmesi, hazır yiyeceklerle beslenme ve hayvansal yiyeceklerin yeterli alınmaması demir beceriksizliğine neden olabilir.

Demir Beceriksizliği Kansızlığının 10 Belirtisi

Demir beceriksizliğine bağlı anemi bazı vaziyetlerde bulgu göstermez. Demir beceriksizliği rutin sıhhat hakimiyetlerinde yapılan kan analizlerinde teşhis edilebilir. Demir noksanlığının bulguları arasında;

  • Cilt solgunluğu,
  • Bedende eforsuzluk, bitkinlik,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Baş sızısı,
  • Ellerde ve ayaklarda anlaşma,
  • Asaplılık hali,
  • Kulakların uğuldaması,
  • Dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar,
  • Tırnakların tez kırılması,
  • Saçlarda dökülme sayılabilir.
  • Demir noksanlığının ileri derece bulguları arasında; çarpıntı, toprak veya buz yeme, yavaşlayan tiroit işlevleri ve sıkıntılı bacak belirtiyi gibi vaziyetler de görülür. Çocuklarda demir beceriksizliği bulgularında ise karşımıza çocuklarda yürüme-oturma-konuşmasında gecikme, bilmede eforluk ortaya çıkabilir.

Kansızlıkta Demir Yetersizliğinde Ne Yemeli, Ne Yememeli?

“Demir beceriksizliği için ne yemeliyiz?” suali cemiyette en çok merak edilen mevzulardan biridir. Demir yetersizliğinden korunmak için kayısı, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve bolca harcanmalıdır. Demir yetersizliğinde ne yenmeli mevzusunda yapılabilecek en doğru tutumlardan biri de C vitaminini sık harcamaktır. Zira C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırır. Demir yetersizliğinde ne yenmemeli suali de oldukça ehemmiyetlidir. Kafeinli meşrubatlar, süt ve kepek demir emilimini eksilttiği için sık harcanmamalıdır. Ayrıca B 12 vitamini alımı da demir yetersizliğinde oldukça ehemmiyetlidir. Zira B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve anemiye yol açabilir.

Demirin bağırsaktan emilimini artırmak için;

C vitamini demirin emilimini artırır. Bu sebeple yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile harcanması demirim emilimin artırmak açısından ehemmiyetlidir.
Mayalı ekmekteki demir mayasız ekmeğe göre daha çok emilir.
İyi pişmemiş kuru baklagiller ya da kepek ekmeği demirin emilimin azaltır.
Posalı yiyeceklerle beslenme demirin emilimini azaltır.
Gıdaları gizlemekte kullandığımız alüminyum, paslanmaz çelik ve teneke de demirin emilimin azaltır.
Yemeklerle Çay ve Kahve Harcamayın!

Demir yetersizliğini önelemenin bir yolu da çay ve kahveyi yemek sırasında ya da hemen sonrasından harcamamaktan geçiyor. Çay ve kahveyi muhtemel olduğunca ara öğünlerde harcamaya itina gösterin. Ayrıca çayı sarih ve limonla beraber harcamakta fayda vardır.

Kırmızı kan hücresi rakamını çoğaldırmak için demir ve B12 başta olmak üzere bedenin lüzum dinlediği minerallerin bütün olarak alınması ehemmiyetlidir.

Başka Bir Deyişle yalnızca demir, b12 ve folik asit bakımından zengin gıdaları harcamak yerine değişik mineral ve vitaminlerin bulunduğu besinleri de yemelisiniz.

Kansızlık muhtelif seviyelerde olabilir ve bazı vaziyetlerde yalnızca yiyecekler yoluyla yeterli ölçüde demir, B12 almak muhtemel olmayabilir. Bu vaziyetlerde hekiminize danışarak demir veya B12 desteği kullanabilirsiniz.

Aşağıda anemiye iyi geldiği öğrenilen bazı gıdaların listesi yer alıyor ancak bu listede bulunan yiyecekler anemi için önerilen yiyeceklerin bütün listesi değil. Ayrıca listedeki bazı besinler yüksek kolesterol, yüksek kalori ve yağ kapsadığından herkes için uygun olmayabilir.

Bu sebeple anemiye iyi gelen ve sizin sıhhat şartlarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmandan destek alabilirsiniz.

KUZU CİĞERİ

100 gram kuzu ciğeri günlük demir lüzumunun takribî yarısını karşılar ve B12 vitamini lüzumunun 12 katı kadar B12 vitamini içerir. A vitamini, K vitamini, B6 vitamini, çinko, bakır, manganez ve selenyum bakımından da zengin olan kuzu ciğeri aynı zamanda yüksek kolesterol kapsadığından dikkatli harcanmalıdır.

USKUMRU BALIĞI

100 gram uskumru balığı günlük B12 lüzumunun 3 katı kadar B12 kapsamaktadır. Uskumru dışında ton balığı, sardalye ve somon anemiye iyi gelen gıdalar arasında yer alıyor.

SIĞIR ETİ

B12, selenyum ve çinko bakımından da zengin olan sığır etinin 100 gramı günlük demir lüzumunun %11’ini karşılar. Ayrıca B6, niasin, riboflavin, tiamin, E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor için iyi bir kaynaktır.

KUZU ETİ

100 gram kuzu eti günlük B12 vitamini lüzumunun %39’unu ve demir lüzumunun %9’unu karşılar. İyi bir protein kaynağı olan kuzu etinin negatif güzergahı yüksek ölçüde doymuş yağ içermesidir.

TAVUK

Kırmızı ete oranla daha az kolesterol kapsayan tavuk etinin 100 gramında 1 mg demir günlük lüzumun %6’sı, 0.3 mcg B12 vitamini günlük lüzumun %6’sı B12 bulunur. Tavuk eti ayrıca B6, fosfor, protein, niasin ve selenyum bakımından zengindir.

ISPANAK

100 gram ham ıspanak günlük demir lüzumunun %15’ini karşılar. Manganez, çinko, potasyum, kalsiyum ve bakır mineralleri bakımından da zengin olan ıspanak aynı zamanda C vitamini, K vitamini, A vitamini, B6 vitamini ve folat bakımından çok iyi bir kaynaktır.

PORTAKAL

1 adet orta boy portakal günlük demir lüzumunun %1’ini karşılar. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendiren C vitamini bakımından zengin bir besindir.

MUZ

1 adet orta boy muz günlük demir lüzumunun %2’sini karşılar. Aynı zamanda yiyecek lifi, C vitamini, potasyum, B6 vitamini, manganez bakımından iyi bir kaynaktır.

HİNDİ

100 gram hindi göğüs eti günlük demir lüzumunun %3’ünü karşılar. Aynı zamanda harikulade bir selenyum, protein ve fosfor kaynağıdır.

BEYAZ PEYNİR

B12 bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir 100 gr günlük lüzumun %28’ini karşılar aynı zamanda günlük lüzumun %4’ünü karşılayacak kadar demir içerir.

YUMURTA

1 adet orta boy günlük demir lüzumunun %5’ini ve B12 lüzumunun %11’ini karşılar. Negatif güzergahı ise doymuş yağ ve kolesterol bakımından da zengin olmasıdır.

BROKOLİ

Bütün bir mineral ambarı olan brokoli fosfor, selenyum, kalsiyum, magnezyum, tiamin, riboflavin, A, C, K ve B6 vitaminlerini kapsar. 100 gram brokoli günlük demir lüzumunun %4’ünü karşılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.