Binlerce yıldır kullanılıyor! Kokuların bir bilimsel verimi daha ortaya çıktı

06.03.2019
72
Binlerce yıldır kullanılıyor! Kokuların bir bilimsel verimi daha ortaya çıktı

Antik çağlardan beri aromaterapide yaygın olarak kullanılan, etkin moleküller kapsayan natürel yapraklar, çiçekler, kökler, kabuk ve reçinelerin bir bilimsel verimi daha ortaya çıktı. Seoul National University’de yapılan araştırmada; kadife çamı uçucu yağında bulunan bazı aromatik moleküllerin cildi antioksidan gibi davranarak gözetebildiğine dair belirtiler elde edildi.

Muayenehane Aromaterapist Leyla Çakır, gerek ruhunuzu serinkanlılaştırmak istediğinizde gerekse bedeninizi gözetmek için aromaterapiden nasıl faydalanabileceğiniz mevzusunda şu bilgileri verdi: “Aromaterapinin pozitif tesirleri binlerce yıldır öğrenilmektedir. Çiçekler, yapraklar, dallar ya da köklerden elde edilmiş uçucu yağları kullanmak enfeksiyondan uykusuzluğa, menopozdan ten rahatsızlıklarına, stres ve bağışıklık sistemi meselelerine kadar her yerde kullanılmıştır.

PEKİ BİNLERCE YILDIR KULLANILAN AROMATİK ÖZLERDEN NASIL FAYDALANABİLİRİZ?

Papatya: Çok iyi bir antioksidandır. Derinlemesine yatıştırıcı bir tesiri vardır. Strese çok iyi kazanç anti-inflamatuar özelliği; duyarlı, alerjik ve kaşıntılı ciltler için idealdir.

Lavanta: İyi bir anti oksidandır. Lavanta kokusu kan tazyikini düşürebilir. Depresif ruh halini, inflamasyonu, kasılmaları, baş sızısını, adale sızılarını, bulantıyı, adet sancılarını azaltır.

Biberiye: Biberiye çok eforlu bir antioksidandır. Toksik maddelerin tenin yağ katmanına hasar vermesini maniler, belleği kuvvetlendirir. Sarkmış veya sarkmaya eğilimli ciltleri sıkılaştırır ve derler. İyi bir antiseptiktir. Bakteri ve virüs kaynaklı cilt problemlerini gidermeye destekçidir. Saçları kuvvetlendirir, daha süratli uzamasını sağlar.

Fesleğen: Güçlü bir antioksidandır. Beyin için şahane bir yağdır. Aklı uyarır, zekayı pakler, konsantrasyonu kuvvetlendirir. Yatıştırıcı tesiri vardır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Okaliptüs: Eforlu bir anti oksidandır. Hücreleri hür radikal zararına karşı gözetir; antibakteriyel ve antivirütik özellikleri vardır, öksürüğün gevşemesine destekçi olur.

Günlük: Günlük özellikle nane ile karıştırıldığında çok iyi bir hür radikal arınıcıdır. Hücre yenilenmesini dayanaklar meditatif tesirlidir. Asapları yatıştırır, stresi dengeler.

NASIL UYGULANIR?

Kokulardan faydalı bir biçimde faydalanmak için, aromaterapi eğitimi almış sıhhat profesyonelleri ve sertifikalı aromaterapistlerin himayeyi altında uygulama yapılmalı.

Koklama: Bir kase kaynar suya 6 ile 12 damla uçucu yağ damlatın. Başınızın üstüne bir havlu koyarak kokulu buğuyu içinize çekin. Gözlerinizi açmayın. Ya da koton ped üzerine birkaç damla uçucu yağ damlatın ve derin soluk ile içinize çekin.

Difüzyon: Uçucu yağ difüzörü veya aroma lambaları bu mevzuda en iyi neticeyi verir. Fakat bunların hiçbiri yoksa genellikle havaya spreyle püskürtmeyi öneriyorum. Bu teknik, asapları yatıştırır, daha iyi sezmeye destekçi olur ve hatta solunum vaziyetini iyileştirdiği söylenmektedir. Yedi yemek kaşığı suya 10 damla uçucu yağ ilave edin.

Masaj: 30 ml badem yağının içine beş damla uçucu yağ ilave edin. Yüksek konsantrasyon teni tahriş edebilir.

Banyo: Bir küvet dolusu suya sekiz damla ilave etmek genellikle yeterlidir. Şayet duş alıyorsanız ıslak sünger ya da lifi su – yağ karışımına batırın ve duşun altındayken bedeninize uygulayın. Her uçucu yağ banyoda kullanıma uygun değildir buna dikkat edin.

Sıcak ve soğuk kompres: Takribî 120 ml su içine 5 – 10 damla uçucu yağ ilave edin. Bir bezi, karışımın içine batırın ve sonra lüzumlu bölgeye tatbik edin.

BEBEKLER, MİNİK ÇOCUKLAR, HAMİLE BAYANLAR

Aromaterapinin herkes için uygun bir terapi usulü olmadığına dikkati sürükleyen Muayenehane Aromaterapist Leyla Çakır, şu ihtarlarda bulunuyor:

“Bebekler ve minik çocuklar, hamile bayanlar ve ten alerjisi olanların aromaterapiden uzak durması iyi olabilir. Aroma terapi uygulanacağı zaman kokuyu içinize sürüklerken gözlerinizi kapatmayı unutmayın. Ayrıca yağlar son derece yoğun olduğu için yutmamaya dikkat edin; toksik doz aşımı yaşayabilirsiniz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.