Şanlı adlar ketojenik perhizle zayıflıyor! Ketojenik perhiz nedir? Ketojenik perhizde hangi besinler harcanır?

20.03.2019
54
Şanlı adlar ketojenik perhizle zayıflıyor! Ketojenik perhiz nedir? Ketojenik perhizde hangi besinler harcanır?

Son zamanların en popüler perhizlerinden olan ketıjenik dşyet ve ilkeleri hakkında bilgiler verdiğimiz haberimizi kesinlikle okumalısınız… Ketojenik perhiz nedir? Şanlı adlarında uyguladığı ve sıhhatli kilo vermede oldukça tesirli olan ketojenik perhizin püf noktaları nedir? Ketojenik perhizde hangi besinler harcanmalı ve hangi besinler harcanmamalıdır? İşte tüm bu suallerin cevapları ve ketojenik perhizle alakalı öğrenilmesi gerekenler…

Amerikan üniversitesi tarafından yürütülen yakın tarihli bir çalışma, Atkins perhizi ile daha popüler hale gelen ketojenik perhizin, fiziksel egzersizlerden daha fazla kilo kaybetmenize takviyeci olabileceğini gösterdi. Kilo vermeye çalışan bir hayli birey spor yapmayı sevmediğinden, ketojenik perhiz ve bunun ne kadar tesirli olduğu hakkında bazı bilgiler derledik. Bu perhizin size uygun olup olmadığını kavramak için ketojenik perhiz ilkelerini öğrenmeniz gerekiyor.

Genellikle bedenimiz, karbonhidrattan enerji alarak glikoza dönüşür. Ancak, karbonhidrat yetersizliği varsa, beden zorunlu enerjiyi elde etmek için yağları kullanmaya başlar. Ketojenik perhiz çok düşük karbonhidrat, orta ölçüde protein ve yüksek yağ alınan bir perhiz sistemidir. Böylece beden, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalıyor. Emeli bedenin enerji sistemini değiştirmektir.

Ketojenik perhiz özellikle yüksek dayanıklılık gerektiren triatlon yüzme, bisiklet ve koşu ve maraton sporcuları tarafından kullanılır.

Değişik çalışmalara göre, ketojenik perhiz açlık hormonu olan ghrelin imalini bastırmaya takviyeci olur.

Ketojenik perhiz öteki perhizlerden değişiktir kaidelerine uyulduğunda, bir birey yalnızca yağ kaybı sebebiyle kilo kaybeder – başka bir deyişle adale kütlesi aynı kalır.

PROTEİNLER, YAĞLAR VE KARBONHİDRATLAR

Beslenmenin ana unsuru, tüm yiyecek alımının % 75’i yağ, % 20’si protein ve %5’i karbonhidrattır.

NEYE İZİN VERİLİR NEYE VERİLMEZ

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu perhiz karbonhidratı neredeyse tamamen kapsamazken, beslenme tabanı yüksek oranda yağ ve protein kapsayan besinlerden oluşmalıdır.

İZİN VERİLEN YİYECEKLER:

Akışkan yağ ve tereyağı ketojenik perhiz beslenme uzmanları özellikle hindistan cevizi yağı ve tereyağı nasihat ediyorlar, fındık, yumurta, kümes hayvanları, deniz mahsulleri, mantarlar, lifli yiyecekler, domates, yeşil sebzeler, süt hariç bütün yağlı süt mahsulleri.

YASAK YİYECEKLER

Rastgele bir un mahsulü, işlenmiş et mahsulleri misalin sosis zira bunlar şeker kapsar, darı ve patates gibi yüksek oranda şeker ve karbonhidrat kapsayan sebzeler, taze meyveler ve kuru meyveler yalnızca bazı meyvelere izin verilir, şeker kapsayan rastgele bir içki ve hububat. İnternette bir hayli Ketojenik Diyettarifi bulabilirsiniz.

PERHİZ ÖZELLİKLERİ

Ketojenik perhizin ana avantajı, rastgele bir adale kütlesini kapsamayan yağ çözünmesinden dolayı süratli kilo kaybının alana gelmesidir. Ayrıca asla acıkmayacaksınız. İşte perhizin ana ilkeleri…

Ketojenik perhiz, değişik besinleri ayrı ayrı yemenizi istemez. İster mantar isterse yumurta olsun, izin verilen besinlerin rastgele biriyle et yiyebilirsiniz.

Yiyeceklere tat veren ve elektrolit balansını yine kazanmaya takviyeci olan tuzdan bırakmanız gerekmeyecek.

Kalori ölçüyü ile alakalı rastgele bir teklif olmamasına karşın, bir günde 5000’den fazla kalori almamalısınız

Perhiz, yiyecek alım vaktini saat 18:00’a sınırlamaz. Her zaman yiyebilirsiniz, ama mantıklı ölçülerde.

Kurtulmanın en güç yanı karbonhidrattır. Yaşamınızı patates, makarna veya meyve olmadan hayal edemiyorsanız, bu perhiz size pek uymayabilir.

Perhiz yaparken, bedeninizdeki keton yapımının bir yan tesiri olan ağzınızdan asetona eş bir koku alabilirsiniz. Bu surattan su içmeye daha fazla itina gösterin.

KETOJENİK PERHİZLE ZAYIFLAYAN ŞANLILAR

Bu perhiz, doğumdan sonra 27 kilo kaybeden Kim Kardashian sayesinde popüler oldu.

Muhteşem bir bedene sahip olan şanlı oyuncu Halle Berry de, gizemini ketojenik perhize bağlı olduğunu geçtiğimiz günlerde itiraf etmişti. Seyyaredeki en hoş bayanlar arasında olduğuna inanılan Adriana Lima ve Megan Fox da ketojenik perhiz sayesinde formunu gözeten şanlılar arasında.

Rastgele bir perhize başlamadan evvel bir hekime danışmanız gerektiğini unutmayın.

Ketojenik perhiz, sara hastalarına uygulanan ve hayat niteliğini artıran bir perhiz modeli. Herkese uygun bir zayıflama metodu olmadığı için basit kilo kaybetmek emeliyle yapılması çok mahzurlu. İşte Selahattin Dönmez’den ketojenik perhizle alakalı öğrenilmesi gerekenler…

Spor salonları ve zayıflama sektöründe, spor öğretmenleri ve diyetisyen olmayan bireyler tarafından basit kilo kaybı için önerilen ketojenik perhizleri uygulayan bir hayli şahsın olduğunu öğreniyorum. Sıhhatlı bir zayıflama metodu olmayan bu usul, gerçeğinde çocukluk çağındaki sara hastaları için hekim ve diyetisyen eşliğinde hayat niteliğini artıran bir rehabilitasyon şekli.

Ketojenik perhiz, sara hastalarında uygulanan, yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta seviyede protein kapsayan perhiz modelidir. Bedene karbonhidrat kaynaklarının alınmaması, enerji yapımı için yağların kullanımına neden olur. Bunun neticeyi bedende beta hidroksi bütirik asit ve aseton gibi beynin enerji kaynağı olan keton cisimcikleri oluşur. Bu keton cisimcikleri nöronlar arasında bağlantıyı sağlayan maddeler olan nörotransmitter salınımını eksilterek sara hastalarında nöbetlerin yaradılışını maniler. Ayrıca nöbetler neticesinde oluşan, bedene hasar veren reaktif oksidanları eksilterek inflamasyonu önler.

Ketojenik perhiz kesinlikle bir beslenme uzmanının içerisinde yer aldığı sıhhat takımı tarafından uygulanmalı, hastanın aralıksız himayeyi sağlanmalıdır.

DÖRT ÇEŞİDİ VAR

Olağan, Modifiye Atkins, MCT perhizi ve LGIT perhizi olmak üzere dört çeşit ketojenik perhiz tipi bulunmakta. Olağan ketojenik perhiz, bunlardan en kısıtlayıcı ve uygulaması en güç olanı. Ancak perhiz tipleri arasında azami ketojenik tesiri oluşturma özelliğine sahip. Olağan ketojenik perhizde her besin ve meşrubatın mutfak tartısında gramlarının ölçülerek hesaplanan ölçülerde harcanması gerekiyor.

Orta zincirli yağ asitlerini kapsayan MCT perhizi, olağan ketojenik perhize mukayeseyle daha fazla karbonhidrat kapsarken yağ ölçüyü daha azdır. Ancak MCT perhizinin ketojenik potansiyelinin yüksek olması bu perhizin faalliğini artırıyor. Bu perhizde toplam enerjinin yüzde 60’ını oluşturan orta zincirli yağ asitleri sindirim için safra tuzlarına ihtiyaç dinlemez, dolaysız bağırsak hücrelerinde emilir ve süratle dolaşıma taşınarak karaciğer tarafından ketonlara dönüştürülür.

2000’li senelerin başında daha basit olan Modifiye Atkins ve LGIT perhizleri kullanılmaya başlamıştır. Her iki perhizde de günlük enerjinin yüzde 60-70’i yağlardan sağlanır ve protein kısıtlanmaz. Bu perhizler olağan tipte olduğu gibi harcanan her besinin gramlarının hesaplanmasını gerektirmez; porsiyonlar su kadehi, çay kaşığı gibi standart miktarlarla belirlenir.

Düşük glisemik indeks perhizinde glisemik indeksi 50’nin altında olan başka bir deyişle kan şekerini çok süratli yükseltmeyen bütün hububatlar, sebzeler, kurubaklagiller gibi yüksek lifli karbonhidrat kaynakları önerilir ve karbonhidratlar için günlük harcanması gereken ölçü 40-60 gramı geçmemelidir.

PERHİZİN ETKİNLİĞİ

427 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada 4:1 olağan perhiz uygulanmasından üç ay sonra, çocukların yüzda 55’inde epileptik nöbetlerin kesildiği, yüzde 85’inde nöbet rakamının eksildiği gözlenmiştir.

Modifiye Atkins Perhizi’ni uygulayan çocukların yüzde 10’unda tamamen nöbet hakimiyeti sağlanırken yüzde 60’ında nöbet rakamında eksilme gözlenmiştir.

270 erişkin üzerinde yapılan çalışmada ise olağan ketojenik perhiz uygulayanların yüzde 52, Modifiye Atkins Perhizi uygulayanların yüzde 34’ünde nöbet sıklığı azalmıştır.

Ayrıca Modifiye Atkins Perhizi’ne geçim, öteki perhizden daha fazla bulunmuştur. Perhize geçimdeki farklılıklar sebebiyle perhizlerin tesir oranı değişken olsa da ketojenik perhiz uygulamasıyla özellikle sara cinsleri olan West Belirtiyi ve Lenox Gastaut Belirtiyi’nda yüksek galibiyet elde edilmiştir.

KADEMELİ YAPILIR

3:1, 4:1 ve MCT perhizinin sağlık kurumunda uygulanması uygunken, 1:1, 2:1, MAD ve LGIT ev civarında akıllı bir hasta ve iyi yardım sistemleriyle uygulanabilmektedir. Perhize başlamadan evvel hastanın kan belirtileri alınır ve perhiz vaktince izlenir. Ketojenik perhize başlangıç kademeli olarak yapılmalıdır; her gün bir öğün olmak üzere üç günde perhize geçiş sağlanır.

VİTAMIN VE MİNERALLER

Ketojenik perhizde karbonhidrat kaynakları olan meyve, sebze, hububat ve kuru baklagillerin kısıtlanması vitamin ve minerallerin beceriksiz alınmasına yol açar. Bu sebeple perhizi uygularken kalsiyum ve D vitamini kapsayan multivitamin ve selenyum, magnezyum, fosfor, demir gibi elementler destek edilmelidir.

YAN TESİRLERİ

İlk haftalarda bitkinlik, baş sızısı, kusma, kan şekerinin düşmesi gibi yan tesirler oluşabilir. Bunun yanında karbonhidrat kaynaklarının sınırlanmasıyla lif alımı eksildiği için kabızlık sık kollanır. Bedende asit oranının yükselmesi başka bir deyişle asidoz oluşabilir. Bu vaziyette uzmanlar tarafından asidi tamponlayıcı ilaçlar verilebilir veya perhiz oranı genişletilebilir.

NASIL SONLANDIRILIR?

Ketojenik perhizi uygulama süresi en az üç-altı ay sürer. Hastalar genellikle birkaç sene uygular. Perhiz başlangıçta olduğu gibi kademeli sonlandırılır.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE KETOJENİK PERHİZ

Antik zamanlardan beri ‘uzamış açlık’ sara rehabilitasyonunda kullanılmakta. Ancak ilk çağdaş rapor 1911 senesinde Harvard Tıp Fakültesi’ndeki doktorlar tarafından ortaya atıldı. İlk defa 1921 senesinde Amerika’da Mayo Klinik’te Hekim Wilder tarafından uygulanan ketojenik perhizin popülerliği 1930’lu senelere kadar devam etti. 1938 senesinde sara rehabilitasyonu için kullanılan ilaç Fenitoin’in bulguyu ile gözde rehabilitasyon usulü olan ketojenik perhiz arka tasarıda kaldı. 1980’lerde ise ketojenik perhizin yüksek ölçüde orta zincirli yağ asidi içeriği tekerrür gündeme oturdu ancak bu yağ asitlerinin gaz, kabarıklık, mide bulantısı, kusma gibi yan tesirleri neden olduğu görüldü. 1994 senesinde bir sara hastası oğlun ketojenik perhiz ile iyileşmesini mevzu alan First Do No Harm gösterime girdi. Günümüzde ketojenik perhiz; daha az kısıtlayıcı çeşitlerinin ortaya çıkmasıyla yine canlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.