Canan Karatay’ın Aşı ile İlgili Sözleri
Katıldığı programlarda tartışma yaratan Prof. Dr. Canan Karatay televizyon programında aşı ile ilgili “Bazı ülkelerde dini bakımdan hiç aşı yapılmıyor. İsrail de bu ülkelerden” dedi.
“Din bakımından bazı ülkelerde hiç yapılmıyor. Onu biliyor musunuz? Adını söylemeyeyim şimdi. Hiç aşı yapılmayan ülkeler var.”
-“Neresi var aşı yapılmayan?”
-“İsrail”.
Katıldığı her programda adından söz ettiren ve yankı bulan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Profesör Dr. Canan Karatay aşı ile yapmış olduğu açıklama ile gündemde yerini aldı. Sosyal medyada iddianın doğru olup olmadığı tartışılırken konu hakkında verilerle açıklama bulunuldu. Acaba gerçekten İsraile dini inanç gereği aşı yapılmıyor mu?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün verilerine bakacak olursak İsrail’ de yapılan kızamık aşısı yapılma oranı olarak 4. sırada yer alıyor. Yani Macaristan, Lüksemburg ve Portekiz’den hemen sonra gelmekte ve aşılanma oranı neredeyse %100’e yakın olduğu anlaşılıyor.
İsrail Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde 2ü19 yılında Dünya Sağlık Örgütünün belirtmiş olduğu pek çok hastalığa karşı aşılanma oranı %90’ların üzerinde olduğu gibi, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve bu hastalıklardan kaynaklı ölüm oranının denetim altına alınmasında aşıların büyük öneme sahip olduğu belirtilmiş.
Dünya Sağlık Örgütüne göre İsrail’e aşılanma oranları
Ülkemizde olduğu gibi İsrail’de de aşılar devlet tarafından karşılanacak ücretsiz olarak yapılıyor. Ücretsiz yapılan aşıların listesine içerikleri ile birlikte sitede yer alıyor. Aşılar aile sağlığı merkezlerinde yapıldığı gibi vatandaşlar grip ve zatürre aşılarını olunması yönünde bilgilendiriliyor.
Yapılan aşılar kimyasal yada zehir olabilir mi?
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Kurtoğlu ve Araştırmacı Yazar İsmail Tokalak katıldıkları programda yaptıkları açıklamalarla dikkat çektiler. Dr. Ramazan Kurtoğlu “Almanya’da sadece bir aşı zorunlu olarak yapılıyor” diye İsmail Tokalak ise “1 toplu iğne başı cıva 85 litre suyu zehirler. Aşılar silah olabilir” açıklamalarda bulundu. Bu iddiaların gerçeklik payı ne?
Almanya Sağlık Bakanlığı sitesinden Almanya’da uygulanmakta olan aşı takvimi’ne ulaşılmaktadır. Kasım ayında Almanya federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın mecliste teklif ettiği zorunlu kızamık aşısı yasa tasarısı onaylanmış, mart 2020’den itibaren anaokjlları ve ilkokulösrı yeni kayıtlarında öğrencinin kızamık aşısı olup olmadığına bakacak olup uymayan kurumlar hakkında cezalandırılacak. Bu kanuna uymayan ailelere 2 bin 500 euro’ha kadar para cezası verilebilecek.
Aşıların içerisinde kullanılan civa sodyum etil-civa tiosalisilat, ağırlığının %49,6 oranında cıva(organik madde) içerir. 1934 yılından bu yana aşı içersinde koruyucu olarak kullanılmaktadır. Hacettepe Üniversitesi çocuk Sağlığı ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara aşıkların içerisinde küçük miktarda kullanılan cıva hakkında toksik olabileceğini gösteren veri olmadığını, aşı içerisinde kullanılan etil civanın 1 hafta içinde vücuttan tamamen atıldığını belirtmişti.
Türkiye’de aşılanma oranları nasıl?
2011 yılından itibaren bakacak olursak, aşı reddi 2011 yılında 183 iken, 2018 yılında 23 bin civarında, 2019’da ise 40 bin civarında olduğu belirlenmiştir. Peki bu insanlar neden aşı yaptırmak istemiyor. Aşı içerisindeki alüminyum ve civa’nın insan sağlığına zararlı olduğunu düşündükleri için yaptırmak istemediklerini belirtmişlerdir. Aşı yaptırmayanların sayısı arttığı sürece tarihe gömülmüş birçok hastalık tekrar gün yüzüne çıkacaktır. Sağlık Bakanlığı aşı konusunun önemli olduğunun altını çizerek 2019-2023 Stratejik planı arasında 13-24 aylık bebeklerin tam aşılı hale getirileceğini belirtmiştir.