Dikkat bu kanser cinsi bulgu vermeden ilerliyor!
Sütun kanseri çağımızın hastalığı olan kanserin en sık görülen cinslerinden biri. Sütun kanseri görülme sıklığı ülkemizde son 10 senede ciddi bir çoğalış gösteriyor. Sütun kanseri farkındalık ayında Uzman Doç. Dr. Gürhan Kilolu sütun kanserine dair ehemmiyetli söylemelerde bulundu. Vicdanlara su serpen haber ise sütun kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde rehabilitasyon edilebilir kanserler arasında yer alması.Peki hiç bulgu vermeden sinsice ilerleyen kanser cinsi olan sütun kanseri bulguları nelerdir? Bu bulgular ne zaman ortaya çıkar? Sütun kanseri nasıl rehabilitasyon edilir? Sütun kanserinden korunmak için neler yapılmalıdır? İşte sütun kanserine dair bilgiler…
Sütun kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser cinsi. Son 10 senede ülkemizde sütun kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında çoğalış kollanıyor. Bu çoğalışta kanser tarama programları sayesinde kanserin erken teşhis edilmesinin yanı sıra arıtılmış yiyecek tüketiminin çoğalması, daha fazla strese maruz kalmak ve iltihabi bağırsak hastalıklarının tesirli olduğu belirtiliyor. Vicdanlara su serpen haber ise sütun kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde rehabilitasyon edilebilir kanserler arasında yer alması. Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Kilolu erken teşhis için hiçbir yakınması olmasa dahi herkesin 45 yaşında kolonoskopi yaptırmasının çok ehemmiyetli olduğunu belirterek, “Üstelik cemiyetteki yaygın inanışın aksine kolonoskopi evveli hazırlıklar reelinde artık daha öncekisi kadar külfetli değil, yeni çıkan hazırlık solüsyonları ile dününden hazırlık olası oluyor.”
HİÇBİR BULGU VERMEDEN SİNSİCE İLERLEYEBİLİYOR
Sütun kanserinin en ehemmiyetli özelliği sinsi bir hastalık olması. Kanser evveli lezyonlar olan poliplerin varlığında ve kanserin başlangıç düzeyinde genellikle bulgu vermiyor, sinsi bir biçimde ilerliyor. Dolayısıyla hastaların çoğunda ancak ileri evrede teşhis edilebiliyor. İleri düzeylerde kalın bağırsaktaki mesken bölgesine göre makattan kan gelmesi, kabızlık, karın sızısı, karında şişlik, halsizlik, kilo kaybı ve demir noksanlığı gibi bulgular ile kendini gösterebiliyor.
DİKKAT! POLİPLER KANSERE DÖNÜŞEBİLİR
Sütun kanseri önlenebilen bir kanser cinsi. Ancak beslenme ve hayat alışkanlıklarına dikkat edilerek tehlike eksiltilebilse de, bu kanser cinsi çoklu etmenlere bağlı olarak büyüdüğü için tümüyle ortadan kaldırılamıyor. Sigara alışkanlığı, içki tüketimi, obezite, familiyal adenomatoz polipozis gibi genetik hastalıklar, polipler, hareketsiz bir hayat stili, irinli bağırsak hastalıkları, diyabet ve arıtılmış yiyecek tüketimi sütun kanserine tutulma tehlikesini artıran faktörler. Aile hikayesi ve polipler ise en büyük tehlike etkenlerini oluşturuyor. Öyle ki ailesinde sütun kanseri olan şahıslarda tehlike 3 kat çoğalıyor. Polip cinslerine göre kanser tehlikeyi de çoğalıyor. Özellikle villöz poliplerde bu tehlike daha fazla oluyor.
KOLONOSKOPİ SAYESİNDE ERKEN TESPİT EDİLİYOR
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Kilolu sütun kanserinde kolonoskopi usulüyle erken tanı ve rehabilitasyonun olası olabildiğine dikkat sürüklüyor. Poliplerin henüz kansere dönüşmeden teşhis edilmesinde kolonoskopi anahtar bir rol üstleniyor. Polipler tespit etilince kolonoskopi esnasında alınıyor. Yapılan çalışmalar kolonoskopi taramasının yaygınlaşması sayesinde sütun kanserinin büyük miktarda yasaklandığını ortaya koyuyor. Bu sebeple hiçbir yakınması olmasa dahi herkesin 45 yaşından itibaren 5 senede bir kere kolonoskopi ve dışkıda saklı kan taraması yaptırması çok ehemmiyetli. Ailesinde sütun kanseri olanlar ise sütun kanseri olan bireyin tanı yaşından vasati 10 yaş evvel kolonoskopi yaptırmalı. İrinli bağırsak hastalığı olanlar da, hastalık süresi 10 seneyi geçtikten sonra her yıl kolonoskopi olmalı. Şayet bireyin genetik yükü fazla ise 20 yaşından sonra senelik kolonoskopi öneriliyor.
REHABİLİTASYONDA BAŞARILI NETİCELER ELDE EDİLİYOR
Eskiden bu hastalıkta hayat süresi kısa iken günümüzde erken tanı ve rehabilitasyon usullerinin büyümesi sayesinde hastalıksız sağ kalım süresi en az 10 seneyi buluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Kilolu erken safhada tespit edildiği takdirde sütun kanserini kolonoskopi gibi basit bir usulle rehabilitasyon etkenin olası olabildiğine işaret ederek, “Erken safha sütun kanseri kolonoskopi esnasında tespit edilince polipektomi ya da endoskopik submukozal diseksiyon usulü ile rehabilitasyon ediliyor. Şayet ileri safha ise rehabilitasyonda cerrahi usuller, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerine müracaat etiliyor.” diyor.
SÜTUN KANSERİNDEN KORUNMANIN 5 PÜF NOKTASI
Aşırı yağlı gıdalardan, kırmızı ve işlenmiş etten salam, sucuk, sosis, pastırma vs etten kaçının. Her gün yeterli miktarda bol lifli sebze ve meyve harcamaya itina gösterin.
–Sigarayı vazgeçin, içki tüketimini kısıtlayın
–Fazla kilolarınızdan kurtulun
–Her gün en az 45 dakika tempolu egzersiz veya haftanın en az 3 günü 30 dakikalık kumpaslı yürüyüş yapın.
–Kalsiyum ve D vitamini seviyelerinize baktırın
Annem rektum kanserinden öldü, 60 yaşına girdim kolonoskopi yaptırdım barsakta baloncuklar olduğunu söylediler ayrıca safra kesesinde büyümüş polipler var ve ameliyat olacağım. Birbiriyle bağlantısı nedir, çok teşekkür ederim