Göğüs sızısının 5 ehemmiyetli sebebi

04.03.2019
341
Göğüs sızısının 5 ehemmiyetli sebebi

Her göğüs sızısını kalp krizi sanıyoruz fakat farklı hastalıkların bulgusu olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy göğüs sızısının kalp hastalığının yanı sıra ciddi akciğer hastalıklarının da ilk habercisi olabileceği ihtarında bulunarak, “Bu sebeple şayet besbelli başka bir nedeni yoksave sızı, şiddeti eksilmeden bir haftadan uzun sürmüşse, en yakın zamanda bir göğüs hastalıkları uzmanına müracaat etmek hayatsal ehemmiyete sahip” diyor. Peki hangi faktörler göğsümüzde sızı büyümesine yol açıyor? İşte göğüs sızısının altında uyuyan 5 ehemmiyetli neden…

Göğüs kafesinin rastgele bir yerinde veya yaygın olarak seziliyor… Şahsiyeti batıcı, sancı veya baskı stilinde olabiliyor… Bu tablonun ismi; göğüs sızısı! ‘Göğüs sızısı’ denildiğinde hemen hepimizin usuna ilk olarak çoğunlukla kalp krizi geliyor. Ancak cemiyetteki yaygın inanışın aksine, göğüs sızılarının ehemmiyetli bir kısmı gerçeğinde kalpten kaynaklanmıyor.

KALP DAMAR HASTALIKLARI

Kalp damar hastalarının kışın soğuk havalarda, özellikle hava lekeliliğinin yoğun olduğu yarıyıllarda uzun zaman dışarda kalmaları ve efor sarf etmeleri riskli olabiliyor. Misalin soğuk ve lekeli hava sebebiyle koroner atardamarlarda kalbe kan taşıyan ana damarlarda spazm büyüyebiliyor. Spazm bu hastalarda göğüs sızısı, efor sırasında göğüs ön duvarında baskı biçiminde ortaya çıkıyor ve soluk kesen bir özellik sergiliyor. Sızı hasta dinlendiği zaman kısa zaman içinde geçiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy sızı şayet geçmiyor ve 30 dakika veya daha uzun sürüyorsa, kollara, çeneye veya sırta yayılım gösteriyorsa bu tablonun kalp krizinin habercisi olabileceği ihtarında bulunarak, “Bu vaziyette hastaların hareket etmekten sakınarak ve zaman kaybetmeden takviye isteyerek en yakın sağlık kurumuna müracaat etmeleri çok ehemmiyetli” diyor.

ADALE İSKELET SİSTEMİ ZEDELENMELERİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy akciğer hastalıkları neticeyi oluşan göğüs sızılarının en sık görülme sebebinin, üst solunum yolları veya akciğer enfeksiyonları neticeyi büyüyen ve uzun süren öksürüklerin ardından oluşan myalji, bir başka deyişle adale sızısı olduğunu söylüyor. Özellikle uzun süreli ve şiddetli öksürüklere bağlı olarak adale iskelet sisteminin zarar görmesi neticeyi batıcı özelliğe sahip ve hareket etmekle çoğalan göğüs sızıları olabiliyor. Hatta bazen şiddetli öksürük sebebiyle bir veya birden çok kaburgada kırık büyüyebiliyor. Kaburgada kırık, oturup kalkarken ve uyurken ciddi, batıcı kişilikli göğüs sızılarının oluşmasına yol açabiliyor. Bunun dışında ters bir hareket yapmak ve ağır kaldırmak gibi nedenlerle de adale sızıları oluşabiliyor.

AKCİĞER HASTALIKLARI

Prof. Dr. Öner Dikensoy göğüs sızısının astımın ilk sinyali olabileceği ihtarında bulunarak, “Astımlı hastalarda, bazen öksürük ve soluk darlığı gibi bulguların yanında, bazen ise tek belirti olarak, göğüs ön duvarında baskı biçiminde sızı ortaya çıkabiliyor” diyor. Pulmoner hipertansiyon denilen akciğer damarları içindeki tazyik çoğalışının da ilk habercisi yeniden göğüs sızısı olabiliyor. Ayrıca akciğer çeperini ilgilendiren gidişatlarda, misalin akciğer çeperi irini veya akciğer çeperine yakın damar tıkanıklığında göğüs kafesinin yan taraflarında soluk alıp vermekle bıçak batar stilde sezilen sızılar büyüyebiliyor. Akciğer hastalıkları açısından bir değişik ehemmiyetli gidişat da, kesintisiz olan ve sırtta, omuzda veya göğüs duvarı üzerinde sancı stilinde ya da zonklayıcı stilde, özellikle gece sezilen sızılar. Bu cins sızılar sigara içen ve 40 yaş üzeri bireylerde akciğer kanserinin ilk bulgusu olabiliyor.

MİDE BAĞIRSAK SİSTEMİ HASTALIKLARI

Mide bağırsak sistemi hastalıklarıyla ilişkili meselelerde, özellikle de gastrit veya gastroözefajiyal reflü hastalığında; göğüs ön duvarında bazen yanma stilinde bazen de ayva yediğimizde büyüyen yutakta takılma hissine eş sızılar görülebiliyor. Bu sızılar mide asit içeriğinin yemek borusuna kaçması sebebiyle gelişiyor.

PANİK HAMLE

Panik hamle ve eşi gidişatlarda, hava açlığı biçiminde sezilen soluk darlığı ve çarpıntıyla beraber göğüs duvarının rastgele bir noktasında, bazen kalp hastalığı bulgularını taklit edebilecek sızılar oluşabiliyor. Psikolojik sebeple büyüyen sızıların kalp hastalığı neticeyi ortaya çıkan sızılardan farkı ise hastanın efor sırasında rahat olup sızıyı istirahat halindeyken sezmesi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.