Çamaşır yıkarken yapılan 15 hata
Giysilerinizi ilk günkü gibi parlak ve renkli tutmak için yıkama sırasında dikkat edilmesi gereken ve çoğu kişinin yaptığı hatalar vardır. Bunlardan en sık yapılan hataları yazımızda sizinle paylaşıyoruz :
1. Yanlış sıralama
Çamaşırlarınızı renk, kumaş, sentetik, pamuklu, narin, koyu renkli gibi parçalara ayırarak yıkamaya dikkat etmelisiniz.
2. Leke çıkarmada yanlış yöntemler denemek
Giysilerinizde oluşmuş lekeleri temizlerken genellikle ovarız. İşte bu ovma işlevini sert yaptığınızda giysiler de hasar ve delikler oluşabilir. Lekeleri çıkarmanın basit bir yolu üzerine beyaz bir kumaş koyarak ıslatmaktır.
3. Fazla miktarda deterjan kullanmak
Giysileriniz üzerinde kalıntı bırakarak daha fazla kir toplamasını sağlayacaktır. Unutmayın ki fazla deterjan kullanmak giysilerinizi daha temiz yapmayacaktır.
4. Feremuarlar dikkat etmemek
Fermuar üzerinde bulunan dişler yıkama esnasında diğer elbiselerinizin hasar görmesinde neden olacaktır. Yıkama öncesi Feremuarlar çekmeniz yararınıza olacaktır.
5. Düğmeli giyisiler
Gömlek ve benzeri düğmeli giysilerin düğmelerini açmamak yıkama esnasında kopmalar neden olabilir.
6. Fazla miktarda çamaşır suyu kullanma
Çamaşır suyu leke çıkarmak ve bakteri gibi canlıları yok etmek için tercih edilse de fazla miktarda kullanımı çamaşırlarınızın dayanıklılığının azalmasına neden olacaktır. Bunun yerine tencere içerisindeki sıcak su içerisine 2 damla limon suyu damlatarak kullanabilirsiniz.
7. Yüzmek için kullanılan çamaşırların yıkanması
Spandeks, yarış külotları, yüzme takımları gibi giysiler çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Bu giysileri soğuk suda yıkayabilirsiniz.
8. Çamaşır makinesinin dinlenmesi
Genel olarak halk arasında makinede üst üste çamaşır yıkanmamaya özen gösterilir. Bunun nedeni olarak da makinenin yorulduğu ve dinlenmesi gerektiği belirtilir. Makine bir önceki çalışma sırasında ısı yayılımını gerçekleştirdiğinden daha az elektrik tüketecektir.
9. Yastık ve battaniye yıkama
Yastık ve battaniye yıkadığınızda tüyler köpük tutarak birikmeye neden olur. Bunu önlamak için 2 yıkama yapın.
10. Giysileri ayırarak yıkayın
Yıkama sonrası yorucu işlerden biri de çorapları eşleştirmektir. Çorapları giysiler den önce yıkıyabilirsiniz.
11. Havlularda yumuşatıcı kullanmak
Yumuşatıcılar içeriğindeki maddelerden dolayı havlu gibi eşyaların yapısını bozarak su tutma kapasitelerini düşürür.
12. Fazla miktarda çamaşır yıkamak
Tek seferde aşırı miktarda çamaşır yıkamak makinenize zarar verebileceği gibi çamaşırların temiz bir şekilde yıkanmasını da engelleyecektir.
13. Rüzgarlık gibi giysileri yanlış yıkamak
Bu tür giysileri yıkama esnasında içerisine üç adet tenis topu atarak yıkamanız hem çamaşırların yapısını koruyacak hemde fazla köpük ten arınmasını sağlayacaktır.
14. Pahalı deterjanlar kullanmak
Genellikle temizlik ve leke çıkarmak için kullanılan deterjan ve leke çıkarıcılar yerine doğal yöntemler deneyebilirsiniz. Tuz giysilerin daha parlak olmasını sağlar. Tebeşir lekeleri giderir. Limon suyu çamaşırları yumuşak ve kokulu yapar.
15. Yıkayıcıya dikkat etmemek
Çamaşır makineniz çamaşır yıkamak gibi temizlik amaçlı kullanılsa da kendi kendini temizleyemez. Zamanla detrajan ve kir kalıntıları çamaşır makinenizde kalır. Bunlarda hem makinenin çalışmasını etkileyecek hemde çamaşırlarınızın eskisi gibi temiz yıkanmasını engelleyecektir. Yıld a bir kez de olsa çamaşır makinenizin içini sıcak su ve sirke ile temizleyin.