Hangi baharat hangi hastalığa yararlı? Kadın hastalıklarına iyi gelen baharatlar neler? Sütun kanserine yararlı baharat hangisi?

10.03.2019
32
Hangi baharat hangi hastalığa yararlı? Kadın hastalıklarına iyi gelen baharatlar neler? Sütun kanserine yararlı baharat hangisi?

Aromaları ile yemeklere ve çaylara lezzet katan yararlarıyla natürel şifa kaynağı olan baharatların sıhhat için harcanması gerekiyor. Şeker ve kolesterol tertip etmekten, metabolizma kuvvetlendirmeye, kanser hücrelerini yok etmeden urun küçülmesine kadar rakamsız bereketleri bulunan olağanüstü bu yiyecekler seçenek tıbbın bırakılmazları arasında. İşte sıhhatimize yararlı süper yiyecekler ve baharatlar…

Bir Hayli farklı alanda fayda sağlayan baharatlar kronik rahatsızlıkları olan bireyler tarafından hekim hakimiyetinde ve dozunda kullanılmalıdır. Sıhhatimize sayızı fayda sağlayan baharatlar doğru kullanılmadığında ise sıhhati tehdit edebilir. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Ulaş Özdemir, zencefil, tarçın, biber, karanfil gibi günlük yaşamın içindeki baharatların kullanımı ile alakalı ehemmiyetli bilgiler paylaştı.

Zencefil çayı aynı zamanda uzun yolda ortaya çıkan mide bulantılarında da tesirlidir. Antitümör tesiri sayesinde rehabilitasyonu güç olan kanser cinslerinde hekime danışılarak harcanan zencefil urun gelişmesini baskılamaya dayanakçı olabilir.

Spor yapan bayanlarda adale sızılarını ve adet yarıyılındaki sızıları eksilttiğine dair çalışmalar bulunan zencefil solunum yolu hastalıklarında, öksürük, grip ve soğuk algınlığına birebirdir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Fakat kan tazyiki ve şeker ile alakalı ilaç kullananlar için mahzurlu olabileceği unutulmamalıdır.

CHIA KOLESTEROLÜ DENGELER

Omega 3, 6 ve lif içeriği bakımından zengindir. Kan şekerini ve kolesterolü dengeler. Antioksidan özelliği nedeniyle kanser tehlikesini düşürür.

Süt ve suda jelleşme özelliği ile puding, sütlü yumurta gibi beğenilen bir hayli tanımda kullanılabilir. Midede şiştiği için açlık hissini yatıştırır. Tansiyon hastaları uzmana danışarak kullanmalıdır.

KARANFİL KABARIKLIĞI ÖNLÜYOR

En çok diş ve diş eti hastalıklarına önerilen karanfil, yerel anestezik olarak da kullanılabilir. Ağız kokusu için de tesirli olan karanfil, su ve çayda harcandığında kabarıklığa iyi kazanç. Nebatlarda çok ender görülen omega-3 ve omega-6 barındırmasıyla dikkat sürükleyen zencefil, soğuk algınlığı, öksürük gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında da kullanılabilir.

Siyah noktalar, sivilceler, cilt kirleri için birebirdir. Baharat ve çay olarak harcanması önerilen karanfil, yağ olarak harcandığında verimden çok hasara neden olan bir mahsule dönüşebilir.

Mutlaka bir uzmana danışılarak kullanılması gereken karanfil yağı; dolaysız olarak içilmemeli, cilde sürülmemeli ve seyrelterek kullanılmalıdır. Çocukların netlikle kullanmaması gereken karanfil yağı mide ve bağırsakta dönüşü olmayan ciddi yan ektilere neden olup bedende tahribat yaratabilir.

SİYAH NOKTA VE SİVİLCELERE KARŞI KİMYON

Kan şekerini dengeleyen kimyon, cildi kumpaslar, siyah nokta, sivilce, yaşlılık buruşukluklarının rehabilitasyonuna takviyecidir.

Yüksek demir içeriği nedeniyle anemi rehabilitasyonunda oldukça tesirli olan kimyon, astımla savaşır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Fazla tüketimi karaciğer ve böbreklere hasar verebilen kimyonun gebelik yarıyılında da düşüklere neden olabileceği için kullanılmaması önerilir.

ÇALIŞMAYAN BAĞIRSAKLAR İÇİN KETEN TOHUMU

Omega 3 yağ asitleri ve perhiz lifi açısından zengin olan keten tohumu sindirim sistemini ve bağırsakların sıhhatli çalışmasını destekler.

Kan şekeri ve kolesterolün balansta kalmasına takviyecidir. Bu özelliğiyle kalp ve damar hastalıklarına karşı da gözetici olan keten tohumu, meme ve prostat kanseri tehlikesini düşürür. Suda bekletilip salatalarda kullanılabilir.

ZERDEÇAL OSTEOPOROZA KARŞI KORUYOR

Zencefil ailesinden olan ve Hindistan safranı olarak da öğrenilen zerdeçalın kullanım alanları da safranla eşlik gösterir.

Antienflamatuvar, antioksidan, antitümör özellikleri olan zerdeçal Alzheimer gibi hastalıklarda kullanılır.

Sütun, prostat, pankreas, meme kanserlerinde rehabilitasyona ek olarak kullanılabilir, ancak evvelinde doktora danışmak ehemmiyetlidir. Artrit, pankreatit, enflamatuvar bağırsak hastalıklarında sızıyı azaltıcıdır.

Safra taşına karşı natürel bir koruyucudur.

Kan tazyikini kumpaslar, osteoporoza karşı da gözetici özellikleri bulunur. Zerdeçalı günlük beslenmesine dahil etmek isteyenler pilav, makarna, et yemekleri, yumurta, çorba gibi yemeklere ekleyebilir.

PUL BİBER BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE METABOLİZMAYI GÜÇLENDİRİR

Antienflamatuvar ve gaz giderici olarak kullanılan pul biber içindeki bileşikler sayesinde beraber yenilen değişik yiyeceklerin vitamin ve mineraller emilimini de artırır.

Yüksek ölçüde C vitamini kapsadığından natürel antibiyotik olarak tanınan pul biberin beden için olağanüstü bir yiyecek olduğunu söyleyebiliriz.

Bağışıklık sistemi ve metabolizmayı kuvvetlendiren pul biber antidepresan olarak kullanılabilir. Kanser hücrelerinin bastırılmasında da dayanakçı olan biberin bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır.

TARÇIN BELLEĞİ GÜÇLENDİRİYOR

Kan şekerini dengelemesiyle tanınan ve bu özelliği ile diyabetik hastalara önerilen tarçın bazı diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir. Diyabet hastalarının tarçın kullanımı ile alakalı hekimlerine danışması ehemmiyetlidir.

Kolesterol üstünde de dengeleyici tesiri olan tarçının antioksidan, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri de vardır. Kanın pıhtılaşmasını önlemeye dayanakçı olan tarçın zengin lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır.

Lösemide kanser hücrelerinin artma tehlikesini düşürür. Tarçın sakızı çiğnemek veya koklamak belleği güçlendirir, Alzheimer gibi hastalıklarda dayanakçı olarak kullanılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.