Sahurda Bunları Yiyen Acıkmıyor !
Bu Ramazan’da 16 saati aşkın süre oruç tutmak kolay değil. İftar sofralarında ise tatlı kriziyle baş etmek hiç kolay değil. Bu nedenle Sağlıklı Yaşam ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş, gün boyunca tok tutan sahur menüsüyle şeker krizlerine çare şişmanlatmayan iftar tatlılarını açıklıyor.
On bir ayın sultanı Ramazan geldi. Bu yıl 16 saati aşan oruç kolay acıkanlar için pek kolay geçmeyecek. Sağlıklı Yaşam ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Aktaş’a göre oruç tutarken sahuru kesinlikle atlamamak gerekiyor. Ancak iş sadece sahura kalkmakla bitmiyor. Sahurda doğru bir menü tercih edildiği takdirde, gün boyunca tok kalmak da mümkün. İşte Neslihan Aktaş’tan oruçta tok tutan ve sindirimi kolaylaştıran sahur menüsünün olmazsa olmazları…
Çorbayla başlayın: Özellikle kuru baklagillerle yapılan ve çeşnilerle zenginleştirilen lezzetli çorbalar hem gün boyunca sıvı gereksiniminizi karşılar hem de sağladığı doygunluk sayesinde gün boyunca acıkmanızı zorlaştırır.
Proteini atlamayın:
Gün boyunca açlıkla mücadele etmemenin altın kuralı sahurda protein tüketmek. Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmanızı geciktirir. İçecek olarak ise süt, ayran ve kefir tercih ettiğinizde, günlük vitamin, mineral ve protein gereksinimini karşılayarak, oruçtan kaynaklanan halsizlik de ortadan kalkar.
Yumurta tok tutar: Anne sütünden sonra en kaliteli proteinlerin başında gelen yumurta, uzun süreli doygunluk hissi sağladığından sahurların vazgeçilmezi olmalıdır.
Sindirim mucizesi yoğurt: Sadece tok tutmakla kalmaz; aynı zamanda kalsiyum kaynağı olması nedeniyle sindiriminize de yardımcı olur.
Bir avuç ceviz:
Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak, geç acıkmanızı sağlar. Bu nedenle sahur sofralarınızda bu yıl ceviz ve fındık gibi yeni gıdalara yer açın.
Yulaf Ezmesi:
Diyet menülerinin vazgeçilmezi yulaf ezmesi, Ramazan menüsünde de ilk sıralarda… Oruç tutarken sağladığı tokluk hissi bir yana, üzerine ekleyeceğiniz çeşitli meyvelerle şeker ihtiyacınızı karşılamanız da mümkün.
Bir tutam tarçın:
Çünkü tarçının bir tutamı, yemek sonrası insülin tırmanışlarını engeller, açlığa son verir. Ramazan ayı boyunca kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Üstelik trigliserid ve kolesterol seviyelerini de düşürdüğünden, özellikle belli bir yaşın üstünde olanlara önerimiz sahurda 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt içmeleri…
Ekmeksiz sahur olmaz:
Diyet menümüzden olduğu gibi sahur sofranızdan da ekmeği eksik etmeyin. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim tahıllı veya çavdar ekmeği, gün boyunca karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayacaktır.