Filizlenmiş yiyecekler hem vitamin ambarı hem zayıflatıyor! Üç safhada evde kendiniz yetiştirin…

13.04.2019
761
Filizlenmiş yiyecekler hem vitamin ambarı hem zayıflatıyor! Üç safhada evde kendiniz yetiştirin…

Son zamanlarda bir hayli lokanta ve kafede salatanın içinde ham filizlenmiş mercimek, fasulye, nohut, karabuğday ile karşılaşmış olabilirsiniz. Beslenmenize spektrum katacak bu sıhhatli filizleri hazır alabileceğiniz gibi evde de yetiştirebilirsiniz. İşte evde filizlendirebileceğiniz yiyecekler ve faydaları…

Kuru baklagiller ve hububatların sıhhatli beslenmedeki yeri çok ehemmiyetli. Perhiz lifi, B grubu vitaminler, demir, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin içerikleriyle sıhhatin korunmasında ve bir hayli hastalığın önlenmesinde tesirli oluyorlar. Bu bilgileri zati az çok öğreniyorsunuz, peki mutfağımızda bilindik olduğumuz bu yiyeceklerin filizlendirilmiş olarak harcandığında yiyecek kıymetinin çoğaldığını, daha basit hazmedilebildiğini ve kalorisinin eksildiğini dinlemiş muydunuz?

Bu filizlerin salata içinde tüketimi giderek yaygınlaşıyor. Ancak tüketimi bununla hudutlu değil, isterseniz smoothie’lerinize ilave edebilir, pişmiş olarak da çorba ve yemeklerinizde seçim edebilirsiniz. Üstelik evde yetiştirmek de hiç güç değil.

ÜÇ SAFHADA FİLİZLENDİRME

Filizlenme reelinde gıdaların çimlenmeye başlamasıdır. Bu yatan tohumu canlandıran ve onun kıymetine değer veren bir süreçtir. Burada ehemmiyetli olan hakimiyetli bir operasyonla çimlenmenin asıllaşmasıdır. Başka Bir Deyişle tarlada kendiliğinden çimlenen yiyecekler filiz olarak satılamaz, insan sıhhatine hasar verebileceği için emin de sayılmaz. Bizim bahsettiğimiz filiz yiyecekler ise emin zira üreticiler tarafından ideal sıcaklık ve nem şartlarında, hakimiyetli ve kapalı bir alanda yetiştirilir.

Filizlendirme üç safhada reelleşir. İlk olarak bakliyat ve hububatların tohumları yıkanır ve 8-12 saat suda bekletilir. İkinci safhada tohumlar durulanır ve suları süzülür. Durulama ve süzme operasyonu takribî sekiz saatte bir, üç gün süresince sabah ve akşam yinelenir. Son olarak filizler 1.5-2 santimetre boyuna eriştiğinde operasyona son verilir. Zira filizler maksimum yiyecek öğesi içeriğine bu noktada erişir, daha fazla uzadıklarında yiyecek kıymeti eksilir.

Bütün baklagiller ve hububatlar başta olmak üzere turp, brokoli, bezelye, sarımsak, soya gibi nebatlarda çimlendirme uygulanabilir. Ancak patates ve soğan çimlendirme operasyonu için uygun değildir. Filizlenen patateste toksik tesirli solanin ismi verilen madde oluşur. Soğan ise filizlenme sırasında çürür ve hasarlı hale gelir.

EVDE DE YAPILABİLİR

Bir su kadehi kadar nohut, mercimek, maş fasulyesi, buğday, esmer pirinç gibi baklagil ve hububatları yıkadıktan sonra geniş bir kaseye alın. Üzerine iki-üç bardak içme suyu ilave edin bir gece takribî 8-12 saat suda bekletin. Sabah yıkayın, suyunu süzün sonra kabın üzerine tülbent gibi hava geçiren pak bir bez örtün. Günde iki kere sabah ve akşam olmak üzere sudan geçirin ve tamamen süzüldükten sonra üzerini bezle örtün. Oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletin. Çimlendirmenin püf noktası baklagil ve hububatları devamlı nemli yakalamak. Takribî üç günde filizlenme reelleşir, filizler baklagil ve hububatlarınızın boyuna eriştiyse tüketime hazır demektir.

Normalde kurubaklagil ve hububatların nem oranı çok düşüktür ve kabuklarının içinde sanki kendilerini koruma altına almışlardır. Ancak biz onları çimlendirdiğimizde nem kapsayan bir etrafa sokarız ki bu gidişat bakterilerin üremesini basitleştirir. Şayet evde hazırladığınız filizi hemen harcamayacaksanız kesinlikle iyice süzdükten sonra sırça bir kavanoza alıp buzdolabına kaldırmanız gerekir. Bu biçimde filizlerinizi beş gün kadar saklayabilirsiniz.

VİTAMİN BOMBASI ÜSTELİK ZAYIFLATIYOR

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR: Besinler filizlenirken fazla kiloların başlıca mesulü olan yağ ve şeker oranı eksilir. Böylece kalori düşer, yağların depolanması önlenir. Bol ölçüde perhiz lifi de kapsayan filizler bağırsaklarınızı çalıştırır, ödemi söker ve kabarıklık hissini ortadan kaldırır. Filizlenen besinin protein içeriği ve hazmedilebilirliği de çoğalır, uzun müddet tok kalmanızı destekler.

BESİN ÖĞELERİNİN EMİLİMİNİ ARTIRIR: Baklagil ve hububat tohumlarında fitik asit ve lektin ismi verilen iki bileşen bulunur. Bu bileşenler bir yandan tohumları haşere ve hasarlı organizmalardan gözetmek için vazife alırken bir öteki yandan da hayatın devamı için lüzumlu olan mineralleri bağlayarak emilimlerine mani olur. Ayrıca fitik asit, proteinleri bölen enzimleri tesirsiz hale getirerek bedende sihrime, büyüme için kullanılmasını önler. Çimlendirme ise bu negatif vaziyeti bütün tersine çevirir. Zira tohumlar çimlendikten sonra kendilerini gözetmek yerine gelişmeye odaklanırlar ve çimlendiklerinde fitik asit ve lektin seviyelerini yüzde 80’lere varan seviyede eksiltirler. Bu gidişat filizlerde demir, çinko, kalsiyum, magnezyum ve bakır minerallerinin emilimlerini yüzde 50 artırır. Bol besleyici içeriği ile filiz yiyecekler size daha taze, nemli ve sıkı bir cilt, parlak ve gür saçlar sunar. Adale ve kemiklerinizi kuvvetlendirir, tüm uzuvlarınızın sıhhatini korur.

ANTİOKSİDAN VE VİTAMIN BOMBASI: Çimlendirme, baklagil ve hububatlarda C, E vitaminleri, A vitamininin ön maddesi olan beta karoten ve folik asit seviyelerinin yükselmesini sağlar. Filizlerdeki bol ölçüde bulunan bu vitaminler de bedenin antioksidan kapasitesini başka bir deyişle hastalıklarla savaşma eforunu artırır.

GLUTEN IÇERİĞİNİ AZALTIYOR: Çimlenme hububatlarda bulunan gluten proteinini eksiltir ve glutenin daha basit hazmedilmesini sağlar. Bu sayede glutene karşı hafif hassasiyet büyüyen fertler için hoş bir seçenek oluşturur. Ancak bu mahsulleri çölyak hastalarının kullanmasını önermiyorum, zira bu hastalarda gluten kapsayan yiyecekler çok az ölçüde dahi harcansa bağışıklık sisteminde oluşan tepkiyle ince bağırsaklarda zarar oluşur, alerjik tepkinler ve karın sızısı, şişlik gibi rahatsızlıklar gözlenir.

Atıştırmalık karabuğday filizi

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı ham karabuğday filizi
  • 4 yemek kaşığı nar
  • 12 ham badem
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı: Ufak bir kasede yoğurdu iyice çırpın üzerine öteki malzemeleri ve en son da tarçını ilave edin.

Yeşil mercimek filizli omlet

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • Kıyılmış maydanoz
  • 1 ufak boy kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı haşlanmış mercimek filizi
  • Karabiber

Yapılışı: Bir kasede yumurtayı çırpın, ince ince kestiğiniz kırmızı biberi, maydanozu, mercimek filizini ve karabiberi ilave edip çırpmaya devam edin. 1 yemek kaşığı zeytinyağında pişirin.

Filizlenmiş börülce salatası

Malzemeler:

  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 1 ufak boy turp
  • Bol marul
  • 3 yemek kaşığı ham filizlenmiş börülce
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Yapılışı: Havuç, pancar, turpu rendeleyin. Marulları incecik kıyıp bol maydanoz ilave edin. Tüm sebzeleri harmanlayın. Üzerine filizlenmiş börülceyi, 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve bol nar ekşisini ilave edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.