22 Mart Dünya Su Günü! İşte su içmeniz için 15 hayati ehemmiyet

21.03.2019
52
22 Mart Dünya Su Günü! İşte su içmeniz için 15 hayati ehemmiyet

Su sıhhat için hayati ehemmiyet taşıyor. Su kapsadığı sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi beden için ehemmiyetli olan mineraller kapsıyor. Su, insan yaşamı için oksijenden sonra en ehemmiyetli ikinci lüzum olarak gösteriliyor. Zira kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve adalelerin %75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi beden akışkanlarının yapımı, atıkların atılması, suda eriyen yiyeceklerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, beden ısının tertip edilmesi su ile muhtemel oluyor. Beslenme ve Perhiz Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, “22 Mart Dünya Su Günü” sebebiyle, suyun ehemmiyeti ve sıhhate yararları hakkında bilgi verdi.

SUSUZ KALMAK HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Dünyanın %70’i sudur ve yeryüzündeki su kaynaklarının takribî%0.3′ü kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir.

Suyun pH kıymetinin 7,5 – 8,5 arası başka bir deyişle alkali olması idealdir. İçilen suların yaftaları okunmalı, pH kıymetinin bu aralıklarda olduğu sular seçim edilmelidir.

Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su harcanmalıdır. Şayet yeteri kadar su harcanamazsa susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif bulguları; baş sızısı, bitkinlik ve kabızlıktır. Uzun süren vaziyetlerde ciddi hastalıklara da neden olabilir.

SUYUN YERİNİ HİÇBİR ŞEY YAKALAMIYOR!

Su tüketimi tek başına olduğu gibi süt, çay, meyve suyu gibi içki dışındaki tüm meşrubatlar ve gıdalardan da sağlanır fakat bu meşrubatların suyun yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır.

Beden susuz oluncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Dolayısıyla susamadan evvel su içmek çok ehemmiyetlidir. Çocuklar ve yaşlılar susama hissini erişkinlere göre daha az sezdikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır.

Sıhhatlı bireylerde su gereksinimi; yaşa, abuhava şartlarına, harcadığı gıdalara, yaptığı fiziksel etkinliğe göre değişir.

  • Yetişkinler için vasati günde 2-3 lt.
  • 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt.
  • 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt.
  • 14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

SUYUN DEVAMLIĞININ SAĞLANMASI İÇİN ŞUURLU HARCANMALIDIR

Su kaynaklarının aralıksızı ve pak bir gelecek için herkesin natürel olanakları kullanırken dikkatli olması gerekmektedir. Su harcarken şuurlu olunmalıdır.

Örneğin; sebze ve meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa senede vasati 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Dişleri fırçalarken, surat devirirken suyu akar gidişatta vazgeçmemek günde 6 litreye kadar sudan tasarruf edilmesini sağlar.

YETERLİ ÖLÇÜDE SU İÇMEK BUNLARI SAĞLIYOR

1 –Ağız kokusunu önler.

2-Kan hacmini artırır, hücreler için zorunlu oksijen ve gıdayı süratli bir biçimde taşır ve kalbin daha sıhhatli olmasını sağlar.

3-Kırık, kepek, dökülme gibi saç problemlerine mani olur.

4-Kabızlık ve bağırsak uyuşukluğu gibi sindirim problemlerinin giderilmesini sağlar.

5-Egzersiz yaparken hakikatleşen kasılma ve krampları önlemede dayanakçı olur.

6-Susuz kalmaya bağlı olarak büyüyen unutkanlık, dikkat dağınıklığı gibi beyin işlevlerini düzenler.

7-Su stresle savaşmada öncüdür.

8-Emziren anneler için süt yapıcı en ehemmiyetli kaynaktır.

9-Reflüye iyi gelir.

10-Grip gibi bulaşıcı hastalıklarla savaşırken, beden mukavemetine katkıda bulunur

11-Cilt sıhhatinin korunmasında ehemmiyetli tesirleri vardır. Yeterli ölçüde su içen bireylerin cildi ıslar, parlar, sıhhatli ve genç bir görünüme kavuşur.

12-Beden ısısını dengeler.

13-Bedenden ödemin atılmasını sağlar.

14-Yeterli ölçüde su içen bireylerde metabolizmayı çalıştırır ve hızlandırır.

15-Su içmek, böbrek rahatsızlıklarına gözetir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.