Dikkat! Bu bulgular dalak gelişmesini işaret ediyor! İşte dalak gelişmesine bereketli gıdalar…
Dalak, karnın sol üst kısmındaki göğüs kafesinin hemen altında bulunan bedenimizin lenf sisteminin ehemmiyetli bir parçasıdır. Dalak, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sıhhatli olmasında ve kanın pıhtılaşmasına dayanakçı olan trombositlerin korunmasında vazifeli başka bir deyişle kandaki anormal kan hücreleri arınan sıhhatimiz için son derecek ehemmiyetli bir uzvumuzdur. Enfeksiyon veya kan hastalıkları dahil olmak üzere öbür tıbbi vaziyetler sebebiyle ortaya çıkabilen dalak gelişmesi nasıl anlaşılır? Dalak gelişmesinin bulguları nelerdir? Dalak gelişmesinin rehabilitasyonu nasıl olur? İşte tüm bu suallerin yanıtları ve dalak gelişmesine bereketli gıdalar…
Dalak gelişmesi, hipersplenizm veya splenomegali olarak da adlandırılmaktadır ve genişlemiş olan bir dalağı belirlemektedir. Bu gidişat enfeksiyon veya kan hastalıkları dahil olmak üzere öbür tıbbi vaziyetler sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Dalakta üretilen beyaz kan hücreleri, bakteri, ölü doku ve yabancı maddeleri içine almakta ve kanın içinden geçerken kandan süzülmesini sağlamaktadır. Dalak aynı zamanda, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sıhhatli olmasına ve kanın pıhtılaşmasına dayanakçı olan trombositleri de gözetmektedir. Özetlemek gerekirse, dalak kanı filtrelemek ve kandaki anormal kan hücreleri arınmak için çalışmaktadır.
Sıhhatlı ve bayağı olan bir dalağın ebadı takribî olarak bir yumruk büyüklüğündedir. Her ne kadar, fiziksel tetkik sırasında hekim temas ile dalağın genişleyip genişlemediğini kavrasa da, bazı gidişatlarda bunu fark etmek güç olabilmektedir. Bu gidişatların mevzubahisi olması, dalak gelişmesine neden olan hastalığın ilerleyip başka ebatlara varmasına yol açabilmektedir.
Öbür yandan, dalak gelişmesi her zaman bir problemin işareti olmayabilmektedir. Dalak gelişmesi, çoğu zaman işini yaptığı, ancak fazla etkin hale geldiği anlamına gelmektedir. Misal vermek gerekirse, bazen dalak, kan hücrelerini çıkarmak ve yok etmek için fazla etkin bir biçimde çalışmaktadır. Bu gidişat, çok fazla trombosit ve öbür kan bozuklukları ile alakalı meseleler dahil olmak üzere bir hayli sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Dalak Büyümesi Belirtileri
Dalak gelişmesi nasıl anlaşılır? Dalak gelişmesi başlangıcında rastgele spesifik bir bulgu yaşanmamaktadır. Belirsiz karın sızısı ve kabarıklık, genişlemiş bir dalağın en sık görülen fakat yeniden de spesifik olmayan belirtileridir.
Dalak gelişmesi olan bazı fertler, genişleyen dalak neticeyi midede tazyik, erken doygunluk anoreksiya ve gastrik reflü gibi bulgular yaşayabilmektedir.
Bununla beraber, genişlemiş dalağa bağlı bir hayli bulgu, genişlemenin altında uyuyan nedenle ilişkilidir. Bu bulgulardan kimileri şöyle sıralanmaktadır:
- Ateş
- Gece terlemeleri
- Solgunluk solukluk
- Genel bir zayıflık
- Yorgunluk
- Kolay morarma
- Kilo kaybı
Dalak Büyümesi Sebepleri
Dalak gelişmesi sebepleri arasında en sık görülenler şöyle sıralanmaktadır:
- Karaciğer hastalığı kronik hepatit B’ye bağlı siroz, kronik hepatit C, karaciğer yağlanması, uzun vakit içki bağımlılığıKan kanserleri lenfoma, lösemi, miyelofibrozis
- Enfeksiyonlar mononükleoz, bakteriyel endokardit, sıtma, AIDS, mikobakteri, leishmania
- Anormal kan akışı ve tıkanıklık dalak ven trombozu, portal damar tıkanıklığı, konjestif kalp yetmezliği
- Gaucher hastalığı bir lipit depolama hastalığı
- Kan hücresi bozuklukları orak hücreli kansızlık, talasemi, sferositoz
- Enflamatuar hastalık lupus, romatoid artrit
- İdiopatik trombositopenik purpura ITP
- Polisitemi vera
DALAK BÜYÜMESİ REHABİLİTASYONU İÇİN ÜÇ AYRI ŞİFALI BİTKİ İLE YAPILAN KÜR TANIMI BULUNMAKTADIR!
Bu yapılacak olan kürlerin kumpaslı kullanılması ile operasyona gerek kalmadan dalak gelişmesi rahatsızlığından rahatlıkla ve sıhhatli bir yolla bireyin kurtulabileceğini söylemektedirler.
DALAK BÜYÜMESİNE LAHANA KÜRÜ İLE REHABİLİTASYON
Lahananın organik olması çok ehemmiyetlidir. Bunun için sarih tarımda yetiştirilmiş organik olan lahananın dış yeşil yapraklarını iki bardak su ile beş dakika süresince lahana yumuşayıncaya kadar kaynatın. Sonra demlenmesi için hafif soğumasını bekleyin. Ilımış olan lahana suyunun içinde ki lahana yapraklarını sıkarak suyunun iyice çıkmasını sağlayın. Son harekât olarak da lahana suyunun içerisine iki çorba kaşığı üzüm hoşafı ilave edilir ve karıştırılır. Sabah ve akşam olarak taze bir biçimde harcayın.
DALAK BÜYÜMESİNE ZENCEFİL KÜRÜ İLE REHABİLİTASYON
Bir bardak kadar klor kapsamayan pak içme suyunun içerisine yarım tatlı kaşığı kadar toz haline getirilen zencefili içerisine ilave edin ve kaynatmaya vazgeçin. kaynar kaynamaz ocakta çok bekletmeden hemen altını kapatın altı ve yedi dakika kadar demlenmesi için bekletin. Demlenen ve ılınan zencefil suyunu günde iki veya üç bardak kadar harcayın. Taze bir biçimde harcamaya itina gösterin.
DALAK BÜYÜMESİNE KUŞKONMAZ KÜRÜ İLE REHABİLİTASYON
Dalak gelişmesine nebatsal rehabilitasyon olarak son usul kuşkonmaz kökleri ve sapları ile yapılandır. Bu kürü yapmak için lüzum olan şey yirmi gram kadar kuşkonmaz sapları ve kökleri ile beraber bir bardak kadar su ile kaynatın. Beş dakika kadar kaynatılan kuşkonmaz kökü ve sapları suyun içerisinden süzülür. Her gün kumpaslı bir biçimde harcamak gerekir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere harcamak gerekir.
Dalak gelişmesine bereketli öbür gıdalar ise şöyle:
Soğan: Soğan dalak sıhhati için oldukça bereketli olabilmektedir. Bunun sebebi, soğanın diüretik ve hipotansif olması, kandaki lipid seviyelerini düşürmesi, zehirli maddeleri ve hasarlı mide enzimlerini uzaklaştırmasıdır. Özellikle, zeytinyağı ile beraber harcanan soğanın çok daha tesirli olduğu düşünülmektedir.
Elma: Her tasaya derman olan elma, mide ekşimesi, gastrit, gastrointestinal problemler ve sindirim sistemi irini gibi rahatsızlıkların rehabilitasyonunda çok bereketli olabilmektedir. Bunun sebebi, elmanın idrar söktürücü, ishal giderici ve sedatif olma özelliklerine sahip olmasıdır. Ayrıca, natürel bir antiasit olarak çalışmaktadır.
Yaban mersini: Yaban mersini eforlu bir antioksidandır. Aynı zamanda, idrar yolu hastalıklarının rehabilitasyonunda da sıklıkla müracaat etilen bir usuldür. Bununla beraber, antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sebebiyle, dalak gibi değişik uzuvlardaki cerahat meselelerinin eksiltilmesine de dayanakçı olabilmektedir.
Isırgan otu: Isırgan otu çayı dalak gelişmesinin rehabilitasyonuna dayanakçı olması için kullanılabilmektedir.
Isırgan otu, enfeksiyonları eksilten, biliar işlevini ve sindirimini çoğaldıran iyileştirici ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir, bu sebeple de, dalak sıhhati için faydalıdır.
Dalak Büyümesi Konutta Rehabilitasyon Usulleri
Dalağı mümkün darbelerden korunmak: Dalağın rüptüre başka bir deyişle yırtılmaya karşı korunması dalak gelişmesinin rehabilitasyonunda oldukça ehemmiyetli bir yer yakalamaktadır. Rüptüre olmuş olan bir dalak acil tıbbi dayanak alınması gereken riskli bir sıhhat sorunudur.
Dalak gelişmesi bulunan hastanın, temas sporlarından ve dalağın daha da hasar görebileceği her türlü fiziksel etkinlikten sakınması gerekmektedir.
Egzersiz yapmak: Her ne kadar, dalağın mümkün darbelerden korunması gerekse de, bu egzersizin tamamen kesilmesi anlamına gelmemektedir. Dalak gelişmesinin rehabilitasyonu egzersiz yapmayı da içermektedir.
Egzersiz bedendeki kan dolaşımını teşvik etmekte ve irini eksiltmektedir. Bu sebeple, kumpaslı olarak egzersiz yapılması dalak sıhhati için tesirli olan kan akışını harekete geçirebilmektedir.
Stresten uzak durmak: Kronik stres bağışıklık sistemini zayıflatabilmekte, cerahat, sindirim meseleleri ve öbür sıhhat meselelerine sebebiyet verebilmektedir. Stres, lenfatik, immün ve sindirim sistemlerini üzerinde negatif bir tesir yaratmakta ve dalak gelişmesi bulgularını kötüleştirebilmektedir.
Egzersiz yapmak, gevşetici bir hobi edinmek, tabiat yürüyüşlerine katılmak ve sıcak banyolar almak gibi stres giderici faaliyetler içinde bulunmak stresle çaba etmeye dayanakçı olabilmektedir.