Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren bu yiyecekleri kesinlikle harcayın! İşte bağışıklığı çoğaldıran süper gıdalar…

12.03.2019
187
Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendiren bu yiyecekleri kesinlikle harcayın! İşte bağışıklığı çoğaldıran süper gıdalar…

Havaların ısınmaya bağladığı bugünlerde hastalıklar kapınızı çalabilir. Hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ise eforlu bi bağışıklık sisteminden geçiyor.Peki bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları neler? Bağışıklığı kuvvetlendiren gıdalar neler? Hangi yiyecekleri ne kadar harcarsak bizi hastalıklardan gözetir? İşte tüm bu suallerin yanıtı ve süper sıhhatli gıdalar haberimizde…

Havalar ısınmaya başladı derken baharda hastalıklar kapınızı çalabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için balanslı beslenmek ve antioksidan yiyecek öğelerini her gün kumpaslı almak gerekir. Her renk, her çeşit yiyeceği harcamanın ehemmiyetini vurgulayan Perhiz ve Beslenme Uzmanı Serap Hoş bahara sıhhatli girmeyi sağlayacak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek 10 yiyecek hakkında bilgi verdi…

C vitamini: En iyi antioksidan vitaminlerden C vitamininin sağladığı faydalar saymakla bitmez. Yeter ki her gün beslenmenize dahil edin ve gün içinde C vitamini kapsayan gıdalar almayı unutmayın. Şayet C vitaminini yiyeceklerden alırsanız bu gıdalarda bulunan fitokimyasal maddeleri de alırsınız. Böylece bedendeki savaşçı hücreleriniz kuvvetlenir. Her gün kesinlikle roka, maydanoz, kuşburnu ve kiviyi öğünlerde ve ara öğünlerinizde harcayın.

Beta-karoten: Sarı-turuncu nebatlarda bulunan beta karoten bizim için en güçlü antioksidanlardandır. Hem salatanıza bu renklerdeki sebzelerden ilave edin hem gün içinde meyve olarak harcamaya çalışın. Havuç, ananas, hurma ve balkabağı en fazla beta-karoten kapsayan sebze ve meyvelerdir.

Sarımsak: İçinde kükürtlü bileşikler yanında A, B1 ve C vitamini de kapsayan neredeyse fantastik bir gıdadır. Zira bağışıklığınızı güçlendirecek ve hücrelerinizi gözetecek antibiyotik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal tesir gösterir. Sarımsağın bu tesirlerinden faydalanabilmek için tam olarak değil çiğnenip ezilmesi gerekmektedir. Her gün 1 diş sarımsak yeter.

Kefir: Bağırsak sıhhatimiz demek tam sıhhatimiz demektir. Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa o kadar eforlu metabolizmamız olur. Probiyotik bakteriler yeniden antioksidanlar gibi her türlü hücre hasarına karşı savaşan ufak canlılardır. Bu bakterileri çoğaldırmak için prebiyotik gıdalar harcamalıyız. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin yiyeceklerdir. Bunun yanında muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da bu bakterilerin çoğalmasını sağlar.

Kırmızı meyveler: Antioksidan ölçüyü yüksek yiyeceklerdir. Kızılcık, pembe greyfurt, pancar, nar likopen ve antosiyanin kapsar ve yalnızca bağışıklığınız değil, bazı kanser ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.

Zencefil: Aşikar tadı ve aroması ile bir hayli yerde kullanabileceğiniz bir sebzedir. Solunum yollarını açıcı, sindirimi tertip edici, zehirli madde atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Omega-3: En bedelli yağ olan omega-3 yağ asitleri bağışıklığınız, beyin ve asap sisteminiz, psikolojiniz, kalp-damar sıhhatiniz için yaşamınızda olmazsa olmaz bir yiyecek öğesidir. Haftada kesinlikle 2 gün balık yemeğe çalışın. Balık omega-3 dışında bedeninizin üretmediği elzem aminoasitleri de kapsar ki bunlar hücrelerinizin yenilenmesi ve ihtiyarlamaya rağmen gereklidir.

Beta-glukan: Bir karbonhidrat cinsidir ve sıhhatimiz için ehemmiyetli verimleri vardır. Suda çözünen beta glukan hem bağırsak sıhhati hem bağışıklık için güçlü tesirler gösterir. Yulaf ve ekmek mayasında bulunan beta –glukan ticari olarak da piyasada bulunmaktadır. Ama siz beslenmenize yulafı ilave ederek de beta-glukan almış olursunuz. Yulaf kolesterol ve kan tazyikini düşürür, glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri için de uygun bir karbonhidrattır. Yulafı kahvaltıda, ara öğünlerde veya kurabiyelerinizde kullanabilirsiniz.

Oolong çayı: Çay bizim için doğru bir biçimde demlendiğinde ve uygun ölçüde harcandığında antioksidan tesir gösterir ve içindeki fenolik bileşenlerin kronik hastalıklara karşı gözetici tesiri vardır. Oolong çayının ise antioksidan tesiri çok daha fazladır, zira siyah çay ve yeşil çayın sentezi gibi düşünebilirsiniz. Bağışıklığınız için hoşlandığınız nebat çaylarına oolong çayını ilave etmeyi unutmayın. Oolong çayı kafein kapsar ama rooibus çayı kafein kapsamaz. Rooibus çayının da antioksidan oranı yüksektir ve çocuklarınız için güvenle kullanabilirsiniz.

Çinko ve selenyum: Bağışıklığınız için ehemmiyetli minerallerdir. Selenyum deniz mahsulleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur. Bu minerallerin antioksidan tesiri yüksektir ve bedenin zehirli maddelere karşı savaşan hücrelerini kuvvetlendirirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.