Diyetsiz Kilo Vermenin Yolları
‘Diyet’ denilince aklınıza ne geliyor? En başta fazla kilolardan kurtulmak. Tamam, bu iyi… Peki ya sonra? Canının istediği yiyecekleri tüketememek, yarı aç gezmek, enerji kaybı, depresyona girmek ve en kötüsü de sağlığından olmak.
Bu yüzden bir bütünsel beslenme uzmanı olarak ben danışanlarımdan öncelikle “diyet” kelimesini akıllarından tamamen çıkarmalarını istiyorum. Fazla kilolara veda etmenin ilk ve en önemli adımı bu.
Çünkü söz konusu fazla kilolardan kurtulmak olunca “diyet” kelimesi “yoksunluk” ile eş anlamlı hale geliyor.
Bu yüzden “diyet” yerine “akılcı beslenme” tanımını doğru buluyor ve onu kullanıyorum. Danışanlarımdan da bunu benimsemelerini istiyorum. Çünkü “akılcı beslenme” demek, yiyecekler konusunda yeni bir sayfa açmak, sağlığı tehdit eden fazla kilolardan kurtulmak ve gelecek yıllar için daha sağlıklı bir başlangıç yapmak anlamına geliyor.
Hangi besinlerin kendisi için yararlı olduğunu, hangi besini hangisiyle tüketirse fazla kilo sorunu yaşamayacağını bilmek, inanın bana hem kilo hem de sağlık konusunda mutluluğun anahtarı.
İşte bu yüzden lugatımda “diyet” kelimesi yok. Hele bir mucize yaratacağını ileri sürüp aslında genel sağlık için büyük bir tehdit olan “şok diyet” hiç yok.
Belki böyle anlatınca size tuhaf geliyor ama, “diyet” denilen uygulamanın neden zararlı olduğunu madde madde açıklamak istiyorum size.
Bir kez daha tekrarlamak isterim ki fazla kilolardan kurtulmak ve bunu kalıcı hale getirmek istiyorsanız “diyet” yapmayın, bunun yerine “akılcı beslenme” konusunda uzman derecesinde bilgi sahibi olmaya çalışın.
Gelin bir bakalım, kilo vermek amacıyla medet umduğunuz diyetler, neden işe yaramaz ve size nasıl olumsuz etkileri vardır.
Sıkı program: Aslına bakılırsa hayatın her alanında kendinizi çok sıkı kurallar arasına sıkıştırmak faydadan çok zarar verir. Yiyecekler konusunda da istisna yok. Çok sıkı ve yasaklarla dolu beslenme programları en basitinden hiç eğlenceli değildir. Bir süre sonra da artık o şekilde sürdüremeyeceğiniz için ipin ucunu tamamen bırakırsınız. İşte bu yüzden sıkı “diyet” programları uzun vadede ve kalıcı olarak hiçbir işe yaramaz.
Yoksunluk hissi: Eğer kısa zamanda kilo vermek için sıkı diyet programları uygularsanız, yoksunluk hissine kapılırsınız. Diyelim ki arkadaşlarınızla birlikte dışarı yemeğe gittiniz. Menüye bakıp sıkı diyetinizi bozmayacak yiyecekler aramaya başladınız. Önünüze iki yol çıkar: Ya sadece salata yiyip arkadaşlarınızın yanında kendinizi “yoksun” hissedersiniz ya da “bir seferden bir şey olmaz” diyerek aslında yememeniz gereken ne varsa ona yönelirsiniz. Oysa aklınıza “diyet” yerine “akılcı beslenme” sözcüğünü yerleştirirseniz, her koşulda sizin için faydalı, kiloya zarar vermeyen seçenekler bulmak mümkün.
Enerjisiz kalmak: Hızlıca fazla kilolarınızdan kurtulmak için uygulayacağınız “diyet” sizi hem ruhen hem bedenen enerjisiz bırakır. Şöyle anlatayım… Kilo vermek isteyenlerin ilk kestiği besin grubu karbonhidratlar. Ama onları tamamen kesmek de enerjinizi tüketir. Oysa akılcı beslenmeyi öğrenirseniz, bazı karbonhidratları elbette hayatınızdan çıkarmanız gerektiğini ama onların yerine ihtiyacınız olan sağlıklı karbonhidratların neler olduğunu bilir ve ona göre beslenirsiniz. Ayrıca kilo vermek için protein ve lifli gıdalara da ihtiyacınız var. Bunları alabileceğiniz doğru gıdaları öğrenmek hayatınız boyunca hep formda kalmanıza yardımcı olur. Bu yüzden “diyet” gibi geçici ve sağlıksız bir dönem yerine hayat boyu hiç yoksunluk çekmeden, aç kalmadan, sağlığınızı bozmadan uygulayabileceğiniz “akılcı beslenme” yöntemlerini öğrenmenizi öneririm.
Bu saydıklarım ilk anda akla gelenler. Bunun dışında uygulayacağınız katı ve neredeyse aç gezmeye yönelik diyetlerin sağlığınızı bir daha geri dönülemez biçimde bozabileceğini de sakın unutmayın.
Size “diyetsiz zayıflayın” derken yediğinize içtiğinize dikkat etmemeniz gerektiğini söylemiyorum. Önemli olan sağlığı bozmadan fazla kilolardan kurtulmak ve bu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayat boyu sürdürebilmek.
Devamı yok listede yapilsaydi iyidi
Çok doğru, beslenme alışkanlığını değiştirmek, lazım. Önce Porsiyonu küçültmekten, başlamak lazım.