Dikkat! Karsinofobi süratle yaygınlaşıyor! Karsinofobi nedir? Karsinofobi bulguları nelerdir?
Araştırmalar, erken teşhis ve büyüyen rehabilitasyon alternatiflerine karşın bireyleri en fazla korkutan ve naçarlık hissi yaratan bir hastalığın kanser olduğunu gösteriyor. Hatta bu fobi bir korkuya dönüşüyor. Fazla seviyede kanser olma fobisi olarak da adlandırılan korkuya ‘karsinofobi’ deniliyor. Karsinofobiye sıklıkla bunalım da eşlik ediyor. Peki günümüzde karsinofobinin çoğalmasının sebepleri neler ve karsinofobi ile nasıl başa çıkabiliriz? Karsinofobi bulguları nelerdir? Psikoonkolog Işıl Yıldız, tüm bu suallerin yanıtını ve karsinofobiye karşı 7 tesirli teklifi sıraladı; önemli uyarılarda bulundu…
Yurtdışında yapılan çalışmalara göre kanser en çok korkulan hastalıkların başında yer alırken, kanser korkusu da günümüzde süratle yaygınlaşıyor. Psikoonkolog Işıl Yıldız, “Bir Hayli insan korkularıyla fobi kaynağından uzak durarak baş eder fakat karsinofobi yaşayan insanlar bu fobiden kaçınamazlar. Zira bu çoğunlukla bireyin içinde, düşüncelerindedir. Hastalık korkuları bu açıdan obsesif kompulsif bozukluğa yakındır, hastalıkla alakalı düşünceler obsesyon gibidir. Bu korkuya sıklıkla bunalım eşlik eder.” diyor. Buna rağmen fobiyi hakimiyet altında yakalamanın olası olduğunu vurgulayan Psikoonkolog Işıl Yıldız, karsinofobiye karşı 7 tesirli teklifini sıraladı; önemli uyarılarda bulundu.
KARSİNOFOBİYE KARŞI 7 TESİRLİ ÖNERİ
Fobinizi dile getirin
Kanser olma ya da hoşlandıklarınızın kanser olabileceğine müteveccih fobinizi aileniz ve dostlarınızla paylaşın çünkü yaşadığınız endişenin eksilmesine takviye edebilirler. Fobinizi bastırmaya çalışmayıp dile getirmeniz karsinofobiye karşı ilk basamağı oluşturuyor.
Kulaktan dolma bilgilere inanmayın
Kanser hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinin. Kulaktan dolma bilgiler bireyin daha fazla korkmasına neden olur. Kanser hakkında doğru kaynaklardan bilgi edinmek ve rehabilitasyon yollarını bilmek fobinin eksilmesinde dayanakçı olabiliyor.
Bedeninizi kanser bulguları açısından kesintisiz takip etmeyin
Şüphesiz senede bir ya da iki kere sıhhat hakimiyeti için doktora müracaat etip zorunlu muayeneleri yaptırmak ehemmiyetli. Özellikle meme kanserinde bayanlar kendilerini elle tetkik etmeyi de bakımsızlık etmemeli. Ancak yalnızca fobi sebebiyle çok fazla muayene yaptırmak, kesintisiz alakanızı bedeninizi dinlemeye yöneltmek de fobiyi eksiltmek yerine artırıyor.
Kanseri atlatmış insanlarla konuşun
Kanseri yaşamış ve iyileşmiş şahıslarla konuşmak kafanızda oluşan negatif algıyı değiştirmenize takviye edebilir.
Sıhhatlı bir hayat stili geliştirin
Psikoonkolog Işıl Yıldız “Hayat stilimizin sıhhatimizi ehemmiyetli miktarda etkilediği bir hakikat. Sıhhatlı beslenmek, egzersiz yapmak, stresle baş etme yollarını bilmek ve insanlarla doyum sağlayıcı ilişkiler kurmak beden ve ruh sıhhatimizi gözetmemize büyük katkı sağlar.” diyor.
Hayatınızı anlamlı kılacak şeylerle uğraşın
Belirli emel ve hayallere sahip olmak ve bunları reelleştirmek için gayret sarfetmek, üretken olmak yaşamı daha anlamlı ve yaşanır kılarken, fobilerin eksilmesine dayanakçı oluyor.
Profesyonel yardım alın
Eğer tüm bu teklifler kanser olma fobisini eksiltmede yeterli olmuyorsa ve bu fobi hala günlük yaşantınızı negatif etkileyecek ebattaysa bir uzman yardımı alın.