Bedende ani titremeye yol açan 8 neden
İstemsiz kasılma ve seğirmeler ile adalelerin kısa süreli kasılması; bedende, ellerde, ayaklarda ve boyunda titremelere yol açıyor. Türkiye’de ve tüm dünyada sık olarak görülen ancak sebebi bütün olarak meçhul titremeler, hayat niteliğini de negatif etkiliyor.
“Esansiyonel tremor” ismi verilen ve sebebi meçhul titremeler, bedende en sık tesadüfülen hareket bozukluklarından. Yetişkin yaşlarda başlayan titreme meseleyi, ihtiyarlamayla beraber ilerliyor. Eller öne uzatıldığında ya da bardak, kaşık meblağken veya yazı yazarken daha çok ortaya çıkıyor. Eller ve kollar tamamen hür olduğunda misalin kucakta istirahat halinde duruyor. Titreme en çok ellerde görülüyor ve daha sonra da baş, boyun, bacaklar, ses telleri ve gövdede ortaya çıkıyor.
Her titremenin bir hastalık bulgusu olmayabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, titremelerin sebepleri ve rehabilitasyonları hakkında şu bilgileri veriyor:
STRES VE UYKUSUZLUK TETİKLİYOR…
“Sebebi meçhul titremeler başlangıçta hastanın günlük hayatını etkilemeyebilir. Ancak ilerleyen yarıyıllarda bazı tetikleyici faktörlere bağlı olarak yaşam niteliğini düşürebilir.
Esansiyonel titremeleri tetikleyen etmenler;
- Coşku ve stres yoğunluğu.
- Uykusuzluk.
- Aşırı kafein tüketimi.
- Fiziksel yorgunluk.
- Kan şekeri düşüklüğü.
- Tiroit işlev bozuklukları.
- Altta uyuyan ehemmiyetli hastalıkların varlığı.
PARKİNSON HASTALIĞI İLE KARIŞTIRILABİLİR
Esansiyonel titremeyi, Parkinson hastalığına bağlı titremelerden ayırt etmek gerekir. Sebebi meçhul titreme, Parkinson’a göre 10 kat fazla görülür. Parkinson titremesi; istirahat halinde, eller rahat pozisyonda dururken ortaya çıkar ve hareketle eksilir. Parkinson’da esansiyonel titremesi olan hastalarda görülmeyen hareketlerde yavaşlama, minik adımlarla yürüme, baş ve gövde öne eğik gidişatta yürüme, yüzde mimiklerde eksilme, rijidite denilen adalelerde sertlik gibi bulgular da vardır.
BEYİNCİK LEZYONLARININ TİTREMESİ İLE DE EŞLİK GÖSTEREBİLİR
Esansiyonel titreme kadar sık görülmese de sebebi emin olmayan titremeler ile karıştırılmaması gereken hareket bozukluklarından biri de “beyincik lezyonlarının” titremesidir. Esansiyonel titreme gibi hareketle ortaya çıkan bir titreme hakikatleşir ve esansiyonel titremeye göre daha şiddetli hakikatleşir. Eller maksada yanaştıkça titreme şiddetlenir. Misalin bardak ağıza yaklaştırıldığını çoğalır. Birey suyu meşrubatken, titremeye bağlı olarak su bardaktan dökülmeye başlar. Ayrıca yürürken ve otururken balanssızlık gibi başka şikayetler de gelişir.
GÜNLÜK ETKİNLİK YETENEKLERİNİN KAYBINA YOL AÇABİLİR
Esansiyonel başka bir deyişle sebebi emin olmayan titremeler hayat vaktini kısaltıcı bir tesir oluşturmaz. Titreme zamanla çoğalabilir ancak metamorfoz, genellikle yavaş ve seneler içinde alana kazanç. Netice olarak bazı hastalarda yazı yazma, yemek yeme ve içme etkinliği sırasında eforluk, hatta sosyal açıdan utanma gibi vaziyetler yeteneklerin kaybına neden olabilir. Hafif seviyede titreme rehabilitasyon gerektirmez ve erken rehabilitasyon da hastalığın natürel seyrini durdurmaz ya da yavaşlatmaz.
BAŞ-BOYUN TİTREMELERİNDE ENJEKSİYON REHABİLİTASYONU FAYDA SAĞLIYOR
Titremeler hastanın hayat niteliğini ciddi derecede düşürüyorsa ve hasta günlük etkinlikleri yerine getirmekte eforluk sürüklüyorsa ilaç rehabilitasyonuna başlanır. Ayrıca etkilenen adale gruplarına enjeksiyon da uygulanabilmektedir. Özellikle baş-boyun titremelerinde enjeksiyon rehabilitasyonunun daha tesirli olduğu gözlemlenmiştir. İlaç rehabilitasyonu ile netice alınamayan ve şiddetli titremesi olan hastalarda cerrahi rehabilitasyon usullere müracaat etilebilir.”