Bu 10 iç uzvunuz olmadan da yaşayabilirsiniz!

19.02.2019
63
Bu 10 iç uzvunuz olmadan da yaşayabilirsiniz!

İnsan bedeninin işleyişi bilim insanlarını yüzyıllar süresince donakaltmayı muvaffak oldu. Geliştirilen yeni teknolojiler, ilaçlar ve usuller ile bedenimiz artık daha öncekisinden daha da dayanıklı ve bir hayli güçlüğe karşın yaşamda kalıp hayatımızı sürdürmemiz muhtemel.

İnsan bedeninin işleyişi bilim insanlarını yüzyıllar süresince donakaltmayı muvaffak oldu. Geliştirilen yeni teknolojiler, ilaçlar ve usuller ile bedenimiz artık daha öncekisinden daha da dayanıklı ve bir hayli güçlüğe karşın yaşamda kalıp hayatımızı sürdürmemiz muhtemel.

Vücudumuzda 600 adale, 206 adet kemik, binlerce tendon ve çok rakamda uzuv bulunuyor. Bir Hayli iç uzuv hayatımız için hayati ehemmiyette ancak kimileri var ki onlarsız da yaşamda kalmak muhtemel.

Bu uzuvlardan kimileri neredeyse tamamen afaki denebilecek seviyede kimilerinin yokluğu ise bir ekip dayanaklarla geçiştirilebiliyor.

Peki insan bedeni hangi iç uzuvlara hakikatinde pek ihtiyaç dinlemiyor? İşte Euronews’in derlediği birkaç misal:

SAFRA KESESİ

Karaciğerin hemen altında bulunan minik bir kesedir. Safra kesesi karaciğer tarafından üretilen safrayı ambarlar ve bedenin fazla yağlı besinleri hazmetmesine destekçi olur. Her ne kadar sindirim harekâtına destekçi olsa da safra kesesi yokluğunda da bağırsaklar bu uzvun işlevini görebilir. Zati bu kese içerisinde alana gelen katılaşmalar bazen banalden daha büyük safra taşlarına neden olabilir ve o zaman bu kese operasyon ile tamamen alınır. Safra kesesi alınan şahısların dikkat etmesi gereken tek şey perhizleridir. Fazla yağlı besinleri yemeye devam edebilirler ancak oluşacak sindirim güçlüğü onları rahatsız eder.

DALAK

Karnın sol tarafında, mide ile diyafram arasında yer alan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid uzuvdur. Ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yine kullanıma verir ancak vazifelerinin bir haylisini, hakikatinde başka uzuvlar da yapar. Dalak en ehemmiyetli işlevini beden henüz anne karnındayken görür ve doğumdan sonra işlevleri diğer uzuvlara aktarılır. Ayrıca dalağın içinden her an yüksek ölçüde kan geçtiği için bu uzva gelebilecek bir hasar, darbe veya oluşacak bir kanama ölümcül neticeler doğurabilir. Bu gibi vaziyetlerde bu uzuv şipşak operasyon edilerek alınır ve birey hayatına sıradan biçimde devam eder. Oluşan tek kasvet dalaksız yaşayan şahısların bazı enfeksiyon yaradılışlarına daha sarih hale gelmesidir ancak teknik olarak sıradan ömür müddetini etkilemez.

APANDİS

Karnın sağ alt kısmında apandis apendiks sınan kalın bağırsağın uzantısı bulunur. Solucan biçiminde ve hareket beceriyi olan apandisin içinden rastgele bir gıda geçmez. Hakkında öğrenilen tek şey bağışıklık sisteminin işine yarayan immunogloblin isimli proteini ürettiğidir ancak bunu başka uzuvlar da yapar. Tıp uzmanları insan bedeninde neden apandisit bulunduğunu hala bütün olarak çözebilmiş değil. İşlevi bilinmez bu uzuv insan bedeni için potansiyel bir tehdit unsurudur. Çoğunlukla dışkı veya daha az bir olasılıkla safra taşı, ur ya da bağırsak kurduyla tıkanması neticeyi iltihaplanma apandisit oluşur. Bazen de yediğmiz bir şeyin çekirdeğinin içine girmesi sebebiyle bu olabilir. İltihaplandığı takdirde kesilip çıkarılmasından başka yol kalmaz. Bu yapılmazsa hastanın vefatına neden olabilir.

BÖBREK

Böbrekler kan tazyikinin dengelenmesi, kandaki toksik maddelerin arınılması ve sindirimin bitirilmesinde hayati bir rol oynasa da bu uzuvdan iki adet bulunması sebebiyle bir tanesi olmadan da hayatın sürdürülmesi muhtemel. Bir nedenle böbreği alınmış şahısların yaşamda karşılacakları en ciddi kasvet kalan böbreğe bir şey olması halinde yedeğinin olmayışıdır. İki böbrek de alınırsa bu durumda bile yaşamda kalmak muhtemeldir ancak bunun için diyaliz aygıtına bağlı olarak hayatın sürdürülmesi gerekir. İki böbreğini de kaybetmiş şahıslar bir böbrek bağışı ile yine sıradan yaşamlarına dönebilir.

AKCİĞER

Akciğerler de tıpkı böbrekler gibidir ve yaşamda kalmak için bu uzuvdan bir tane olması yeterlidir. Tanınmış bireylerden bir misal; günümüzde Katoliklerin manevi lideri olan Papa I. Francis’in gençliğinden bu yana tek akciğerle yaşadığı biliniyor.

FAİZE UZUVLARI

Erkek ve bayanlardaki faize uzuvları faize dışında bir işleve sahip değildir ve bu uzuvlar olmadan sıhhatli ve uzun bir hayat sürdürülebilir. Dünyada çok rakamda şahsın faize uzvu oluşan kanser sebebiyle veya başka nedenlerle operasyon edilerek alınmıştır. Bu uzuvların noksanlığının neden olduğu tek şey estrojen ve testosteron gibi cinsellik hormonlarında yaşanacak eksilmedir. Bu hormanlardaki metamorfoz değişik psikolojik ve fizyolojik farklılıklara neden olabilir ancak yeniden de bunlar hayati işlevleri etkilemez. Lüzumlu hallerde bu hormonlar dışarıdan yardım ile alınabilir.

KALIN BAĞIRSAK

Vücudumuza aldığımız besinler bağırsak sisteminin sonundaki kısım olan ve ‘sütun’ olarak da öğrenilen bu uzva gelinceye kadar tüm gıda kıymetlerinden temizletilmiş olur. Geriye neredeyse sadece hazmedilemeyen lifler ve tuz gibi maddeler kalır. Kalın bağırsak sadece bu artıkları birleştirerek bedenden daha rahat çıkması için muhakkak bir şekle sokar. Günümzde gelişmiş işlem usulleri sayesinde kalın bağırsak olmadan da insan vücüdu yaşamda kalabilir. Bu cins işlemler öyle yaygın bir hale geldi ki Amerikalı Medscape tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletlerinde asıllaşan operasyonların yüzde 10’u kalın bağırsağın bir kısmı veya tamamının alındığı harekâtlardan oluşuyor.

İDRAR TORBASI

Bir Hayli insan idrar torbası olmadan yaşamda kalmanın muhtemel olmadığı düşünür ancak bu uzuv da kanser veya başka cins meseleler oluştuğunda bedenden alınabilir ve birey hayatına devam edebilir. Bu uzuv yerine bedenin dışında taşınan suni bir torba da bu işlevi görecek biçimde kullanılabiliyor. Bu prosedüre urostomy sınıyor. Geliştirilen bir başka usul sayesinde hekimler bağırsaklardan alınan dokularla bir tüp oluşurarak idrarın dışarı atılmadan evvel bu tüpte yakalanmasını sağlayabiliyor.

MİDE

Evet, mideniz olmadan da yemek yemeye devam edebilirsiniz. Muhtelif nedenlerden midesi alınan şahısların yemek borusu direk olarak ince bağırsağa bağlanır. Bu vaziyette birey perhizini değiştirmek zorunda kalır ancak pek çok katı besin aynı biçimde harcanmaya devam eder.

BADEMCİK

Boğazın iki yanında bulunan, badem şeklindeki lenfoid doku bölgelerine bademcikler denir. Bağışıklık sistemine yadımcı olurlar ancak bademcikleriniz olmasa bunun hiç farkına dahi varmazsınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.