Erkeklerde ve kadınlarda görülen 8 farklı hastalığın farklı semptomları
Erkek ve kadın vücutları yaratılış itibari ile farklılık gösterir. Aynı semptomlara sahip hastalıklar farklı şekilde etkileyebilir. Bazı hastalıklar kadınları daha fazla etkileyebildiği gibi bazı hastalıklar da erkeklerde daha fazla etki oluşturabilmektedir. Bu kadınların yaşam sürelerinin erkeklerden daha fazla olmasından da kaynaklanabilmektedir.
Bu yazımızda size erkek ve kadınları farklı biçimde etkileyen 8 hastalıktan bahsedeceğiz.
1.Saç dökülmesi
Erkeklerin saçları kadınlara oranla daha hızlı ve daha fazla olur. Aynı desende saç dökümü gerçekleşerek kelliğe kadar gidebilmektedir. Bunun nedeni testesteron hormonunun saç üzerinde erkeklerde daha fazla etki etmesinden kaynaklanır. Testesteron zamanla saçın daha büyük ve ince hal almasını sağlayan dihidrotestostorona hormona dönüştürülür.
Erkeklerde 20’li yaşlarda başlayan saç dökülmeleri farkedilir düzeyde okurken, kadınlarda 50’li ve 60’lı yaşlarda göze çarpar. Hatta bazen tıbbi analiz sonrası anlaşılabilmektedir.
2. Akne
Kadınlar regl dönemlerinde menopozda hormon seviyeleri bozulduğundan akne problemi görülür. Erkeklerde ve kadınlarda yetişkinlik zamanına kadar akne problemi olabilir. Daha sonra akne kalıcılığı yönünden bakıldığında erkeklerde daha uzundur.
3. Multipl Skleroz
Multiple skleroz erkeklerde daha şiddetli seyrederken kadınlarda 2-3 kat daha yaygındır. Multipl Skleroz rahatsızlığının ileri formu ise erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır.
4.Osteoporoz
Kadınlarda Osteoporoz görülme olasılığı erkeklere oranlara 4 kat daha fazladır. 50 yaş üstü kadınlarda görülme olasılığı daha yüksek olan bu rahatsızlık, kadınların kemik yapısının daha ince ve hafif olmasından kaynaklanmaktadır. Kadınların ömür uzunluğu da etkilidir.
5. İnme(felç)
Her yıl erkeklere oranla 55.000 daha kadın felç hastalığına yakalanmaktadır. Erkeklerle kadınlarda genel anlamda aynı semptomlar görülse de kadınlarda nefes almada zorluk, halüsinasyonlar, bayılma, kusma, ajitasyon, nöbetler ve hıçkırık gibi semptomlarda görülür.
6. Kalp krizi
Kadınlar ve erkekler kalp krizi geçirirken göğüslerinde fil varmış gibi hissiyat veren gögüs baskısı hissedebilirlee. Kadınlarda göğüs baskısı semptomu olmayabilir ancak alt göğüslerinde yada üst karın bölgesinde baskı, ağrı, baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma ve aşırı yorgunluk seyredebilir.
7. Depresyon ve kaygı
Cinsiyete dayalı ihlalleri, gelir eşitsizliği, sosyo-ekonomik dezavantajlar ve ikincil statü gibi farklardan dolayı kadınlarda erkeklere oranla daha sık depresyon ve kaygı görülür. Ayrıca kadınlarda dönem dönem yaşanan depresyon ve kaygılarla mevcuttur. Hamilelik sırası, doğum sonrası lohusa olunan dönem, adet döngüsü ve perimenopoz zamanları gibi.
8. İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonları da kadınlarda erkeklere oranlara daha fazla görülür. Bunun nedeni kadın üretra’sının erkeklerden daha kısa olmasından kaynaklanır. Yani kadınlarda bakteriler İdrar kesesine giderken daha kısa mesafe kateder. Yaşlılıkta ise erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bu da erkeklerde prostat’dan kaynaklanır.