Ensedeki sızı o hastalığın bulgusu!

27.01.2019
11.251
Ensedeki sızı o hastalığın bulgusu!

Sinüzit, alın, ense veya yüzde görülen baş sızıları ile kendini emin edebilir. Op. Dr. Bahadır Baykal, “Siz kendiniz dahi sinüzit tanısını koyabilirsiniz. 10 günden fazla süren burun akıntınız, baş sızınız varsa sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama doğru rehabilitasyon için kesinlikle kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekir” diye konuştu

Birçok şahıs için can sıkıcı bir mesele haline gelen sinüzit, alın, ense veya yüzde görülen baş sızıları ile kendini emin edebilir.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, “Sinüzit, surat kemiklerinin arasına yerleşmiş içi hava dolu boşlukların -sinüslerin- cerahati demektir. Sıklıkla soğuk algınlığı sonrasında büyür. Alın, ense veya yüzde görülen baş sızılarına yol açabilir. Koyu yeşil renkli geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku ve tat alma bozukluğu eşlik edebilir” dedi.

ÇOCUĞUNUZ YANAKLARINI OVALIYOR, SAÇINI SÜRÜKLÜYORSA DİKKAT!

Çocuklarda lüzum olmadığı sürece film sürükletmeyi önermediklerini kaydolan Op. Dr. Baykal, “Elbette ufak çocuklar baş sızısını doğrudan söyleyemezler ama tavırlarıyla bunu gösterebilirler. Başını yakalama, yanaklarını ovuşturma, saçını sürükleme gibi aşina olmadığınız huy farklılıklarını anne babaların dikkate almaları gerekir. Geniz akıntısını sıklıkla yuttukları için bulantı kusma olabilir, makûs bir ağız kokusu da çoğu zaman mevcuttur” diye konuştu.

BU ŞİKAYETLER 10 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA…

“Sık sık sinüzit geçiriyorsanız burun içinde kesinlikle anatomik bir problem vardır. Kemik çarpıklığı, burun eti gelişmesi, polipler sinüzit yaradılışını basitleştirir. Alerjisi olanlar ve sigara tiryakileri de tehlike altındadır. Tabii bunların dışında başka nedenler de olabilir, o zaman bireyi spesifik olarak incelemek gerekebilir” diyen Op. Dr. Baykal, laflarını şöyle sürdürdü: “Sinüzite diş implantları da neden olabilir. Son senelerde diş implantlarının yaygınlaşmasıyla birlikte diş orijinli sinüzite daha sık tesadüfmeye başladık. Üst çeneye implant takılırken sinüs duvarı yaralanabilir, enfeksiyona eğilimli hale gelebilir sinüs boşluğu, eğer bu vaziyetin farkına varılmazsa şahıs yineleyen sinüzit saldırıları geçirebilir. Hakikatinde siz kendiniz dahi sinüzit tanısını koyabilirsiniz. 10 günden fazla süren burun akıntınız, baş sızınız varsa sinüzit olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama doğru rehabilitasyon için kesinlikle kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekir. Burun ve sinüsleri açılı endoskoplarla değerlendirmek oldukça önemli. Unutmayın ki, eksik rehabilitasyonlar kronik sinüzite yol açabiliyor, bu gidişatta cerrahi koşul oluyor.

CERRAHİ NE ZAMAN ÖNERİLİR?

Rehabilitasyon için öncelikle antibiyotik rehabilitasyonu uyguluyoruz. Ayrıca burun içindeki ödemi ve akıntıyı eksiltecek ilaçları da verebiliyoruz, burun içindeki akıntının kumpaslı arınılması ehemmiyetli. Sigara dumanından uzak durmak iyileşme zamanını kısaltır. İlaç rehabilitasyonundan fayda görmeyen ve 12 haftadan uzun süren sinüzit, cerrahi müdahaleyi gerektirir. Burun içinde deviasyon, polip ya da konka şişmesi gibi yapısal meselelerde aynı seansta kesinlikle halledilmelidir.

Genellikle genel anestezi altında zaman zaman da yerel anestezi ile endoskopik sinüzit operasyonunu yapıyoruz. Sinüslerin burna açılan kanallarını tıkayan polipler ve öbür yapısal meseleler düzenlenerek natürel genişlik sağlanmaktadır. Balon gibi şişirilen bir kateter takviyeyi ile de operasyon yapılmaktadır. Uygun olaylarda oldukça gülümseyicidir. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. İşe dönüş süresi 2-7 gün arasında değişir. Eksik rehabilitasyonun en ehemmiyetli karmaşıklığı gözle alakalıdır. Cerahat göz küresine dağılırsa göz etrafında sızı, kızarıklık, şişlik oluşur, şayet bu vaziyet sıçranırsa âmâlığa kadar gidebilir. Acil operasyon gerekebilir. Menenjit de ölümcül olabilen bir karmaşıklıktır. Günümüzde en sık görülen kafa içi karmaşıklık ise beyin çeperi altında cerahat oluşmasıdır.”

Kaynak : Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.