Birlikte harcayın! Lezzetinin yanı gizeme öyle bir yararı var ki…
Şimdi bütün de mevsimi olan bal kabağının yararları saymakla bitmiyor… Genel olarak arıtılmış şekerle pişirilen bal kabağının sıhhatli tüketimine değinen uzmanlar bal kabağını tahin, pekmez veya bal ile harcanmasının çok daha doğru ve bedenimiz için verimli olduğunu korunuyor… İşte bal kabağının bedenimize yararları…
Kış mevsiminin karakteristik lezzeti bal kabağının, bağışıklığı kuvvetlendirmeden bağırsak hareketlerini süratlendirmeye, tok yakalamadan cildi hoşlaştırmaya kadar pek çok yararı olduğunu belirten Beslenme ve Perhiz Uzmanı Melis Torluoğlu “Çoğumuz onu sebze olarak değerlendirirken gerçeğinde o; vitamin A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan oldukça zengin bir meyve” diye konuştu.
Peki kışın hem erişkinlerin hem de çocukların kesinlikle harcaması gereken gıdalardan biri olan bal kabağını nasıl harcayabiliriz?
Bal kabağının yararları hakkında bilgi veren Beslenme ve Perhiz Uzmanı Melis Torluoğlu, aynı zamanda çorbasından tatlısına hatta atıştırmalığına kadar bal kabaklı lezzetlerin tasvirlerini de verdi.
Alerjiye karşı korunma kalkanı: Bal kabağı, alerjik tepkinlerin önlenmesine dayanakçı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların esasında bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller ehemmiyet kazanıyor. Antioksidan kapasitesi azami vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise azami oranda bulunduğu gıdalardan bir tanesi bal kabağı. Yarım su kadehi kadar bal kabağında günlük lüzumun 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.
Cildin yenilenmesini sağlıyor: Özellikle bayanlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından davacı. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil bütün de yanı başınızda ve mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak bile bir hayli maskenin içeriğinde bulunan bal kabağı özellikle çorba olarak harcandığında cildin nem kazanmasına dayanak oluyor.
Bağırsak harekelerini süratlendiriyor: Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun zaman tok kalmanızı sağlarken; bağırsak uyuşukluğu yaşayan şahıslarda bağırsakların yine hareket kazanmasına dayanakçı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu yarıyılda 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak harcanabileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor: Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan bedeni bakteri, virüs ve mikroplardan gözeterek mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine dayanakçı oluyor.
Göz sağlığına gözetiyor: Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin isimli bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine dayanakçı olurken bu gidişat ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa geçimini sağlayarak görüş hüneri kazandırıyor.
Kilo vermenize dayanak oluyor: 100 gramında yalnızca 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun zaman tokluk sağlarken afaki enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine dayanak oluyor.
Bal kabağı pişirmenin püf noktaları
Vitamin ve mineral kıymetlerini kaybetmemesi ve daha verimli olabilmesi açısından kabuğunu harcayacağınız zaman soyun ve doğrayın. Bu biçimde yiyeceksel bedellerinin kaybı önleniyor.
Tüketilmeden evvel de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz vazgeçmeyin. Fırında ya da buğuda kısa zamanlarda pişirin. Bu biçimde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebiliyor.
Tatlısını yaparken, sıhhate hasarı kesin olarak ispatlanmış arıtılmış şekerden kaçının. Onun yerine pekmez veya bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etkeniz daha sıhhatli olacaktır.
Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, ışınım ve bazı ilaçların yarattığı zehirli maddelere karşı koruma sağlayan ve daha bir hayli hastalığa kalkan olan tahin ile harcanması ise yararını sanki kat kat çoğaldırıyor.
Kaynak : Sabah