Kadeh kadeh içiyoruz fakat…

25.01.2019
614
Kadeh kadeh içiyoruz fakat…

Op. Dr. Ören, yaşamın her basamağında yer alan suyun insan bedenine tesiri üzerine söyleme yaptı. Kanda, insan bedeninin her yerinde ve hücrelerin içinde bile su bulunduğunu belirten Op. Dr. Gürdal Ören, her gün en az 3 litre su içilmesi gerektiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi…

HER GÜN EN AZ 3 LİTRE…

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gürdal Ören, her insan bedeninin değişik ihtiyaçlarının olduğunu belirterek, her gün en az 3 litre su içilmesi gerektiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Hayatın her basamağında yer alan suyun insan bedenine tesiri üzerine söyleme yaptı. Kanda, insan bedeninin her yerinde ve hücrelerin içinde bile su bulunduğunu belirten Op. Dr. Ören, her gün en az 3 litre su içilmesi gerektiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi.

ÇOK SU İÇMENİN SAPTANMIŞ RASTGELE BİR FAYDAYI YOK

Op. Dr. Gürdal Ören, 1990’lı senelerden itibaren bir çok birey tarafından söylenen “her gün en az 3 litre su içilmeli” söylemi ile alakalı yürüme yetisini kaybetmiş tüm gününü uyuyarak geçirmek zorunda kalan bir hasta ile mektebe veya işe gitmek için saatlerce yürüyen birinin gereksinimi bir olur mu? Natürel ki hayır. Hayat stili değişikse lüzum da değişiktir. Ancak bu farkın tek nedeni hareketli veya durağan olmaktan kaynaklanmıyor. Bilimsel çalışmalar da bu kadar çok su içmenin saptanmış rastgele bir faydayı olmadığı doğrultusunda. Bizler gün içinde, yalnızca terleme yoluyla vasati yarım litre suyu dışarı veriyoruz. Ayrıca yalnızca soluk verirken dahi, ağız ve burnumuzdan çıkan havayla günde vasati 237 mililitre su kaybediyoruz. İdrar ve dışkılama yoluyla da her gün 1.4 litre suyu dışarı atıyoruz. Bu ortalamaları topladığınızda, takribî 2 litreye denk olduğunu görüyorsunuz” dedi.

“YEDİĞİMİZ SEBZELER VE MEYVELER DE BEDENİMİZ İÇİN SUDUR”

İşte buradaki su kaybının yerine koyulduğunda bedendeki su balansının sağlandığını kaydolan Op. Dr. Gürdal Ören, “Üstelik günde iki litre su içerek değil gerçeğinde değişik yollardan da bunu zati sağlıyoruz. Misalin; yediğimiz sebzeler ve meyveler de gerçeğinde bedenimiz için sudur. Salatalığın, domatesin, marulun, elmanın, kayısının, incirin, kavunun, portakalın, karpuzun, hatta muzun dahi neredeyse yüzde 90’ı sudur. Çaylar, kahveler de hesaba ilave edildiğinde elimizde su şişesiyle tüm gün gezmenin anlamsız olduğu neticesine varabiliriz.Harcadığımız kadar su içmemiz yeterli, yetersiz kalanı ise beden size ‘susama’ olarak söylüyor” biçiminde konuştu.

ZAYIFLAMAK İÇİN BOL SU İÇMEK DOĞRU MU?

Ezberlenen bir başka yöntemin de “Zayıflamak için bol su için” palavrayı olduğunu kaydolan Op. Dr. Ören, “Kilolu insanlar su içmeyi öğrenmedikleri veya eksik içtikleri için mi bu vaziyetteler; hayır. Çevrenizde günde yalnızca bir kadeh su içtiğini söyleyen insanların hepsi mi kilolu; hayır. Bu surattan tek çözüm yalnızca su içmek değil, alınan kalori alımını eksiltip tüketilen kaloriyi çoğaldırmak. Mide, bağırsak ve böbrek gibi sindirim sistemi uzuvları, cilt ve saç gibi görsellerimizin sıhhati için su harcamak tabiki çok yararlıdır. Ancak yalnızca su içimiyle bağdaşlaştırmak doğru değil. Her gün fiziksel etkinlik yapmak, kumpaslı beslenmek, yemek tercihlerinde sıhhatli olanı seçim etmek aradığınız anahtardır” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Sabah

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.