İşitme duyunuzu iyileştirmenin yolları

07.01.2020
1.785
İşitme duyunuzu iyileştirmenin yolları

İnsan yaşı ilerledikçe normal olarak kabul edilen ses miktarının duyulmadığından şikayetçi olunarak özellikle cihazların ses seviyelerini arttırırlar. Yaşça büyük insanlarlarla muhabbet ettiğiniz sırada anlayamadıklarından duraksar size söylediklerinizi tekrarlamanızı isterler. Eminim bu durumla herkes karşılaşmıştır. İnsanlar işitme duygularını kaybedebilirler. Bunun iki nedeni vardır. Yaş ve gürültüdür.

Yaş ilerledikçe iç kulaktaki ses hücreleri işlevlerini kaybetmeye başlar. Eskiden alabildikleri sesleri artık alamayabilirler. Ayrıca aşırı yüksek seste kulaktaki ses hücrelerine zarar vererek işitme kaybına neden olurlar.

1. Gürültüden uzaklaşın

Gürültüden kaynaklı işitme kaybı önlemek ve iyileştirmenin en iyi yolu gürültüden uzak durmaktır. Bazıları için gürültü miktarı öznel olabilir. Size düşük miktarda gelen ses düzeyi başkaları için yüksek miktarda olabilir. Ses miktarının herkes tarafından objektif olarak kabul edilebileceği objektif durumlar vardır.

Genel anlamda gürültünün size zarar verebiliyor olması aşağıdaki durumlarda geçerlidir.

  • Başkaları ile konuşmak istediğinizde ses yüksekliğiniz az geliyor ve karşı taraf sizi duymakta güçlük çekiyorsa,
  • Diğer insanların ne söylediklerini duyamıyorsanız,
  • Kulaklarımızda ağrı varsa,
  • Ağrı ile birlikte kulaklarınızda çınlama varsa.

Gürültü seviyelerini birim olarak ölçmekte mümkündür. Birimi desibel olarak nitelendirilir. Bu değer ne kadar yüksek olursa ses yüksekliği de o derece yüksek anlamı taşır. 85 desibelin üzerindeki seslere uzun süre maruz kalırsanız kulaklarınızda zarar verebilir. Örnek verecek olursak;

  • 30 desibel fısıldayan birinin ses yüksekliğine eşittir.
  • 2 kişi sohbet ediyorsa ses yüksekliği 60 desibeldir.
  • Trafik gürültüsü 80-85 desibel olarak ölçülmüştür.
  • Motorsikletin çıkarmış olduğu gürültü 90 desibeldir.
  • Kulaklıkla müzik dinliyorsanız gürültü miktarı 100 desibeldir.
  • Havalimanından kalkış yapmakta olan bir uçak 120 desibel ses çıkartır.

Günümüz teknolojisinde artık sizde bu gürültü seviyelerini ölçebilirsiniz. Kullanmış olduğunuz akıllı cep telefonunuza ses ölçme programı yükleyerek çevrenizde gürültü miktarını ölçüp ona göre hareket edebilirsiniz.

2. Müzik dinlerken kulağınıza zarar vermeyin

Kulaklık ile uzun süre yüksek sesle müzik dinlemek sizin İşitme kaybı yaşamamıza neden olabilir. Bunun asıl nedeni kulaklık taktığınızda dışarıdan gelen sesleri minimize etmek için ses seviyesini yükseltmenizdir. Kulaklık ile müzik dinlerken ses seviyesini uygun düzeyde tutmak işitme kaybınızı engelleyecektir.

İşitme kaybınızı engellemek için yapmanız gereken basit ipuçları nelerdir?

  • Harici sesleri bastırmak için ses seviyesini arttırmak yerine gürültüyü önleyici kulaklıkları tercih edin. Böylelikle ses seviyesini yükseltmemiş olursunuz.
  • Müzik dinlerken ses seviyesini duyulabilecek ancak yüksek olmayan bir düzeye ayarlayın.
  • Maksimum ses seviyenizi %60’dan yukarıya çıkarmayın.
  • Kulaklıkla müzik dinleyeceksiniz 1 saatten fazla kullanmayın. Kulağımızın dinlenmesi için ve enfeksiyonlara karşı zaman zaman 10’ar dakikalık aralar verin.

3. Gürültülü olaylarda kulaklarınızı koruyun

Uzun zaman yüksek sese maruz kalmak kademeli olarak işitme kaybı yaşamamıza neden olacaktır. İşitme kaybını farkettiğimiz ana kadar bu durumdan haberdar olamayabilirsiniz. Uzun süre yüksek sese maruz kalmak kulaklarda-kafada çınlama, uğultu-kükreme gibi problemlere neden olabilir. Bu olayda her iki kulakta işitme kaybına neden olabilir.

Kulaklarınızı barda,konser alanlarında, gece kulüplerinde, spor etkinlikleri ve yol çalışması esnasında çıkan yüksek sese maruz bırakmayın.

Dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ;

  • Yüksek ses kaynağından korunmak için uzaklaşın.
  • Eğer mecbursanız 15 dakikada bir ara vererek kulaklarınızı dinlendirin.
  • Aşırı gürültüye maruz kalmış iseniz kulaklarınızı dinlendirmek için 18 saat ara verin.
  • Müziğin yada gürültünün seviyesini minimize etmek için kulak tıkacı kullanabilirsiniz.

4. Günlük yaşamınızda sporu eksik etmeyin

Günlük rutin olarak yaptığınız egzersizler işitme duyunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Yapılan bir çalışmada kardiyovasküler sağlığı arttıkça duyma hassaslığının da arttığı tespit edilmiştir. Kardiyovasküler ile iç kulaktaki organ ve dokular arasında bir bağ olduğu ve birbirini etkiledikleri bilinmektedir.

Egzersiz sırasında kulak kemikleri ve kaslara giden kan dolaşımı artar, kan akışı ile birlikte antioksidanlar ve korucu proteinler dolaşımda yer alarak işitme duyunuzu geliştirir.

İşitme duyunuzu iyileştirmek için egzersiz tavsiyeleri;

  • Haftada 5 gün düzenli olarak 20-30 dakika yürüyüş, bisiklete binebilir, yüzebilir yada yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Düzenli olarak aerobik egzersizler yapabilirsiniz. Bu egzersizler de vücutta kan dolaşımını arttırarak işitme duyunuzu olumlu yönde etki eder.

5. İşitme duyunuzu iyileştirip geliştiren egzersizler yapın

Sesleri duymamızda beynimizin rolü azımsanamaz. Pennsylvania Üniversitesinde yapılan bir araştırmada anksiyete ve depresyon gibi zihinsel problemler ile işitme kaybı arasında bağlantı olduğu sonucuna varılmıştır.

Bulmaca çözme gibi beyin egzersizleri zihinsel egzersiz sağlar.

Stratejik oyunlar oynayın

Bulmaca kartları, zeka oyunları, strateji oyunları gibi beyin egzersizi yaptıran oyunlar oynayın.

Gürültülü ortamlarda sohbet etmeyi deneyin

Radyo ve televizyon açık iken eşiniz yada arkadaşınız ile sohbet etmeyi deneyin. Bu beynin sürekli algılayarak neyin önemli olduğunu düşünmenizi sağlayarak beyin egzersizi yapmanızı sağlayacaktır.

Ses kaynağını bulma araştırması yapmak

Arkadaş ve çocuklarınızla yapabileceğiniz eğlenceli bir aktivite’den bahsedeceğiz. Gözlerinizi kapatarak arkadaş yada çocuğunuzdan ses çıkarmasını ve yer değiştirmesini isteyin. Sese odaklanın ve takip etmeye çalışın.

Farklı sesleri tanımaya çalışın

Sessiz bir ortama gidin. Gözlerinizi kapatın uzak ve yakın çevredeki sesleri tanımaya çalışın. Bu egzersiz düşünme ve algılama yeteneğinizi gelişmesini sağlayacaktır.

6. Yoga yapın

Yaygın olarak kullanılan yoga sağlık açısından yararlıdır. Yoga beyin ve kulak arasında kan dolaşımını sağlayarak fonksiyonların daha iyi çalışması yanında toksinleri ve atıklarımda atıl adını sağlar.

Yoga yaparken derin nefes alarak almış olduğunuz oksijen kan akışını hızlandırır. Ayrıca yoga sırasında yapılan açma ve germe hareketleri ile kalp, kan dolaşımı ve kan basıncında olumlu etkisi vardır.

Şimdi birkaç yoga tekniğine bakalım;

  1. Tadasana(dağ) tekniği :Bu teknik iyi bir açma germe tekniği olmanın yanında nefes alma egzersizidir. Kolları, göğsü, karın boşluğunu, omurga ve bacak kaslarını çalıştırarak denge sağlar.
  2. Trikonasana (üçgen) tekniği: Bu teknik omurga esnekliğini arttırarak omuzların pozisyonunu düzeltir. Sırt ağrılarını azaltır. Vücuttaki kan akışınızı arttır.
  3. Dhanurasana (yay) tekniği: Bu teknik ile karın kaslarınıza masaj yaparak, kan akışını hızlandırır. Sindirim sisteminizi çalıştırarak kabızlığı önler.
  4. Bhujangasana (kobra) tekniği: Sırt kaslarını çalıştırarak güçlendirir. Bölgedeki gerginliği azaltarak ağrıları hafifletir. Vücutta stres ve gerginliği azaltır.

7. Diyet şeklinizi değiştirin

Sağlıklı bir yaşam sürmek için yediğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Bunun için doymuş hayvansal yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek hazır gıda tüketimini en aza indirmeniz gerekiyor. Bu tür yiyeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi vücutta birikiminden kaynaklı kan dolaşımını yavaşlatır.

Somon, alabalık ve ringo balığı gibi soğuk su balıklarını tercih ederek tüketin. Günlük taze sebze, meyve, tahıl ve kuruyemiş tüketimine özen gösterin.

  • Vücudunuza antioksidan alın

Vücudunuzda yaşlanma sürecini geciktirir. Tahribatları gidermeye yardımcı olur.

  • Düzenli B3 ve B6 vitaminleri alın

Sağlıklı sinir fonksiyonu için B6 vitamini, küçük kan damarların genişleyerek kan akışını sağlaması için B3 vitamini gereklidir.

  • Düzenli B12 ve B9 vitamini alın

Bu vitaminler beynin ve sinir sisteminin işleyişi yanında DNA oluşumunda da rol oynamaktadır. Ayrıca B12 vitamini eksikliği yaşa bağlı işitsel disfonksiyona bağlanabilir.

8. Dış kulak temizliğine özen gösterin

Kulak kirleri antibakteriyel özelliğe sahip koruyucudur ancak fazla miktarda bulunması kulak yolunu tıklayarak işitme düzeyinizi düşürebilmektedir.

Hidrojen peroksit kullanabilirsiniz

Hidrojen peroksit kulak kirlerini temizleme amaçlı kullanılabilir. Hafif yanma hissiyatı verebilir.

Şırınga kullanın

Şırınga kullanarak tuzlu su çözeltisi ile kulak yolunu temizleyip, daha sonra durulayarak temizleyebilirsiniz.

Pamuklu çubuk kullanmayın

Pamuklu çubuklar kulak kirlerinin daha ileriye giderek birikmesine neden olur. Birikime sonucu daha ciddi problemlere neden olabilir.

Kulaklarınızda ani bir işitsel değişiklik varsa doktorunuza başvurunuz. Sizinde başınızdan geçmiş işitme problemi yaşadıysanız bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.