Yumurta alırken dikkat! Kabuğu böyleyse…

05.04.2019
37
Yumurta alırken dikkat! Kabuğu böyleyse…

Dışardan satın aldığımız gıdaların bir kısmı yanıltıcı olabiliyor. Son zamanlarda sahte besinler satıcılar tarafından aşırısıyla kâr elde edilebilen bir iş haline geldi. En asılcı görünen yiyecekler dahi sahte olabilir ve bu gidişat sizi çok afallatabilir. Peki gıdalar arasındaki bu farkı nasıl kavrayabiliriz? İşte gıdaların sahte olup olmadığını kavrayabilmeniz için tüyolar…

YEŞİL BEZELYE

Yeşil bezelye göründüğü kadar kolay değildir ve genellikle sahtedir. Sahte bezelye, soya fasulyesi, kar bezelye, renklendiriciler ve sodyum metabisülfit kombinasyonudur. Sodyum metabisülfit, bir hayli ülkede kanser ve ‘metabolizma’ meselelerinin büyümesi tehlikesinin yüksek olması sebebiyle yasaktır.

Sahte bezelye satın almaktan nasıl sakınılır?

Bildiğiniz üreticilerden yeşil bezelye alın. Renk hakikat olamayacak kadar yeşilse, mahsulde bir ölçü renklendirici olduğu anlamına gelir.

YUMURTA

Çin Sağlık Bakanlığı’na göre, sahte yumurtalar benzoik asit, sodyum aljinat ve daha bir hayli hasarlı bileşen kapsar. Bu sebeple, bir yumurtanın hemen hemen her kısmı sahte olabilir. Bu mesele çoğunlukla Asya ülkelerinde bulunsa da, yumurta alırken dikkatli olmalısınız.

Sahte yumurta satın almaktan nasıl sakınılır?

Sahte yumurtaların çok sert kabukları vardır. Genellikle hakikat olanlardan çok daha büyüktürler. Şayet kabuk iyi görünüyorsa, yumurta sarısına dikkat edin. Çok sarıysa, yumurta sahte olabilir.

ELMA

Şaşırtıcı bir biçimde, elmalar dahi sahte olabilir. Hakikat olamayacak kadar iyi görünmelerini sağlayan kimyevilerle yetiştirilirler. Ayrıca raf ömrünü uzatmak için mumlanır, bu surattan onları yemek sıhhatinize zararlıdır.

Sahte elma satın almaktan nasıl sakınılır?

Çok parlak, çok yeşil ve çok yuvarlak görünen elmalar büyük ihtimalle sahtedir.

HAMBURGER ETİ

Hamburger eti artık yalnızca kıyılmış etten ibaret değil. 2016 senesinde Impossible Foods firmayı nişasta, genetiği değiştirilmiş maya ve dokulu buğdaydan yapılmış bir et ortaya çıkardı. Bundan daha aşırısı, burger eti genellikle soya ve diğer fasulyelerden yapılır ve hakikat etlerden çok daha iyi tadı vardır.

Sahte et satın almaktan nasıl sakınılır?

Yanıt sarih: burgerinizi kendiniz yapın ve fast-food yemekten kaçının.

KREM ŞANTİ

Bazı üreticiler o kadar kabiliyetlidir ki, krema yapmak için kremaya gereksinim dinlemezler. Evet süt kapsar fakat sahte krem şantinin süt ölçüyü de oldukça azdır.

Sahte krem şanti satın almaktan nasıl sakınılır?

İçindekiler nebatsal yağ ve şeker içermemelidir.

TARÇIN

Cassia, her yerde tarçın olarak satılan şanlı ucuz bir seçenektir. Değişik bir kokusu vardır ve en ehemmiyetlisi sıhhatiniz için risklidir. Migrene de neden olabilir

Sahte tarçın satın almaktan nasıl sakınılır?

Hakikat tarçını kırmak çok basittir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.