Bağırsak kanserinden koruyan süper yiyecekler!
Her yıl bağırsak kanseri olanların sayıyı giderek artıyor. En yaygın kanser türlerinin arasında bulunan bağırsak kanserine yakalanmada en büyük faktör ise yeme alışkanlıkları olarak gösteriliyor. Bakın bağırsak kanserini önlemede bize destekçi olacak süper yiyecekler hangileri…
Git gide artan bağırsak kanseri hastalığından sonra uzmanlar yeni bir araştırmayı sonuçlandırdılar. Araştırmanın sonucunda devamlı yediğimiz ancak hatalı şekillerde tükettiğimiz bazı gıdaların bağırsak kanseri hücrelerini büyük ölçüde azalttığı ortaya çıktı.
Bir araştırmada, sarımsak, pırasa, frenk soğanı gibi allium sebzelerinin bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı iddia ediliyor.
Her yıl bağırsak kanseri olanların sayıyı giderek artıyor. Doktorlar bu kanser riskini azaltmak için günde bir küçük soğan tüketmenin yeterli olabileceğini söylüyor.
Allium sebzelerdeki biyoaktif bileşiklerin daha evvel meme ve prostat kanserine karşı koruduğu da araştırmalar tarafından gösterilmiştir.
En son çalışmanın kıdemli yazarı Shenyang’daki Çin Tıp Üniversitesi Birinci Sağlık Müessesesinden Dr Zhi Li, “Allium sebzelerin miktarını çoğaldırınca, hastalıktan da korunabilirsiniz.” diyor.
Dr Li, pişirme usulünün de büyük tesiri olduğunu belirtti.
Örneğin, soğanın kaynatılması faydalı kimyevileri azaltırken, taze sarımsakların dilimlenmesi ve ezilmesi faydalı olmuştur.
Cumhuriyet Üniversitesi CÜ Tıp Fakültesi Ulus Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı söylemede, bağırsak kanserinin, modern toplumlarda en sık tesadüfülen kanser türleri arasında yer aldığını söyledi.
Bilinçsiz beslenmenin bağırsak kanserinin başlıca sebeplerinden olduğunu ifade eden Koçoğlu, özellikle lifi az olan yiyeceklerin tüketilmesinin kanser riskini artırdığına dikkati çekti.
Koçoğlu, modern toplumlarda fast-food tarzı beslenmenin yaygın olduğunu vurgulayarak, ev dışında yemek yeme gerekliliği olan herkesin kanserojen maddeleri alma riskinin yüksek olduğunu kaydetti.
Koçoğlu, sağlıklı bağırsaklar için lif güzergahından zengin kuru baklagil, meyve ve sebze ile tam tahıl besinler tüketilmesini öğüt etti.
“ÇİĞ, TAZE VE KABUKLU HARCAYIN” ÖNERİSİ
Lifli gıdalardan özellikle meyve ve sebzenin Türkiye’de çok fazla tüketildiğine dikkati çeken Koçoğlu, meyve ve sebzeyi kabuğuyla yemek gerektiğini belirtti. Kabuğu ceddilerek veya suyu sıkılarak tüketilen meyve ve sebzenin lif oranının düşeceğini ifade eden Koçoğlu, şunları aktardı:
“Meyve ve sebzeyi mümkün olduğu kadar çiğ, taze ve kabuklu tüketeceğiz. Bazı kişiler şeftaliyi, kayısıyı kabuğunu cedderek yemek istiyor. Mandalinayı ceddip içindeki beyaz lifleri didik didik temizliyorlar. Faydalı kısmı çöpe atıyoruz. Bunlar çok yanlış. Portakalda da sadece dış turuncu kısmı ceddilmeli. Günde en az 5 porsiyon mevye-sebze tüketilmesi öneriliyor. Bunun 3’ü meyve 2’si sebze tabağı şeklinde olabilir. 5 porsiyondan az tüketiyorsak kanser başta olmak üzere öteki kronik hastalıkların da görülme olasılığını artırıyoruz demektir.”
Kafein içeren çay ve kahve yerine su tüketilmesini öğüt eden Koçoğlu, her sabah bir bardak su ile 1-2 kuru kayısı, erik veya üzüm yedikten yarım saat kahvaltı yapmanın bağırsakların gün boyu verimli şekilde çalışmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
İŞTE BAĞIRSAK KANSERİNDEN KORUNMADA TESİRLİ ÖTEKİ YİYECEKLER
MUZ
Sağlıklı bir bağırsak florası için, kumpaslı çalışan bir sindirim sistemi şart. Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklarımızdaki faydalı bakteri sayısının azalarak, emilim bozukluklarının oluşmasına neden oluyor. Muz içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabızlık gibi durumların önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazımsızlık probleminiz varsa muzun olgun olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış dışı yeşil olan muzların sindirimi efor olduğu için hazımsızlık ve gaz şikayetini artırabilir.
KEFİR
Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik yiyecekler; bağırsak florasını düzenleyerek bağırsağın düzgün çalışmasını sağlıyor ve toksik maddelerin geri emilimini menediyor. Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli tesire sahip. Süt mahsullerine alerjiniz veya intoleransınız yoksa her gün 200 ml 1 su bardağı tüketmekte fayda var.
TAHILLAR VE KURU BAKLAGİLLER
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi yiyecekler yüksek posa lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini çoğaldırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişinden hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun zaman kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor. Her gün kompleks başka bir deyişle tam tahıllı karbonhidrat kaynakları, haftada en az iki gün de kuru baklagil tüketmeye itina gösterin.
TURŞU
Turşu içerdiği faydalı bakteriler sayesinde bağırsak florasına korurken, yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlıyor ve böylece sağlıklı bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içeriği sebebiyle turşu; tansiyon, diyabet, kalp damar hastalıkları, mide hastalıkları olan kişiler tarafından ya kontrollü bir şekilde tüketilmeli ya da hastalığın seyrine göre hiç tüketilmemeli.
BADEM
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, “2016’da yayınlanan bir çalışmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak bakterilerinde faydalı yönde bir değişim olduğu bulunmuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde pozitif tesirleri olduğu ve faydalı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak prebiyotik sayıca çoğaldırılmasını sağladığı ortaya konulmuştur. Sağlıklı bir mikrobiyota sağlıklı bir bağırsak demektir. Her gün 10-12 adet çiğ badem tüketmeyi önem vermeme etmeyin” diyor.
ISPANAK
Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin içinde bulunan şeker çeşidi bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterilerin sayısının çoğaldırılmasına destekçi oluyor. Faydalı bakteriler tarafından salınan bir enzim, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içerisindeki şekeri, bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlıyor. Başka Bir Deyişle gerçeğinde vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayıca artmasında ve bağırsak floramızın düzenlenmesinde rol oynuyor.
SOMON
Omega 3 vücuda dost bağırsak bakterilerinin sayısının çoğaldırılmasına destek oluyor ve böylece sağlıklı bir bağırsak florası oluşturuyor. Haftada iki üç kez omega 3’ün en zengin kaynaklarından biri olan somonu tüketmeyi önem vermeme etmeyin. Izgara veya fırında pişirme usullerini tercih edin.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda hindistan cevizi yağının, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde, uzun zincirli yağ asitlerine göre sindirim sırasında vücudu daha az yorduğu ve bunun da sindirimi kolaylaştırıcı bir faktör olduğu üzerinde durulmaktadır. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmaların yok olmasını destekleyerek inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu olduğu son yıllarda yapılan çalışmalarda gösterilmiştir” diyor.