Günde 1 porsiyonu sütun kanserine gözetiyor! İşte yararları ispatlanmış inanılmaz gıda!

12.03.2019
124
Günde 1 porsiyonu sütun kanserine gözetiyor! İşte yararları ispatlanmış inanılmaz gıda!

Kolon kanseri sıhhatsiz beslenmenin neticeyi olarak ortaya çıkabilen sık tesadüfülen ama rehabilitasyona en iyi yanıt veren kanser cinslerinden biri. Kolon kanserine verimli gıdalar arasında öyle bir tanesi var ki kendi ufak ama verimi çok büyük. Kolon kanserine verimli bu gıda çam fıstığı. Peki kansere dahi takat olan çam fıstığının diğer yararları neler? İşte çam fıstığı ve sütun kanseriyle alakalı bilmenizde verimli olan ehemmiyetli bilgiler…

Çam fıstığı dünyada neredeyse her yerde bulunur. Ebat olarak ufak olsa da lezzet bakımından büyüktür ve gıdasal faydalar ile donatılmıştır. İşte bu ufak mucizenin sıhhatimize yararları…

DÜŞÜK KOLESTEROL

Çam fıstığı verimleri kolesterolü eksiltme ile başlar. 2014 senesinde yapılan bir çalışmada, metabolik belirtili bayanların, çam fıstığı da dahil olmak üzere altı haftalık fındık tüketiminden sonra kolesterol seviyesinde eksilme görülmüştür.

KİLONUN KORUNMASI

Reelinde, analistler kumpaslı olarak çam fıstığı yiyenlerin daha düşük bir vasati ağırlığa, daha ufak ağırlık etrafına ve daha düşük bir insülin mukavemetine sahip olduklarını bulmuşlardır.

Ek olarak, çam fıstığı beslenmesi iyi bir lif, E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum dozu kapsar, bunların hepsi daha sıhhatli bir perhizle derlenir ve kilo verme amaçlarına destekçi olur…

DÜŞÜK KAN BASINCI

Çam fıstığı yararları kan tazyikini düşürme marifetiyle devam eder. Bunun sebebi, çam fıstığının yüksek derecede magnezyum kapsamasıyla alakalıdır.

KEMİK SAĞLIĞI

Bir Hayli insan süt içmenin kemiklere iyi geleceğini düşünür. Ancak pastörizasyondan sonra süt asidik hale kazanç. Ve bu bir işe haylaz. Bu sebeple çam fıstığı gibi K vitaminini kapsayan gıdaları araştırmalısınız.

KOLON KANSERİNDEN KORUNMA

Çam fıstığı içindeki magnezyum da kanser tehlikesini eksiltme mücadelesine destekçi olur. Reelinde, tek bir çam fıstığı porsiyonu, önerilen günlük magnezyum alımının yüzde 18’ini sunmaktadır. Ve magnezyumda yüksek perhizler, birkaç kanser cinsini aza indirir.

Ayrıca, başka bir çalışmada magnezyum alımı ve sütun kanserinin daha düşük yaradılışları arasında pozitif bir irtibat bulunmuştur.

GÖZ SAĞLIĞI

Tıpkı lahanada olduğu gibi çam fıstığı da “göz vitamini” ismi verilen ehemmiyetli ölçüde lutein kapsar. Bedeniniz kendi başına lutein üretemez, ancak besininiz yiyeceklerden alabilirsiniz.

RUH HALİNİ DENGELER

Magnezyum, bunalım, anksiyete gibi vaziyetlerden muzdarip gençler veya erişkinler için bir kurtarıcı kalitesindedir. Bir Hayli bunalım ilacının tesirsiz olduğunu düşünürsek, bu belirtiler netlikle iyi haberdir…

KOLON KANSERİNDEN KORUNMANIN 6 ETKİLİ YOLU

Reelinde kalın bağırsak kanseri önlenebilir bir kanser cinsi. Bunun için hayat alışkanlıklarımıza dikkat etmek ve kolonoskopi yaptırmak yeterli geliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal, 1-31 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ve 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı söylemede, sütun kanserinden korunmanın 6 yolunu anlattı, önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.

BU TARAMALARI MUTLAKA YAPTIRIN

Kolon kanserinin en ehemmiyetli özelliği büyük oranda önlenebilir bir kanser cinsi olması. Bu emelle, dışkıda saklı kan testi ve kolonoskopi yaptırmayı asla önemsememe etmeyin. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal hiçbir yakınması olmasa dahi 50 yaşından itibaren her ferdin bu taramaları kesinlikle yaptırması gerektiğine dikkat sürükleyerek şu bilgileri veriyor: “Tehlike etmenine sahip şahısların ise daha erken yaptırmaları gerekiyor. Misalin ailede sütun kanseri varsa, aile fertleri hastanın kanser tanısı alma yaşından 10 yıl evvelinde taranmaya başlanmalı. Dışkıda saklı kan taraması her sene, kolonoskopi ise bir evvelkinin neticesine göre değişen zamanlarda yapılıyor. Her iki usulün yapılmasındaki emel kanser büyümeden, tehlikeli poliplerin tespit etilerek çıkarılması veya büyümekte olan kanseri erken tespit etebilmek. Üstelik hastalığın önlenmesinde çok ehemmiyetli bir usul olan kolonoskopi sanıldığı gibi güç ve sızılı bir operasyon değil. Ancak harekâttan beklenen galibiyeti elde etmek için ön hazırlığın iyi yapılması ve bu mevzuda uzman bireylerce uygulanması ehemmiyet taşıyor.”

DAHA AZ KIRMIZI ET, DAHA ÇOK BALIK TÜKETİN

Sağlıksız beslenme sütun kanserine yol açan en ehemmiyetli etkenlerden biri. Yapılan çalışmalara göre; liften fukara, hayvansal yağdan zengin beslenmek bağırsak kanseri tehlikesini artırıyor. Özellikle kırmızı et tehlikeyi artıran ehemmiyetli bir etken. Günde 100 gramın üzerinde kırmızı et harcayan veya her gün 50 gr işlenmiş sosis, salam, sucuk gibi et mahsullerini harcayanlarda sütun kanseri tehlikeyi yüzde 12-18 oranını çoğalıyor. Eş biçimde vejeteryan veya vegan beslenenlerde tehlike değişiklerine oranla düşük bulunmuş. Son senelerde yapılan çalışmalarda Akdeniz perhizi ile beslenenlerde sütun kanseri ve sütun polipleri büyüme tehlikesinin yüzde 30-43 oranlarında eksildiği görülmüş. Akdeniz perhizinde sebze, meyve, hububatlar, kuruyemiş ve omega 3’ten zengin balık tüketimi daha fazla, kırmızı et ve içki tüketiminin kısıtlı olması, ayrıca obeziteyi önlemesi kanser tehlikesini eksiltiyor. Bu sebeple Akdeniz perhizinde olduğu gibi sütunda bereketli bakterileri artıran liften zengin besinleri, sebze ile meyveyi yeterli harcadığınızdan emin olun. Bu arada kabızlığı önleyen, bağırsaktaki zehirli maddeleri tesirini eksilten suyu da günde en az 2 lt harcamaya itina gösterin.

SİGARAYI BIRAKIN, ALKOLÜ KISITLAYIN

Bir Hayli kanserojen madde kapsayan sigara alışkanlığı olanlarda hem sütun polibi hem de sütun kanseri tehlikeyi artıyor. Ayrıca yapılan çalışmalarda içkinin metabolize edilmesi neticeyi ortaya çıkan asetaldehit molekülünün Deoksirübo Nükleik Asit zararına yol açarak kanserojen tesir gösterdiği saptanmış. Öyle ki orta seviyede içki alan, misalin günde 1-4 bardak içki harcayan şahıslarda sütun kanserine tutulma tehlikeyi yüzde 20 gibi yüksek bir oranda artıyor.

İDEAL KİLONUZA ULAŞIN

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması bilgilerine göre; ülkemizde her 100 şahıstan 30’u obez ve takribî 35’i de fazla kilolu. Obezite meseleyi olan şahısların sıhhatsiz beslenmeleri, bağırsak bakterilerinin başkalaşıma uğramaları ve kilo ile büyüyen hafif irin sebebiyle fazla kilolu olmak sütun kanseri için de bir tehlike etkeni. Bu sebeple sıhhatli beslenerek ideal kilonuza erişmeniz çok ehemmiyetli.

TEMPOLU VE KUMPASLI YÜRÜYÜN

Kumpaslı egzersiz yaparak obeziteyi önleyebilir, bağırsak çalışmasına tertip edebilir ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirebilirsiniz. Her gün en az 30-40 dakika veya haftada 3 gün, 1 saat tempolu yürüyüş yapmanız sütun kanseri tehlikesini eksiltmede verim sağlayacaktır.

KALSİYUM VE D VİTAMİNE DİKKAT EDİN

Yapılan çalışmalara göre; kalsiyum bağırsağa toksik olan safra asitleri ve özgür yağ asitlerine bağlanarak onların hasarlı tesirini eksiltiyor. Dolayısıyla süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinleri kumpaslı olarak harcamaya itina gösterin. D vitamini yüksek olan bireylerde de sütun kanseri tehlikesinin düşük olduğu 17 değişik çalışma ile gösterilmiş. D vitamini rehabilitasyonunun kanseri önlemedeki rolü öğrenilmemekle beraber, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek tesirli olduğu düşünülüyor. Bunların yanı sıra stresten uzak durmak ve yeterli yatmak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren diğer etmenleri oluşturuyor. Kabideye dayalı olmasa da, kanser tehlikesini eksiltmeye destekçi oldukları belirtiliyor.

BU BULGULARA DİKKAT!

  • Bağırsak alışkanlığında kabızlık veya ishal biçiminde farklılık,
  • Makattan kan gelmesi,
  • Karın sızısı,
  • Kansızlık
  • Açıklanamayan kilo kaybı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.