Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonu bulguları nelerdir?

02.04.2019
344
Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonu bulguları nelerdir?

Göz tansiyonu glokom, genellikle bulgu vermeyen ve göz içi tazyikinin görme asabını imha edecek kadar yükselmesi sebebiyle görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Göz tansiyonu ile alakalı sualleri Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek yanıtladı.

GÖZ TANSİYONU NEDİR?

Glokom olarak da öğrenilen veya Karasu hastalığı olarak adlandırılan göz tansiyonu rahatsızlığı sinsi bir hastalıktır zira ilk düzeylerinde neredeyse hiç bulgu göstermez. Tamamen rehabilitasyon edilememekle beraber genel olarak hakimiyet altında yakalanabilir. Fakat rehabilitasyon edilmezse görme kaybına ve ilerleyen zamanda da âmâlığa kadar gidebilir.

TAZYİK ÇOĞALIR TANSİYON YÜKSELİR

Göz tansiyonu neden olur?

Gözün içinde ön tarafta, dokuları beslemek için gezen bir akışkan bulunur. Bu akışkan göz içinde üretilir. Başka bir grup kanaldan da göz dışına atılır. Kimi gözlerde bu akışkan kanallardaki tıkanıklık sebebiyle dışarı atılamaz ve göz içi tazyiki çoğalır. Bunun neticesinde da göz tansiyonu yükselir.

Göz tansiyonu glokom cinsleri nelerdir?

1 Sarih geniş açılı glokom: Genellikle 40 yaş üstünde görülür, göz içi akışkanının dışa akım kısmında yapısal mukavemet görülür. En yaygın olan glokom cinsidir ve bulguları bakımından sinsidir. Ancak doktor tetkikinde, testler sırasında anlaşılabilir.

2 Kapalı dar açılı glokom: Göz içi akışkanı gözün iris dediğimiz renkli kısmının arda hapsolmuştur. Dışa akım aralıklı veya tamamen yasaklanır. Ani glokom saldırıları gerçekleşir.

FLU GÖRME VARSA EN KISA ZAMANDA HEKİME GİDİN

Göz tansiyonu bulguları nelerdir?

Göz tansiyonu genelde bulgu vermez. Bu surattan hastanın kendisinin kavraması neredeyse olanaksızdır. Ancak bazı göz tansiyonu tiplerinde, göz veya baş bölgesinde sızı, flu görme, ışıklar çevresinde hareler ve mide bulantısı olabilir. Bu bulgular görüldüğünde zaman kaybetmeden bir göz hekimine müracaat etilmelidir. Aile öyküsünde başka bir deyişle anne, baba ya da kardeşinde göz tansiyonu olanlarda görülme ihtimali yüksektir. Özellikle 35 yaşından sonra her yıl göz tansiyonuna bakılmalıdır.

Göz tansiyonu nasıl ölçülür?

Göz tansiyonu teşhisindeki en ehemmiyetli etmen göz tansiyonunun ölçülmesidir. Bunu yapan alete ‘tonometre’ denir ve iki usulle göz tansiyonunu ölçebilir. İlkinde göze hava üfleyerek bir karşı tazyik oluşturur ve öylelikle ölçülür ya da göze anestezi bir damla damlatılır ve gözle temas sağlanarak ölçüm yapılır.

DAMARLAR, ASAPLAR VE AĞ TABAKA İNCELENİR

Göz tansiyonu kıymetleri kaç olmalıdır?

Göz tansiyonu bedelleri de kan tazyiki kıymetleri gibi bireye göre değişiklik gösterir. Bazısına göre 17 mmHg tazyik yüksek bulunurken bazısına göre 22 mmHg tazyik bayağı bulunabilir. Göz hekimlerinin yaptığı tetkikler neticesinde göz içindeki kan damarları, göz asapları ve ağ tabaka araştırılarak tazyik bedellerinin o hastaya göre yüksek olup olmadığı tespit edilir.

Göz tansiyonu nasıl rehabilitasyon edilir?

Göz Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek, “Göz tansiyonu glokom olarak adlandırılan hastalık, üç ayrı usul ile hakimiyet altına alınabilir” dedi ve şöyle sıraladı:

Bunlardan ilki göz içi tazyikini düşürmek için başlanılan damlalardır. İlaç rehabilitasyonu ile hakimiyet altında yakalanabilen göz içi tazyikine, rastgele bir müdahale etmeden seneler içerisinde bu usulle hasta takip edilebilir. Bir veya birden fazla damla kullanımına karşın düşmeyen göz içi tazyikine değişik usullerle müdahale etmek gidişatında kalınabilir.

İkincisi lazer rehabilitasyonudur. Ani büyüyen göz tansiyonu krizlerinde irise lazer ile açılan bir kanalla göz tazyiki düşürülür. Cerrahi müdahale gerekene kadar ara yarıyılda uygulanabilir. Üçüncüsü ise cerrahi müdahaledir. Göz içindeki akışkanın drenajını basitleştirmeye müteveccih teşebbüslerdir. Bir kısmında minyatür valf ya da seton denilen implantlar kullanılır. Göz içerisinden veya dışarısından uygulanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.