Şeker hastası olmamak için bu yiyeceği harcayın! Mevsimin yararlı sebzeleri…
Kış mevsimi hastalıkları birliktesi getirse de şifasını da getiriyor. Mevsimin meyve ve sebzeleri lezzetlerinin yanı sıra bizi hastalıklardan gözeten birer şifa ambarı sanki. Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, alabaş ve roka gibi sıhhat dağıtan sebzeleri soframızdan yetersiz etmemeliyiz. Kanserden, şeker hastalığına kadar bir hayli tasaya çare olan kış sebzelerinin verimleri saymakla bitmiyor. Bu sebzelerin içinde öyle bir tanesi var ki turpgillerden alabaş, bedenimize yararlarıyla bütün bir şifacı… İşte alabaş ve turpun da aralarında bulunduğu sıhhatli kış besinleri…
Kansere karşı koruma sağlarlar
Turpgil sebzelerin sıhhate verimleri arasında sülforaptan da dahil olmak üzere kanser önleyici bileşikler bulunur. Kanserin ve öbür ciddi hastalıkların genel olarak önlenmesi için, perhizinize bol ölçüde organik sebze eklemelisiniz.
Depresyona karşı çaba ederler
2015 senesinde yapılan bir çalışmada, sülforaphanın antidepresan ve anksiyete önleyici faaliyetlere sahip olduğu bulundu. Turpgil sebzelerin anti-enflamatuar özellikleri de bunalımı önlemede rol oynar.
Sızı kesici özelliği gösterir
Sülforaphanın antienflamatuar tesirleri sayesinde, sebzelerin sıhhate verimleri arasında sızı kesici vardır. 2000 senesinde yapılan bir çalışmada, fibromiyalji hastaları, askorbik ve brokoli tozunun bir kombinasyonunu aldıktan sonra sızı duyarlılığının eksildiğini bildirmiştir.
Araştırmacılar, brokoli filizinin özünün sızıyı yasaklama ve rahatlatma becerisine sahip olduğunu da buldu.
Kardiyovasküler sıhhate teşvik eder
Yapılan araştırmalar, sülforaphanın, obeziteyi önlemeye ve hipertansiyonu gevşetmeye takviyeci olan atardamar duvarlarındaki irini eksiltmek için çalıştığını göstermiştir.
Antioksidan sağlar
Yüzlerce çalışma, bu sebzelerin oksidatif stresi eksilttiğini ve sıhhatli karaciğer işlevini teşvik ettğini gösterir. Ek olarak, irini eksiltmek ve bedeni hastalıklardan gözetmek için de çaba veren sebzelerdir.
Bedeni zehirli maddelerden korur
Çalışmalar, sülforaphanın bedenin haşere ilacı ve öbür zehirli maddeleri yok etmesine takviyeci olduğunu göstermiştir.
BEDENİ DİYABETTEN KORUR
Her gün en az iki çeşit turpgil sebze yemeye çalışın. Öbür sıhhatli besin alternatifleri ve etkin bir hayat stili ile beraber, bunu yapmak diyabeti önlemek için müthiş bir yoldur.
YÜKSEK LİF İÇERİYOR
Çoğu birey turp sebzesini yalnızca balıkla beraber harcamaktadır. Oysa turp yalnızca balıkla değil, değişik gıdalarla, salataların içinde harcanması gereken bir gıdadır. Karaciğer ve mideyi arınmaya takviye eden kırmızı turp, yüksek lif oranı ile öğrenilmektedir. Son yarıyıllarda sebze reyonlarında yerini alan alabaş türü turp da yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği ile sıkça seçim edilmektedir.
GAZ ŞİKAYETİNE DİKKAT
Ancak turp kapsadığı kükürtlü bileşikler nedeni ile gastrit, ülser, chron, ülseratif kolit vb. şikayetleri olan bireylerde ishal, gaz şikayeti, kramp karmaşıklıklarını artırıcı etkeni unutulmamalı; beslenme uzmanı hakimiyetinde porsiyon ölçüyü tanımlanarak tüketilmelidir.
SİYAH TURP VE BRONŞİTE TESİRİ
Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara siyah turpun tesiri çok büyüktür. Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir ölçü bal dökülerek bekletildiğinde; sabah saatlerinde turp suyu ve bal karışımı içildiğinde natürel bir öksürük şurubu yapılmış olur.
SIZI GİDEREN ALABAŞ
Alabaş olarak öğrenilen beyaz turpun sızı giderici tesiri vardır; beyaz turp özellikle romatizma kaynaklı sızıların eksilmesine takviyeci olur. Beyaz turp, asap, stres eksilticidir; bu problemleri kan tazyikini tertip etme tesiri sayesinde eksiltmektedir.