Gününüzü Kurtarabilecek 10 Hızlı İlk Yardım İpuçları

05.09.2019
700
Gününüzü Kurtarabilecek 10 Hızlı İlk Yardım İpuçları

İlk yardımın temel gerçeklerini bilmek, kendiniz de dahil olmak üzere hayat kurtarmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi acil bir durumun ortasında bulduğunuzda, bir durumu nasıl değerlendireceğinizi, yardım etmek için neler yapabileceğinizi ve hatta neyin yardımcı olup neyin olmadığını arasındaki farkı bilmek en iyisidir. Diyelim ki basit bir gazlı bez yastığı, kanama ile uğraşırken genellikle turnikeden daha etkilidir .

Şifalı Tarifler olarak bizler her zaman kendinize nasıl bakmanız gerektiğinden haberdar olmanızı istiyoruz, bu yüzden bir gün hayatınızı kurtarabilecek hızlı ilk yardım ipuçlarını hazırladık!

1. Yaralar

Ne zaman bir yara ile uğraşıyorsanız, daima kalbinizin seviyesinin üstüne çıkarmaya çalışmalısınız . Bu, şişliği yatıştırır ve sıvının bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olur. Yaranız kalçalarınızda veya kalçanızdaysa, uzanıp yastığınızla kaldırın. Yarayı kaldıramazsanız, kalp seviyesinde ya da mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışın.

2. Birinci derece yanıklar

Yüzeysel yanıklar olarak da bilinen birinci derece yanıklar yalnızca cildinizin üst katmanını etkiler. Acı verici olsalar da, ciddi değiller. Onları tedavi etmek için yarayı ılık suyla yıkayın . Buzlu su daha açık görünse de, aslında daha fazla doku hasarına neden olabilir. Yanmayı temizledikten sonra bir buz torbası veya soğuk kompres uygulayın . Tereyağı veya gres kullanılması eski bir halk ilacıdır, ancak yaranın daha fazla zarar görmesine neden olabilir, çünkü ısı salınımını yavaşlatır. Su ve kabartma tozu karıştırılarak yapılan bir macun ayrıca ısının yanıktan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir.

3. Kalp krizi

Kalp krizi söz konusu olduğunda, erken müdahale hasarı sınırlamaya yardımcı olur. Aspirin çiğnemek yardımcı olabilir, çünkü kan pıhtılaşmasına neden olan kan trombositlerini inhibe eder, bu da atardamarlarınızı engeller. Aspirin alırken küçük dozları almak ve yutmak veya suyla almak yerine hapı çiğnemek önemlidir, çünkü bu daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır. Acil servislerle en kısa sürede iletişime geçin.

4. Arı sokmaları

Eğer varsa arı soktu , sen stinger kaldırmak gerekir. Sızdırmazlığın ciltten çekilmesinin zehiri en aza indirdiğine inanılıyor olsa da, en önemli şey zamanlamadır. Stinger’i mümkün olan en kısa sürede çıkarmaya çalışmalısınız, kaşıyın, cımbızla çıkarın veya çıkarın. Bir arı sokmasını kaybettiğinde, bölgeye diğer arıların ilgisini çeken ve sizi savunmadan çıkaracak bir koku verir. Stinger çıkarıldıktan ve alanı terk ettikten sonra yarayı yıkayın ve soğuk bir kompres uygulayın. Alerjiniz varsa, bir otoenjektör veya EpiPen’i elinizde bulundurmaya çalışın ve mümkün olan en kısa sürede acil servislere başvurun.

5. Kırıklar

O gelince kırıklar , yarayı düzeltmek için çalışıyorum, ama bir uzvu cebire ve dolgu kullanılarak stabilize ve hareketsiz tutmuyorum. Önemli olan aynı pozisyonda tutmak. Kırılma basit bir çıkık veya burkulma olabilirken, yaralanmanın daha ciddi olmadığından emin olmak veya daha fazla yaralanmaya neden olmaktan kaçınmak için her zaman tıbbi tedavi almalısınız.

6. Göz yaralanmaları

Yaralanınca, genellikle yapman gereken ilk şey yarayı temizlemek. Ancak, gözünüzü incittiğinizde yapılacak en önemli şey gözünüzü örtmek ve sonra yardım almaktır. Gözünüzü kendiniz temizlemeye çalışarak, kendinizi daha da fazla tehlikeye atabilir, muhtemelen kalıcı hasara neden olabilirsiniz. Bu kuralın ana istisnası kimyasallar gözünüze geldiğinde, bu durumda derhal suyla yıkamalısınız.

7. Kıymıklar

Kıymıklar mikroplarla doludur ve açık cildi kolayca enfekte edebilir, bu yüzden onlarla çalışırken daima steril kalmayı unutmayın. Cildinize tamamen gömülmüş bir kıymık varsa, önce alanı antiseptik ile temizlemeli, sonra kıymayı kaynamış su ile sterilize edilmiş bir iğne ile yerinden çıkarmalısınız. Yerinden çıktıktan sonra, cımbızı cımbızdan çıkarabilirsiniz. Daha sonra bölgeyi sabun ve suyla yıkayın.

8. Yılan ısırıkları

Televizyon şovlarında ve filmlerde, birileri zehirli bir yılan tarafından ısırıldığında, ilk tepkisi zehiri emmektir. Gerçekçi olarak, zehir zaten kurbanın kan akışına girmiştir, bu yüzden bu aslında yardımcı olmaz. Bir yılan ısırığı aldığınızda, en önemli şey rahatlamaktır . Zehrin yayılmasını yavaşlatmak için kalp atış hızınızı düşük tutmanız gerekir. Benzer şekilde, ağrı kesicilerin alınması kanı gerçekten inceltebilir ve zehri daha hızlı çalıştırabilir. Uygun bir zehir karşıtı hastalık elde etmek için derhal tıbbi servisle iletişime geçin; Yardım almak için hareket etmeniz gerekiyorsa, sakin kalmak için koşmadığınızdan, yürümediğinizden emin olun. Yapabiliyorsanız, bakteri ve parazitlerle savaşmaya ve bölgeyi sarmaya yardımcı olabileceğinden yaraya hindistan cevizi yağı uygulayın .

9. Denizanası sokmaları

Hiçbir şey denizanası sokması gibi sahilde güzel bir günü mahvedemez . Yarayı tuzlu suyla durulamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, sıcak su, sirke ile durulayabilir veya bir kabartma tozu ve suyla yarayı kaplayabilirsiniz. Aktif kömür , denizanası zehrini çıkarmaya da yardımcı olabilir. Denizanası sokmalarını tedavi etmek için idrarın kullanılabildiği popüler şehir efsanesini duymuş olabilirsiniz. Gerçekçi olarak, idrar genellikle zehri önlemek için yeterli aside sahip değildir. İdrarın ağrıyı azaltabileceği iddiaları olsa da, sıcak su da aynı derecede etkilidir.

10. Yara izleri

Yaralandığınızda, kötü bir yara izi almak için endişe duyabilirsiniz, ancak bir iz oluşmasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Kabartma tozu , bir yara izi oluşmasını önleyen, sertleşmiş bir kabuğu giderebilen ve hatta enfeksiyonu önleyebilen dezenfektan özelliklere sahiptir. Kabartma tozu içeren bir yara izini tedavi ederken, yaranın açık havaya maruz kalmasına izin vermek de önemlidir. Ek olarak, kabartma tozu ayrıca bir antiseptik oluşturmak için suyla karıştırılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.