İşte küf kirini çıkarmanın en basit yolu!

25.02.2019
57
İşte küf kirini çıkarmanın en basit yolu!

Tüm yaşamınızı geçirdiğiniz, huzur bulduğunuz, dekore etmek için bir hayli değişik usul sınadığınız evinizde elinizde olmayan nedenlerle asıllaşabilecek meselelerden bir tanesi de konuttaki küf ve rutubet problemleri. Yazlıklarda, bürolarda, apartmanlarda da ortaya çıkabilen küf meseleyi hem kötü kokusu hem de güzel olmayan görüntüsü dışında solunum yolları açısından da sıhhatsiz bir etrafa neden oluyor. Konutta küf yaradılışını yasaklamak için püf noktaları nelerdir? Küf kiri nasıl çıkar? gibi suallerin yanıtı haberimizde…

KONUTTA NEDEN KÜF OLUŞUR?

Tavanların ve duvar yüzeylerinin nemli kalması, değişik noktalardaki tesisatlardan gelebilen sızıntılar, izolasyon yetersizlikleri gibi nedenlerle alana gelebildiği gibi etraftaki sıcaklık metamorfozları sebebiyle duvarların terleme yapması neticesinde küf meseleyi ortaya çıkabilir. Kumpaslı olarak havalandırılmayan konutlarda daha çok tesadüfülen küf probleminin tüm konutunuzu sarmaması için her mevsim günde en az 2 veya 3 kere 15 dakika müddet ile havalandırmak gereklidir.

KONUTTA OLUŞAN KÜF NASIL YOK EDİLİR?

Oluşmuş ve dağılmış küf mantarı görüntüsünü kendi olanaklarınızla arınmak için öncelikle paklik eldiveni, maskesi ve gözlüğü kullanarak küfün oluştuğu bölgeyi ıslak olmayan bir mikrofiber bez ile tamamen silebilirsiniz. Sonrasında aynı bölgeyi duvar zımparası ile kazıyıp yoğun bir çamaşır suyu veya asit içerikli kir çıkarıcı ile arınabilir ve en az 10 dakika kadar bekletebilirsiniz.

Ayrıca duvarlar haricinde pencerelerin kenarlarında oluşmuş minik küfler de fırça dayanağı ile içki sürülüp bekletilip silinerek çıkartılabilir. Kirler çıkarıldıktan sonra kurutma harekâtını iyi çalışan bir kurutma aygıtı ile yapabilirsiniz. Küf yok edilse dahi tekerrür oluşmasını önlemek için bir izolasyon uygulaması yapılması kesin çözümdür.

Konutta küf olamaması için neler yapılabilir?

Her gün kumpaslı biçimde civarın havalandırılması, kuru ve pak yakalanması küf yaradılışını temkine mevzusunda en ehemmiyetli harekâttır. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi aygıtlar ile havalandırılmalıdır. Çiçek ve nebatlar nem oluşturduğundan dolayı sırçalara yakın yerlerde konumlandırılmalı, penceresiz odalara kesinlikle hava geçişi sağlanacak bir kurulum sistemi yapılmalıdır.

Yağmurlu geçen aylar sonrasında; odalar, çatıya yakın yerler ve bodrum katlarında küf bulgusu olup olmadığı ile alakalı iyi bir gözlem sağlanmalıdır. Sıva çatlakları, su sızdırması olası arızalar varsa evvelden tedbir alarak tamir ettirilmeli, gerekirse ilave izolasyon yaptırılmalıdır. Odalar arasındaki nem oranını ve sıcaklık farkını asgariye indirmek için nem akdikeni aparatlar kullanılabilir ve konutun duvarları küf önleyici boyalarla kaplanabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.