Kalp ve böbrekleri tamamlıyor!
‘Nişasta bazlı şeker’ üzerinden gündeme gelen ‘früktoz’ mevzusunu değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Karataş, früktozun fazla tüketiminin başta obezite, kalp ve böbrek hastalıkları olmak üzere, gut hastalığına varana kadar bir hayli mesele yaratabileceğini söyledi.
FAZLA FRÜKTOZ TÜKETİMİ
Son günlerde Türkiye’deki yapım kotasının yüzde 2,5’e düşürülmesiyle gündeme gelen nişasta bazlı şeker ile alakalı değerlendirmede bulunan Besin Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, nişasta bazlı şekerin yüksek ölçüde früktoz kapsadığını belirterek, “Fazla früktoz tüketimi başta obezite, kalp ve böbrek rahatsızlıkları olmak üzere, gut hastalığına varana kadar bir hayli rahatsızlığı tetikler” dedi.
GAZLI, MEYVELİ MEŞRUBATLARDAN, ŞEKERLEMEYE
Karataş, “Früktozun insan sıhhatine pozitif-negatif tesirleri mevzusunda cemiyette çok büyük bir bilgi lekeliliği mevcut. Piyasadaki gazlı, meyveli meşrubatlarda, hazır yiyeceklerde kullanılan yüksek früktoz kapsayan darı şurubu, nişasta bazlı şeker hem pancar şekeri, sakkaroz hem de früktoz ve glikoz kapsar. Gazlı, meyveli meşrubatlardan, şekerlemeye, çikolataya, bisküviye kadar pek çok mahsulde kullanılan nişasta bazlı şeker NBŞ mümkün sıhhat tehlikelerini tetikleyici özelliğinden dolayı Fransa, Hollanda, İngiltere gibi bir hayli Avrupa ülkesinde menedildi” dedi.
ÜRİDİK ASİDİ ARTIRIYOR
Früktozun içeriğindeki glisemik indeksin düşük olması sebebiyle kandaki şeker ölçüsünü ilk anda fazla yükseltmediğine dikkat sürükleyen Karataş, “Ancak früktoz, fazla ölçülerde harcandığında bir hayli hastalığın tetikleyicisi olarak değerlendirilir. Früktoz tüm şekerler arasında en süratli yağa dönüşen şeker cinsidir. Bu sebeple kandaki trigliserit seviyesini çok yükseltir. Früktozun fazla ölçüde harcanması gidişatında karaciğerin bu fazla früktozu bedenin şeker olarak kullanabilmesi için süratle işlemesi ve işe yarayacak şekere dönüştürmesi gerekir.
Ancak karaciğer, bu früktozu süratle işleyemediğinden dolayı bunun yerine yağ oluşturmaya başlar ve oluşan bu yağ da trigliserit olarak kana karışır. Fazla früktoz harcayan fertlerde kalp ve böbrekler için hasarlı olduğu öğrenilen ürik asit ölçüleri de çoğalır. Ürik asidin çoğalması gut hastalığının tetikleyicisi olarak öğrenilir” ifadelerini kullandı.
TİP 2 DİYABETİ DAHİ TETİKLİYOR
Yapılan bilimsel çalışmalar natürel meyvede bulunan früktozun sıradan ölçülerde alındığında ince bağırsakta metabolize edildiğini, ancak özellikle harekât görmüş besinlerle fazla ölçüde alınan harekât görmüş früktozun ince bağırsağı yorduğunu, karaciğere giderek orada yağa dönüştüğünü gösterir. Bu da Tip 2 diyabetin tetikleyicisi olduğu savını kuvvetlendiriyor” dedi.
NATÜREL GIDANIN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ
Hiçbir harekât görmüş besin maddesinin natürel besin maddesinin yerini yakalayamayacağını andırdıran Karataş, şöyle devam etti:
“Bu sebeple özellikle harekât görmüş besinlerden olası olduğu kadar uzak durmak veya az harcamak natürel meyve tüketiminde de ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Ayrıca harcanacak meyve tercihine dikkat edip oranla az şeker ihtiva eden meyveleri seçim edip mevsiminde harcamaya mücadele gösterilmesi iyi olur. Çok fazla tatlandırıcı ihtiva eden, harekât görmüş fazla ölçüde darı nişastası şurubu ihtiva eden besin maddeleri ve meşrubatları çok fazla kullanmamaya itina gösterilmeli